27 Ιουλίου 2015

Νέα κόμματα στον ορίζοντα

Οι ζυμώσεις στην Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά και τα φρέσκα σχήματα...

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνονται από τις τελευταίες, ραγδαίες εξελίξεις στον δημόσιο βίο, αφού η ....
απότομη στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον ρεαλισμό δημιουργεί καινούργιες δυναμικές και αρκετές ανακατατάξεις στην Κεντροαριστερά, την Κεντροδεξιά και, γενικότερα, στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετά νέα κόμματα βρίσκονται στα «σκαριά», προκειμένου να επωφεληθούν από το ρευστό κλίμα που επικρατεί στο εκλογικό σώμα.

Η αρχή έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι, οπότε ο διακεκριμένος νομικός, επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος των Ομάδων Διαλόγου Ενεργών Πολιτών, Γιάννος Γραμματίδης, ανακοίνωσε στην «Αίγλη» του Ζαππείου τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, με την επωνυμία «Νέα πορεία, Νέα Ελλάδα».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Την ίδια ώρα, δύο πρώην στρατηγοί και πρώην αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ο κ. Δημήτρης Γράψας και ο κ. Φραγκούλης Φράγκος, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», σε συζητήσεις για νέο κομματικό φορέα, που θα κινείται στον δεξιό χώρο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως ο κ. Φράγκος, το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το δημοψήφισμα, έκανε συχνές παρεμβάσεις για την ανάγκη παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Ο, δε, στρατηγός Γράψας υπέγραψε μαζί με άλλους 64 ανώτερους και ανώτατους απόστρατους στρατιωτικούς ανακοίνωση μέσω της οποίας εμμέσως τασσόταν υπέρ του «ναι», κάτι που αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον του για τα κοινά.

Παράλληλα, πολλά στελέχη της νεότερης και της παλαιότερης γενιάς που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς επιχειρούν να πάρουν θέση μάχης. Και τούτο διότι θεωρούν πως το αμέσως επόμενο διάστημα, είτε με Τσίπρα είτε χωρίς, θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα, με κύριο χαρακτηριστικό την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα στη χώρα, την οποία πλέον παραδέχεται και μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κέντρο ήταν σχεδόν πάντα αυτό που κέρδιζε τις εκλογές. Για αυτό και ουκ ολίγα στελέχη ερίζουν για τον συγκεκριμένο ζωτικό πολιτικό χώρο, ώστε σε νέες βάσεις να επιχειρήσουν να χτίσουν ένα καινούργιο πολιτικό οικοδόμημα.

Από τους πρώτους που εδώ και περίπου έναν μήνα έχουν ανακοινώσει την πρόθεση αυ
ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟτή είναι ο Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σημίτη, που ήδη έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα κεντροαριστερό κόμμα. Τον προηγούμενο μήνα, σε συνέντευξη που έδωσε, επισήμανε ότι η σχετική πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη εδώ και έναν χρόνο, με πρωταγωνιστές τη νεότερη γενιά και με «τη συνεπικουρία κάποιων παλαιότερων».

Σκιαγραφώντας τον ιδεολογικό προσανατολισμό του νέου κόμματος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι απευθύνεται «σε δημοκράτες πατριώτες του καθαρού λόγου, οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να γεννηθούν καινούργια πράγματα στη χώρα και είναι αντίθετοι στο να γίνει η Ελλάδα το ανάπηρο καθυστέρημα της Ευρώπης». Τότε, προανήγγειλε πως «η ηγετική και οργανωτική διάρθρωση του νέου κόμματος, η διακήρυξη, το πρόγραμμα, η ονομασία και το έμβλημά του θα έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου».

Δεν είναι λίγοι, βέβαια, αυτοί που θεωρούν πως ο Αλέκος Παπαδόπουλος θα ήθελε να παίξει ακόμα και ρόλο μεταβατικού πρωθυπουργού, σε περίπτωση έντονων κραδασμών του πολιτικού συστήματος.

ΚΙΝΗΣΗ

Από την ίδια πολιτική μήτρα, αυτήν του ΠΑΣΟΚ, προέρχεται και ο Γιάννης Ραγκούσης, που, με βάση το μεταρρυθμιστικό προφίλ του, προχώρησε σε μια νέα πολιτική κίνηση, υπό τον τίτλο «Προοδευτική Ενότητα για το Μέλλον». Η σχετική κίνηση συνοδεύτηκε από μια σειρά ονομάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα και προσυπογράφουν την κίνηση, μεταξύ των οποίων είναι οι Θόδωρος Καρούνος, Γιώργος Ντόλιος, Χρήστος Μπούρας κ.ά. «Τώρα, δεν απομένει σε κανέναν καμιά δικαιολογία για αποχή. Τώρα, η πολιτική δράση είναι πατριωτικό καθήκον», αναφέρουν οι «19» στη διακήρυξή τους, τονίζοντας πως «πλέον και πάνω από όλα είναι πρωταρχική, υπαρξιακή ανάγκη ο ελληνικός λαός να πει ένα μεγάλο “όχι” στα ασύστολα ψέματα, στις ιδεοληψίες και στη διγλωσσία». Καλά γνωρίζοντες τα της Κεντροαριστεράς λένε πως o Γ. Ραγκούσης και ο Αλ. Παπαδόπουλος έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας. Συχνοί συνομιλητές τους είναι και οι Δημήτρης Ρέππας και Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς τους συνδέουν κοινές ιδέες για το μεταρρυθμιστικό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Στο παζλ του κεντροαριστερού και μεταρρυθμιστικού χώρου κομβικό ρόλο θα έχουν το επόμενο διάστημα οι δήμαρχοι της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, Γιώργος Καμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, που έχουν αναπτύξει έντονη κινητικότητα. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Γιώργος Καμίνης βγήκε μπροστά στο κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» και υποστήριξε από μια προοδευτική σκοπιά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ και ο Γιάννης Μπουτάρης έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.

Οι ζυμώσεις στη «nouvelle vague» της πολιτικής

Αρκετά στελέχη που ανήκουν στην Κεντροαριστερά και είναι κάτω των 40 ετών το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας. Πρωτεργάτες, τέσσερα πρόσωπα. Ο λόγος για τους δύο ευρωβουλευτές της «Ελιάς», Εύα Καϊλή και Νίκο Ανδρουλάκη, που η θητεία τους στην Ευρωβουλή έχει ενισχύσει τις επαφές τους με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, για τον νεαρό πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλο, και για τον πρώην εκπρόσωπο του κόμματος και δημοσιογράφο, Ανδρέα Παπαδόπουλο, οι οποίοι αποτελούν μια δυναμική τετράδα. Το πιο άμεσο και βραχυπρόθεσμο κριτήριο που έχουν θέσει ως μίνιμουμ των πολλών επαφών που κάνουν το τελευταίο διάστημα είναι οι κοινές δημοκρατικές αντιλήψεις, η πίστη στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, το νεαρό της ηλικίας τους και η έλλειψη πολιτικών βαριδιών. Τα νεαρά στελέχη συνομιλούν με μια σειρά αντίστοιχων στελεχών από το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και από την ευρύτερη Κεντροαριστερά, με στόχο μια οριζόντια επαφή, που δεν αποκλείεται, ανάλογα και με τις εξελίξεις, να σχηματοποιηθεί και να μετεξελιχτεί σε πολιτικό φορέα.