17 Νοεμβρίου 2014

«ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ»





Μια νέα δράση κατά της ανεργίας, ποιοτικά αναβαθμισμένη σε σχέση με τις αντίστοιχες δράσεις του παρελθόντος, ξεκινά άμεσα. Πρόκειται για σειρά προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα που αναφέρονται στην περίοδο 2014-2015, τα οποία προβλέπουν την πεντάμηνη απασχόληση 50.000 ωφελουμένων σε Υπουργεία, Δήμους, αλλά και στην Περιφέρεια.....

Ο συνολικός προϋπολογισμός της εν λόγω δράσης που εντάσσεται και αυτή στις εμπροσθοβαρείς δράσεις του υπουργείου Εργασίας, ανέρχεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ και ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων, που πλήττονται εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η εθνική μας οικονομία.
Με τη σειρά τους, αυτά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά:
- Στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Στην υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της εκπαίδευσης.
- Στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.
- Στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε φορείς του δημοσίου τομέα που έχουν καθημερινή και άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση πολιτών, αλλά και
- Στις δράσεις που αφορούν στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της δημόσιας διοίκησης προς τους πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, από τις 50.000 θέσεις, οι 14.000 αφορούν θέσεις σε υπουργεία, ενώ οι υπόλοιπες 36.000 θέσεις αφορούν Δήμους, Περιφέρειες, αλλά και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενώ θα αφορούν σε 110 διαφορετικές ειδικότητες. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην κάλυψη των θέσεων από ανέργους χαμηλών τυπικών προσόντων.
Εξάλλου αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως αυτή η νέα δράση διαθέτει πολλά αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις αντίστοιχες δράσεις του παρελθόντος.
Πέραν από την αύξηση των θέσεων για ανέργους χαμηλών τυπικών προσόντων, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στις ειδικότητες εκείνες που παρουσίασαν υψηλό βαθμό σύζευξης προσφερόμενων και ζητούμενων θέσεων εργασίας, ενώ αποσαφηνίστηκε και το εργασιακό καθεστώς των ωφελουμένων σε ότι αφορά θέματα αδειών ασθενείας, ασφαλιστικές καλύψεις σε ειδικότητες που αφορούν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά και συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών ωφελουμένων που υπάγονται σε άλλα ταμεία ασφάλισης πέραν του ΙΚΑ.