21 Δεκεμβρίου 2014

Δεν κάνει πίσω ο Σαμαράς

 


Εμμένει στις καθαρές λύσεις ο Αντώνης Σαμαράς και δεν έχει μετακινηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον από την απόφαση του, μετά την πρώτη ψηφοφορία: ή στις 29 Δεκεμβρίου εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τρίτη ψηφοφορία ή στήνονται κάλπες στις 25 Ιανουαρίου με ταχύτατες διαδικασίες......

Το δίλημμα είναι σαφές και ξεκάθαρο σε όλες τις πλευρές του πολιτικού συστήματος και όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την πορεία της χώρας, η οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα κατακλύζεται από…βρώμα και δυσωδία.
Στη σκιά των παράνομων παρακολουθήσεων, των μονταρισμένων DVD και των περίεργων δοσοληψιών, ο Πρωθυπουργός, αν και δέχεται εισηγήσεις να αλλάξει άποψη, δεν αλλάζει την άποψή του και θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο για μεσοβέζικες λύσεις.
Εάν θα επιμένει έως το τέλος δεν το γνωρίζει κανείς και όλα θα ξεκαθαρίσουν κυρίως μεταξύ της δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας, δηλ. από το μεσημέρι της 23ης Δεκεμβρίου, οπότε και θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα της κάλπης έως την κρίσιμη εκλογική διαδικασία της 29ης Δεκεμβρίου.
Πάντως αυτή τη στιγμή, κυριολεκτικά, παράλληλα με την υπόθεση του Χαϊκάλη και του Αποστολόπουλου και των DVD, εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο και στέλνονται μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου για να αναλάβει ο Πρωθυπουργός πολιτικές πρωτοβουλίες.
Πολιτικές οικογένειες των Αθηνών, με βασικό πρωταγωνιστή την οικογένεια Μητσοτάκη (δείτε δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη), αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα δια μέσου ορισμένων ΜΜΕ δηλώνουν ανοικτά ότι πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, αλλά προς την κατεύθυνση που οι ίδιοι επιθυμούν.
Επειδή δεν ευδοκίμησε το σενάριο ανατροπής του Αντ. Σαμαρά και της συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, τώρα προωθείται ενόψει και της τρίτης ψηφοφορίας, το σενάριο αλλαγής υποψηφίου και μάλιστα λένε ότι πρέπει τον Σταύρο Δήμα να τον αντικαταστήσει ο Φώτης Κουβέλης, ώστε να υπάρξει άρση του αδιεξόδου και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός δεν το συζητάει αυτό το σενάριο, αν και υπάρχουν και στην ευρύτερη ομάδα που τον στηρίζει παρόμοια άποψη, ενώ δέχεται και εισηγήσεις να ορίσει ημερομηνία αόριστα προς το φθινόπωρο του 2015, εκλογών, ώστε να έχουν και οι ανεξάρτητοι και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ένα πολιτικό επιχείρημα, παράλληλα με την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά και την συμφωνία για το χρέος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι μπορεί ακόμα και σήμερα, και μετά τα όσα έχουν συμβεί, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας. Ποιες μπορεί να είναι αυτές; Ουδείς ακόμα είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς, καθώς ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει ακόμα αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.
Οι όποιες πάντως πολιτικές πρωτοβουλίες του αναμένεται να αναληφθούν μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας, ενώ στο ενδιάμεσο θα επιχειρηθεί από κυβερνητικά στελέχη ουσιαστική και πιο αποτελεσματική προσέγγιση με τους βουλευτές που είναι στη δεξαμενή των υποψηφίων να ψηφίσουν, έστω και την ύστατη στιγμή τον υποψήφιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Επί της ουσίας όμως πρέπει να μεταβληθεί το πολιτικό πλαίσιο, διότι δεν είναι το ζήτημα ο υποψήφιος πρόεδρος, ενώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας διότι οι βουλευτές θα αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών και τον κίνδυνο μιας περιπέτειας για τη χώρα. Και θεωρούν ότι η υπόθεση Χαϊκάλη θα βοηθήσει να εκλεγεί Πρόεδρος και θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα για τους εμπνευστές της σκευωρίας. Ίδωμεν!