29 Σεπτεμβρίου 2014

Με την αρμόζουσα επισημότητα αλλά και την επιβαλλόμενη, από τους καιρούς, λιτότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις «Σαλαμίνεια 2014»





Με την αρμόζουσα επισημότητα αλλά και την επιβαλλόμενη, από τους καιρούς, λιτότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις «Σαλαμίνεια 2014», το Σαββατοκύριακο 27 & 28 Σεπτεμβρίου 2014, που οργάνωσε ο Δήμος Σαλαμίνας.....

Το διήμερο μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς Ναυμάχους του 480 π. Χ., «άνοιξε» το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα.  Εκπρόσωποι από την Προεδρία της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια, τις Ένοπλες Δυνάμεις, Πρέσβεις ξένων χωρών και η Δημοτική Αρχή της Σαλαμίνας, παρέστησαν στην τελετή και κατέθεσαν στεφάνια προς τιμή των πεσόντων στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, οι επετειακές εκδηλώσεις στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων, στην Κυνόσουρα, άρχισαν με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Τύμβου, συνεχίστηκαν με την παράδοση & παραλαβή του λαβάρου του δικτύου των 23 αδελφοποιημένων πόλεων των  Σαλαμινομάχων και ολοκληρώθηκαν με την τελετή της αφής του Απολλωνίου Φωτός.
Η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ρούλα Νάννου, στον σύντομο και συνάμα καταγγελτικό χαιρετισμό, για την όλη αντιμετώπιση του προβλήματος του αρχαιολογικού χώρου από την Πολιτεία, είπε τα εξής:
«Κυρίες και Κύριοι,
Τα ιερά αυτά χώματα του Τύμβου και της γύρω περιοχής που βρισκόμαστε σήμερα, ενσωματώνουν μνήμες από την εξέλιξη της Ιστορικής Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, που έλαβε χώρα το 480 π.χ.
Μιας Ναυμαχίας που έγινε το ανάχωμα του Περσικού επεκτατισμού και αναμφισβήτητα άλλαξε το ρου της Ευρωπαϊκής  και συνακόλουθα της Παγκόσμιας Ιστορίας.
Ατενίζοντας το πεδίο των μαχών, αναλογιζόμαστε την ιερότητα του χώρου. Ενός χώρου που θα έπρεπε να φυλάγεται ως κόρη οφθαλμού.
Αντ΄ αυτού, η Ελληνική Πολιτεία  επί σειρά πολλών ετών, ασελγεί επάνω σε τούτο τον ευρύτερο θαλάσσιο και χερσαίο ιερό χώρο όπου κείτονται τα κουφάρια των αρχαίων πλοίων, οι τριήρεις, και οι σωροί των Ναυμάχων.
Η εγκατάσταση και λειτουργία ναυπηγο-επισκευαστικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων βεβηλώνει την ιερότητα της περιοχής και αποτελεί ανατρεπτικό παράγοντα για την  ανάδειξη του Αρχαιολογικού αυτού χώρου, που μπορούσε και μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για το νησί μας.
Τις επεκτατικές βλέψεις και την προσπάθεια ίδρυσης επιβλαβέστερων μονάδων όπως τα διαλυτήρια πλοίων, καταφέραμε να τα αποτρέψουμε. Δεν καταφέραμε όμως να αποτρέψουμε, πριν από ένα χρόνο, την κήρυξη με ΦΕΚ όλης της παράκτιας ζώνης από Πούντα μέχρι Σελήνια, ως ναυπηγο-επισκευαστικής ζώνης. Ένα έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία, ανακαλώντας το ΦΕΚ.
Αξίες, μνήμες, ιστορία και ιερά χώματα, όλα στο βωμό του κέρδους. Η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας οδηγεί στο ξεπούλημα ιερών και οσίων.
Εμείς σαν Δημοτική Αρχή, δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας και σαν σύγχρονοι Σαλαμινομάχοι θα υπερασπιστούμε τα ιερά τούτα χώματα με όποιο κόστος και θυσία κι αν χρειαστεί. Αυτός ο χώρος που είναι το λίκνο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, επιβάλλεται να γίνει ιερό προσκύνημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας.
Κυρίες και Κύριοι,
Την ιερή μνήμη αλλά και την βαριά κληρονομιά, αυτών των ανθρώπων, αυτών των ηρώων, που έπεσαν μαχόμενοι για τα υψηλά ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, τιμούμε σήμερα με ελάχιστο τρόπο.
Με ένα λιτό δάφνινο στεφάνι, που συμβολίζει την οφειλόμενη τιμή στους ήρωες προγόνους μας αλλά και τον σεβασμό στα ιδανικά που μας δίδαξαν, θυσιάζοντας την ζωή τους.
Είθε, το φωτεινό τους παράδειγμα  να διδάσκει στους αιώνες των αιώνων.»
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στρατιωτική - μαθητική παρέλαση, στον Αρχαίο Λιμένα, στο Αμπελάκι και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.
Το απόγευμα της Κυριακής, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου στην αίθουσα Δ.ΜΠΟΓΡΗ, με θεατρικό απόσπασμα από τους Πέρσες του Αισχύλου και έκλεισαν με την βράβευση των Σαλαμινίων παγκόσμιων πρωταθλητών της κωπηλασίας, αδελφών Κόνσολα.
Παράλληλα με τις κύριες εκδηλώσεις των «Σαλαμινείων 2014», στα πλαίσια του διημέρου μνήμης και τιμής της επετείου της αρχαίας Ναυμαχίας έγιναν και αθλητικές εκδηλώσεις.
Ο «Ναυταθλητικός Όμιλος Βουρκαρίου Σαλαμίνας» (ΝΟΒΣ) διοργάνωσε τον αγώνα  ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης «Κύπελλο Ναυμαχίας Σαλαμίνος 2014» στην διαδρομή Φάληρο - Σαλαμίνα - Φάληρο. Το βράδυ του Σαββάτου έγινε η απονομή των κυπέλλων της πρώτης ιστιοδρομίας (Φάληρο-Σαλαμίνα), ενώ το πρωί της Κυριακής δόθηκε η εκκίνηση της δεύτερης ιστιοδρομίας (Σαλαμίνα-Φάληρο).
Επίσης ο «Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Σαλαμίνας» (ΝΑΟΣ), διοργάνωσε την Κυριακή διασυλλογικούς αγώνες κωπηλασίας, στην παραλία του Αγίου Νικολάου, με τίτλο «Σαλαμίνια 2014».
Τέλος ο «Αθλητικός Σύλλογος Πρωτέας», διοργάνωσε κατά το Σαββατοκύριακο των εκδηλώσεων, διεθνείς αγώνες ορεινής ποδηλασίας με τίτλο « 4º ΜΤΒ Κύπελλο XCO Πρωτέα -  Σαλαμίνια 2014» και «Hellas-Salamina Island M.T.B. Race 1 & 2 U.C.I CLASS 2», με συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων αθλητών.
                                                                                                Γραφείο Τύπου Δημάρχου Σαλαμίνας
                                                                                                             Ισιδώρας  Νάννου.