20 Οκτωβρίου 2014

Δρομολογήθηκε το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής στο Πέραμα

  
Στην τελική ευθεία εισήλθε το πρόγραμμα για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο Περάματος και απομένει, πλέον, η τελική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης, που θα συναφθεί ανάμεσα στη Γ.Γ. Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο....

Η επιλογή του Περάματος έγινε επειδή η ανεργία στην πόλη -λόγω και της κρίσης στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη- υπερβαίνει το 50%, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να στερούνται τα στοιχειώδη.
Το πρόγραμμα, που θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα υλοποιηθεί από το Δήμο, είναι συνολικού ύψους 320.000 € και η χρηματοδότηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Αττικής.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν οι δράσεις:
- Για τα 19 σχολεία του Δήμου (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης): Θέρμανση, αγορά αθλητικού εξοπλισμού, υλοποίηση προγράμματος κοινωνικής διδασκαλίας (σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς δασκάλων και καθηγητών εφόσον δεν επαρκούν τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και κοινωνικού φροντιστηρίου από το Υπουργείο Παιδείας), χορήγηση «δεκατιανού» και πρωινού σε υποσιτιζόμενους μαθητές (στόχος είναι να καλυφθούν όλοι οι μαθητές), αγορά σχολικών ειδών (για τους μαθητές των άνεργων οικογενειών της περιοχής).
- Λειτουργία:  Κοινωνικού Εστιατορίου (σε χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος θα σιτίζονται δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος δημότες με κοινωνικά κριτήρια), Κοινωνικού Ιατρείου & Φαρμακείου (θα εξοπλιστούν περισσότερο οι Γιατροί του Κόσμου, που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο Πέραμα), Κοινωνικού Παντοπωλείου (σε χώρο του Δήμου για τις ανάγκες σίτισης και κάλυψης με είδη πρώτης ανάγκης άπορων κατοίκων), Κοινωνικού Βρεφονηπιακού Σταθμού.
Η υλοποίηση του προγράμματος θα παρακολουθείται από 7μελη επιτροπή στην οποία θα μετέχουν δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι και από ένας εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, των Σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Πειραιά, της Γ.Γ. Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δήμου Περάματος.