3 Ιουλίου 2015

Ο Τσίπρας επιβεβαιώνει το κρυφό σχέδιό του επιστροφής στη δραχμή


Κούρεμα θα γίνει στις καταθέσεις των Ελλήνων και όχι στο χρέος κύριε Τσίπρα!
Το σημερινό διάγγελμα του Τσίπρα είναι πλέον η καλύτερη απόδειξη ότι ο στόχος του για το δημοψήφισμα ήταν ένας: Να εδραιώσει το ρόλο του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που ....
είχε τρωθεί ύστερα από την ήττα της πεντάμηνης διαπραγματευτικής τακτικής του και ταυτόχρονα διεκδικεί να αναβαπτιστεί ο ρόλος του στο πολιτικό σύστημα ως ενός από τους βασικούς του παράγοντες.
Με διαπραγματευτικό χαρτί την έκθεση του ΔΝΤ ο Τσίπρας προσπαθεί τώρα να το παίξει φωνή ηρεμίας και νηφαλιότητας και ισχυρίζεται ότι δεν θέλει να πάει σε ρήξη με την Ευρώπη αλλά με το όχι θα πετύχει μια βαριά μεν συμφωνία με μνημονιακά μέτρα περικοπών και φόρων αλλά με δήθεν καλύτερη προοπτική ανάπτυξης εξαιτίας της στάσης του στο θέμα του χρέους και της διεκδίκησης αναπτυξιακού πακέτου.
Κοροϊδεύει πάλι τον λαό, δηλαδή, λέγοντας του ότι με το Όχι θα υπάρξει δήθεν κούρεμα στο χρέος, ενώ στην πραγματικότητα θα υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις.
Όμως η γραμμή του αυτή πρακτικά ενισχύει μέσα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο της Αριστερής Πλατφόρμας που θέλει τη δραχμή και τα είχε «στυλώσει» για να μην υπογραφεί η συμφωνία και ταυτόχρονα το ρόλο του Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Στην πραγματικότητα η γραμμή Τσίπρα είναι ήττα των φωνών της «λογικής» και της «συνεννόησης του πολιτικού συστήματος» μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτή τη γραμμή η θέση της Ελλάδας στο ευρώ και την ΕΕ, η ομαλότητα των σχέσεων της χώρας με τους δανειστές και τους εταίρους θα είναι μονίμως υπό διαρκή αμφισβήτηση.