27 Ιουλίου 2015

Τι εγινε στην κριση της ΑΜΕΡΙΚΗΣ ...και πως λειτουργει εκει το συστημα,με την ματια ενος Ελληνα πατριωτη που τα εζησε!!!!

 
Η πολιτεια που ζω,Μισιγκαν, ειναι υπεύθυνη για την δημιουργία της μεσαιας αστικής τάξης.. στις ΗΠΑ! Με την βοήθεια γιγάντων οπως ο Χενρυ Φορντ και αλλοι που ίδρυσαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες δημιουργήθηκε αυτη η ταξη! Ο εργάτης που ....μεσα απο την δουλεια του αγόρασε το σπιτι, εξοχικό δυο η τρια αυτοκίνητα, σκάφη κλπ! Αρωγός στην προσπάθεια αυτη ηταν τα σωματεία των εργαζομένων (labor unions) που διαχρονικά με τις διαπραγματευσεις τους βοήθησαν σε μια σταθερή αύξηση του εισοδήματος του εργαζομένου καθώς και,κυρίως, για την βιοσιμοτητα των επιχειρήσεων! Καταλάβαιναν τα στελέχη τους οτι δεν πρεπει να σκοτώσουν την κότα που έβγαζε χρυσά αυγά!
Παράλληλα με τους εργαζόμενους ωφελήθηκε και η κοινωνια γιατι κυκλοφορούσε το χρημα σε όλους!
Θέσπισαν υποτροφίες για τα παιδια των εργατών για να σπουδάζουν χωρις επιβάρυνση κλπ!
Οταν λοιπόν το 2007 έσκασε η κρίση στις ΗΠΑ και άρχισαν να χάνονται οι δουλειες ηταν αυτα τα σωματεια που βγήκαν μπροστα και έδωσαν χέρι βοήθειας στις επιχειρησεις! Δέχτηκαν μείωση αποδοχών μεχρι και 45% καθώς και την μετατροπή σε μερική απασχόληση όλων των εργατών ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις για έξι χρονια ή μεχρι να ορθοποδήσουν οι επιχειρησεις!
Το ίδιο εκαναν και τα σωματεια εργαζομένων στις δημοτικες και πολιτειακές υπηρεσίες!
Σημερα μετα απο 8 χρονια και την κρίση πισω μας , με μια ανεργία στο 6% απο το 28% η Φορντ εδωσε μερίδιο κερδών σε καθε ενα εργαζόμενο 8500$ η General Motors 7000$ και η Chrysler 6500$!
Συγκρινω δε την στάση τους με κάποιους που στην Ελλαδα κοιτανε μονο την πάρτη τους και για τους άλλους λενε ΞΥΔΙ και μελαγχολώ!