27 Μαρτίου 2015

Τινάζουν τα πάντα στον αέρα στην κυβέρνηση!


Μας προετοιμάζουν για ρήξη με τους δανειστές και για χρεοκοπία...

 Τινάζουν τα πάντα στον αέρα στην κυβέρνηση, παρά τη στροφή στο ρεαλισμό που όλοι πιστέψαμε ότι έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στο Βερολίνο.....

Κι ενώ περιμέναμε όλοι πως αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν θα έπαιζε τις κουμπάρες και θα έδινε επιτέλους μια λίστα με κοστολογημένα μέτρα, για άλλη μια φορά φαίνεται ότι επικράτησε η... δημιουργική ασάφεια. Ακόμη χειρότερα. Μας προετοιμάζουν για ρήξη με τους δανειστές και για χρεοκοπία.
Με Non Paper του Μαξίμου μας ενημερώνουν ότι είναι έτοιμοι να μην πληρώσουν τις δόσεις που λήγουν, να μην εξυπηρετήσουν το χρέος δηλαδή. Επομένως... χρεοκοπία.
Συγκεκριμένα στην άτυπη ενημέρωση επισημαίνεται:
«Η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».
Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση ζήτησε στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες. Ανέπτυξε πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδυτών/χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες όπως κυρίως η Κίνα στην οποία μετέβη επίσημη αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα.
Είναι ξεκάθαρη η προειδοποίηση για στάση πληρωμών των δόσεων δανείων και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ και στην οποία ανέφερε ότι δεν θα πληρωθούν τα δάνεια αν πρέπει να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.
Από την άλλη κορυφαίος παράγοντας του υπ. Οικονομικών μας ενημερώνει ότι η λίστα θα περιλαμβάνει μέτρα για έσοδα 3 δισ. ευρώ το 2015 αλλά δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι δεν θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στις συντάξεις, στον ΦΠΑ και σε άλλους φόρους. Ενδεχομένως αυτή η λίστα να μην ικανοποιήσει τους θεσμούς οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις άμεσης απόδοσης κι όχι ένα γενικό πλαίσιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λεπτομέρειες για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάν Κοτέ στο σημερινό press briefing.
Η κ. Κοτέ τόνισε πως «δεν έχουμε λάβει κάποια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα».
Παράλληλα υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις «πρέπει να προσδιορίζονται επαρκώς» και να είναι κοστολογημένες αυτή τη φορά. Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
Κι ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανοικτά μιλούν για ρήξη.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάει σε ρήξη με τους δανειστές σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος και η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν γίνει αποδεκτή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος.
Λίγες ώρες μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος από την Κρήτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, μιλώντας στο Star ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός.
Έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχασαν πάρα πολλά πράγματα από την κρίση και ότι είμαστε έτοιμοι, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για μια ρήξη» και πρόσθεσε: «Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε δηλαδή να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι».
Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλησε να αποκαλύψει τα κρυφά χαρτιά της κυβέρνησης για το τι σκοπεύει να κάνει αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό ατού που δεν πρέπει να γνωρίζει η άλλη πλευρά.
Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός επέμεινε ότι ο κόσμος κατανοεί πλήρως ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την ρήξη και συγχρόνως ότι βασικό της μέλημα είναι το θετικό σενάριο.
«Εμείς επιλέξαμε στη διαπραγμάτευση να είμαστε πολύ λογικοί, πολύ ευγενικοί, πολύ μετριοπαθείς σ’ αυτά που ζητάμε. Αν μετά από όλα αυτά, μας πουν ότι τίποτα δεν άλλαξε με τις εκλογές και ότι πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό που δεν έκανε η ΝΔ με τη λίστα Χαρδούβελη, προφανώς αυτό δεν είναι μια βάση συμφωνίας και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός δεν το θέλει αυτό», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης είπε στην Κρήτη απευθυνόμενος σε πολίτη: «Ναι αλλά να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη».
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το Ποτάμι κατήγγειλε ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που διορίστηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, και συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Αλμπάνης, έγραψε άρθρο με τίτλο «Το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο». Στο άρθρο στον ιστότοπο rednotebook.gr επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με το σημείωμα της κυβέρνησης και τις δηλώσεις Βαρουφάκη - Τσακαλώτου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Συνεχίζοντας την κωμωδία της «υπερήφανης» διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση απειλεί τώρα με χρεοκοπία την ίδια τη χώρα!
Όμως, η αυτοκτονία δεν μπορεί να είναι και απειλή.
Τους προτείνουμε να ξαναδιαβάσουν τι υπέγραψαν στις 20 Φεβρουαρίου στο Eurogroup.