26 Μαΐου 2015

Παίρνουν πίσω άρον - άρον τον φόρο στις αναλήψεις από ATM!


Αυτοδιαψεύστηκε ο Βαρουφάκης

Μια απίστευτη αναστάτωση και τελικά την «αυτοδιάψευσή» του προκάλεσε η αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη σε έναν μικρό φόρο στις συναλλαγές που γίνονται μέσω ATM. H πρόταση αυτή έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον....
υπουργό Οικονομικών παρουσία των δημοσιογράφων, προκάλεσε την οργή και του Μαξίμου που φαίνεται ότι διαμαρτυρήθηκε εντόνως στον κ. Βαρουφάκη καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που θα προκαλούσε τεράστιο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.
Δεν πέρασαν περισσότερες από δύο ώρες και το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τον... υπουργό του. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η πρόταση αυτή δεν κατατέθηκε από τους δανειστές αλλά από το υπουργείο Οικονομικών και δεν έγινε αποδεκτή. Την ίδια πρόταση επανέφερε για ανεξήγητους μέχρι στιγμής λόγους ο κ. Βαρουφάκης στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός είχε αφήσει παράθυρο για την επιβολή φόρου στις αναλήψεις που γίνονται μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οπως είπε συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης, «μπορεί να μπει ένας μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με στόχο να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος».
Λίγο μετά, βεβαίως, και με άνωθεν παρέμβαση ο κ. Βαρουφάκης πήρε πίσω τα όσα ο ίδιος υποστήριξε.
Ο υπουργός Οικονομικών στην ίδια συνάντηση ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα την πρόταση «“ποτέ των ποτών” δεν θα γίνει αυτό».
Η πρόταση αυτή είχε και στο παρελθόν δει το φως της δημοσιότητας και είχε διαψευστεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση ενώ πρόσφατα άνοιξε παράθυρο για φόρο στις συναλλαγές στα γκισέ των τραπεζών ο οποίος θα είναι της τάξης του 1 τοις χιλίοις.
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση κρυφών, αδήλωτων κι αφορολόγητων καταθέσεων που βρίσκονται είτε στην Ελβετία ή άλλες χώρες του εξωτερικού είτε σε ελληνικές τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι οι φόροι που θα επιβληθούν εν είδει προστίμου για τη «νομιμοποίηση» τους θα είναι δύο και θα κυμαίνονται σε διαφορετικά ύψη: Για τις καταθέσεις που έχουν γίνει μέσω εμβασμάτων σε τράπεζες στο εξωτερικό, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου ο φόρος είναι 15%, ενώ για τις καταθέσεις στην Ελλάδα που δεν έχουν δηλωθεί είπε ότι «η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι για φορολόγηση κατά 30% του ποσού».
Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη έκπτωση του ΦΠΑ στα επαγγέλματα που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.
Αυτοκίνητα
Ενω τω μεταξύ εξηγήσεις για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων έδωσε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας παρωχημένο και αναχρονιστικό χαρακτήρισε το σημερινό καθεστώς
Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης, προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους αντιπρόσωπων έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής.
Ο υπουργός στάθηκε στην ανάγκη κατάργησης του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Ως ενδεικτική πρόταση είπε ότι η φορολόγηση θα μπορούσε να γίνει με βάση την εργοστασιακή αξία η οποία θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο της εργοστασιακής αξίας στις άλλες χώρες της ΕΕ.
«Καλούμε τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν απόψεις» είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως το υπουργείο δεν έχει προαποφασίσει τις αλλαγές και για αυτό προχωρά σε ανοικτή διαβούλευση.

Για το καθεστώς ΦΠΑ στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είπε πως «πρέπει να το δούμε» , ενώ για την επικείμενη κατάργηση της απόσυρσης ανέφερε: «Είναι εύκολο να ασκήσεις κάποιος κριτική στο σύστημα απόσυρσης».
imerisia.gr