1 Απριλίου 2015

Νέο σοκ από τον Fitch: Υποβάθμισε στα “σκουπίδια” τις Ελληνικές Τράπεζες!




Η Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνική Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της Alpha Bank σε ΄CCC΄ από ΄B-΄ καθώς και το Viability Ratings (VRs) σε ΄ccc΄ από ΄b-΄....


Την ίδια στιγμή, ο οίκος ανακοίνωσε ότι οι αξιολογήσεις των τεσσάρων τραπεζών αφαιρέθηκαν από το καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative -RWN).
Η εν λόγω απόφαση ακολουθεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στις 27 Μαρτίου σε CCC και αντανακλά τις πιο αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, αναφέρει ο οίκος σε σχετική ανακοίνωση. Αυτό βάζει την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και τη φερεγγυότητα σε περαιτέρω υλικό κίνδυνο, προσθέτει.
Οι υποβαθμίσεις αντανακλούν επίσης τις πιέσεις στη χρηματοδότηση και ρευστότητα, αναφέρει ο οίκος σημειώνοντας ότι περιμένει οι εκροές καταθέσεων στην καλύτερη περίπτωση να συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί μια συμβιβαστική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.
Ο οίκος σημειώνει ότι η επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών αυξάνει τον κίνδυνο στην ήδη αδύναμη χρηματοδότηση και ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λόγω των συνεχιζόμενων εκροών, ενώ οι αγορές repo παραμένουν κλειστές.
Το σύστημα έχει χάσει 24 δισ. ευρώ σε καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα από το Νοέμβριο του 2014 ή το 15% του συνόλου, αναφέρει ο οίκος.
Ως αποτέλεσμα, προσθέτει, η χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα αυξήθηκε στα 104 δισ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου (26% των περιουσιακών στοιχείων του συστήματος), εκ των οποίων το 63% είναι από τον ELA.
Πηγή: moneypress.gr