20 Νοεμβρίου 2014

Σπ. Σπυρίδων: “Έχουμε μόνο μια επιλογή: Να χτίσουμε έναν κόσμο με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών μας”



           
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Σπ. Σπυρίδων, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν ήταν ποτέ το δεδομένο αλλά το ζητούμενο. Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα βάλλονται από παντού, έχουμε έναν παραπάνω λόγο να....
προστατεύσουμε από κάθε πλευρά και με κάθε μέσο τα δικαιώματα των παιδιών. Προστατεύοντας τα δικαιώματα όλων των παιδιών μαζί και του κάθε παιδιού χωριστά, σε κάθε γωνιά του κόσμου τούτου, προστατεύουμε το δικαίωμα στο μέλλον, το δικαίωμα στο όνειρο.

Την ώρα που η παγκόσμια οικονομική κρίση βαθαίνει ακόμα περισσότερο το κοινωνικό χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, την ώρα που οι επίσημες στατιστικές των κρατών μόνο αισιόδοξες δεν είναι και όλο και περισσότερες οικογένειες διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, η χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αποκτά ένα βαθύ και ουσιαστικό νόημα και δεν είναι απλώς ένα κείμενο κανόνων ή κάποιο ευχολόγιο. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά της ζωής: στην τροφή, στη μόρφωση, στην υγεία, στο παιχνίδι.

Όμως, θα ήθελα να αναφερθώ ξεχωριστά στο εξής: Το Αιγαίο, ως προέκταση της μεσογειακής λεκάνης, έχει ξεχωριστή σημασία ^ πολύ κοντά στην πατρίδα μας βρίσκονται εστίες πολέμου. Το μυαλό και η καρδιά μας πρέπει να είναι στραμμένα και σ' αυτά τα παιδιά: τα παιδιά του πολέμου, τα παιδιά που εγκαταλείπουν κυνηγημένα την πατρίδα τους, τα παιδιά πρόσφυγες. Κάποια από αυτά, έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου, θύματα στυγνών εκμεταλλευτών και δουλεμπόρων.

Ως άτομα αλλά και ως κοινωνίες έχουμε μια μόνο επιλογή: να χτίσουμε έναν κόσμο με απόλυτο σεβασμό στις ελευθερίες και στα δικαιώματα των παιδιών μας."