4 Μαρτίου 2015

Μια ανάσα πριν τη δραχμή;

 
Δεν εξηγείται αλλιώς η ανευθυνότητα, η ασάφεια και η χαλαρότητα της κυβέρνησης την ώρα που όλα καταρρέουν.
Με υπερηφάνεια το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε τις... μεταρρυθμίσεις που θα καταθέσει στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να τους πείσει ότι πρέπει να εκταμιεύσουν έστω και υποδόση. Ότι η Ελλάδα αξίζει μια ευκαιρία και δεν πρέπει να την αφήσουν ακάλυπτη χρηματοδοτικά....

Αν δεν το έχουν καταλάβει στην κυβέρνηση, το Eurogroup της Δευτέρας είναι πολύ κρίσιμο και ο Σόιμπλε με την παρέα του την έχουν «στήσει στη γωνία» και περιμένουν την Ελλάδα. Οι προειδοποιήσεις είναι συγκεκριμένες και φτάνουν μέχρι την απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη ή του πιστωτικού γεγονότος που σημαίνει χρεοκοπία.
Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι από την κυβέρνηση Τσίπρα; Συγκεκριμένες δεσμεύσεις: Λένε για παράδειγμα: «Θέλετε μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης; Ωραία, αλλά θα βρείτε ισοδύναμα». Οι δανειστές λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει να στέκεται στα πόδια της. Να καλύπτει τις παροχές που θέλει να κάνει με ίδιους πόρους κι όχι με δανεικά. Που είναι το παράλογο;
Επίσης, οι ξένοι λένε στην κυβέρνηση να μαζέψει την οικονομία, να περιορίσει τις σπατάλες και να ξεχάσει τις δαπάνες τύπου... ΔΕΗ αν πρώτα δεν εξασφαλίσει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ποιος τρελός δεν θέλει αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις; Ποιος δεν θέλει παροχές, κονδύλια για την υγεία και την παιδεία; Ποιος δεν θα ήθελε να μειωθούν τα φορολογικά βάρη; Όμως για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν λεφτά. Η Ελλάδα δεν έχει λεφτά και αναγκάζεται να δανειστεί αφού δεν μπορεί να βγει στις αγορές. Οι ξένοι λένε ότι χρειαζόμαστε 30-50 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, λεφτά που μόνο με νέο δάνειο μπορούν να εξασφαλιστούν.
Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει γι' αυτό; Απλά κάνει... δημιουργική ασάφεια. Διαβάστε τι ανακοίνωσε το Μαξίμου ότι θα παρουσιάσει ο Βαρουφάκης τη Δευτέρα. Είναι οι έξι μεταρρυθμίσεις που θα συγκινήσουν τους Ευρωπαίους, που θα βάλουν τα κλάματα και θα ανοίξουν τα πουγκιά τους.
Οι έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες ξεκινά η κυβέρνηση τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι οι εξής:
1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση
Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)
3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία
Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.
4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης
5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου
6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές
Αυτά ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις. Θα φτιάξει μια δύο επιτροπές, ένα συμβούλιο, θα επεκτείνει τις 100 δόσεις που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, θα δώσει κουπόνια στους φτωχούς και θα φτιάξει και την έξυπνη κάρτα του Πολίτη.
Είναι να τρελαίνεσαι. Οι άνθρωποι ζουν σε ροζ συννεφάκια. Μ' αυτά θα πείσουν τον Σόιμπλε και τους άλλους 17 που είναι εναντίον μας ότι η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο σωστό δρόμο; Πως θα πάνε όταν μέσα σε ένα μήνα οδήγησαν τα πάντα σε κατάρρευση; Η Παναρίτη, η σύμβουλος του ΓΑΠ που τώρα είναι του Βαρουφάκη είπε ότι το πλεόνασμα φέτος θα είναι 0,6% του ΑΕΠ. Δηλαδή κοντά 1 δισ. ευρώ! Πλήρης εκτροχιασμός της οικονομίας που είχε μπει σε κάποια σειρά εδώ και μερικούς μήνες. Και τι θα περιμένουν οι Ευρωπαίοι; Στοιχεία για τα έσοδα που έχουν καταρρεύσει, για το πλεόνασμα που είναι ανύπαρκτο, μέτρα για την αντιμετώπιση του μπάχαλου στην ελληνική κοινωνία και τον κρατικό μηχανισμό.
Και τι τους πάει ο Βαρουφάκης; Μεταρρυθμίσεις για γέλια και τις προκλητικές αυξήσεις της ΔΕΗ. Πολύ φοβούμαστε ότι στην κυβέρνηση νομίζουν ότι οι ξένοι τρώνε κουτόχορτο. Θα πάει ο ξύπνιος Βαρουφάκης και θα τους πει «θα αυξήσουμε έναν συντελεστή σε κάποιο προϊόν» και οι υπουργοί Οικονομικών θα μείνουν με ανοικτό το στόμα με τον μεγάλο οικονομολόγο.
Εκτός κι αν τους υποσχεθεί ότι θα διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ και φέτος, ο φόρος δηλαδή που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση. Εκτός κι αν τους πει ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν μια μπαρούφα για να κλέψουν την ψήφο του κόσμου.
Στο προηγούμενο Eurogroup οι δανειστές μας έδωσαν μια τετράμηνη ανάσα υπό όρους. Πιθανότατα το τετράμηνο να περάσει κουτσά – στραβά. Με τα αποθεματικά των ταμείων και των άλλων φορέων θα πληρώσουμε τα χρέη μέχρι τον Ιούνιο. Το ερώτημα είναι μετά. Αν φτάσουμε στο τέλος με την πλάτη στον τοίχο. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαλύει τη χώρα και την οδηγήσει στην «αγκαλιά» του Σόιμπλε αποδυναμωμένη. Αν τελικά ο Τσίπρας έχει βάλει στόχο να φέρει τη χώρα στην κατάσταση να ικετεύει για νέο μνημόνιο τότε θα λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό. Αν δηλαδή τινάζει λιθαράκι – λιθαράκι την οικονομία με τις «μπαρουφιές» του προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στο τελικό στάδιο. Δηλαδή στην έξοδο από το ευρώ. Αυτή που προωθεί ο Λαπαβίτσας και μεγάλο μέρος της Αριστερής Πλατφόρμας.
Δεν εξηγείται αλλιώς η ανευθυνότητα, η ασάφεια και η χαλαρότητα την ώρα που όλα καταρρέουν.

http://www.antinews.gr