5 Ιουλίου 2015

Δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία: Τα capital controls «εξαφανίζουν» κρέας και γάλα




Στον Ευαγγελισμό, το Ελπίς, το Τζάνειο, το Κρατικό Νίκαιας, το Ιπποκράτειο οι γιατροί  προσπαθούν να καταρτίσουν τα νέα διαιτολόγια για τους νοσηλευόμενους με ...βάση πρωτίστως τα αποθέματα τροφίμων...

Σε...αυστηρή δίαιτα θα υποβληθούν χιλιάδες ασθενείς τις επόμενες ημέρες που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς τα μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων έχουν μπλοκάρει τον τρόπο προμήθειας των τροφίμων. Το ένα μετά το άλλο τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ δέχονται τα τελεσίγραφα των προμηθευτών ότι εάν δεν πληρωθούν τοις μετρητοίς δεν θα παραδώσουν κρέατα και γαλακτοκομικά.Οι γιατροί  προσπαθούν να καταρτίσουν τα νέα διαιτολόγια για τους νοσηλευόμενους με βάση πρωτίστως τα αποθέματα τροφίμων, νωπών και μη, στις αποθήκες, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη όσο γίνεται, τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες που επιβάλλει η κατάσταση της υγείας τους.
Ήδη στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός αναζητείται νέος προμηθευτής κρέατος καθώς η εταιρία που τροφοδοτούσε το ίδρυμα δήλωσε ότι δεν δέχεται επιταγή. Μάλιστα, στο κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας καταγράφηκαν σκηνές έντονες με τον οδηγό του φορτηγού να μην ανοίγει την πόρτα του οχήματος για να μεταφερθεί το κρέας στα ψυγεία του νοσοκομείου εάν πρώτα δεν λάβει τα χρήματα και τον αρμόδιο υπάλληλο να προσπαθεί να τον πείσει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία με επιταγή όπως και τις προηγούμενες φορές.
Στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ η διοίκηση ενημερώθηκε από τον προμηθευτή γαλακτομικών οτι υπό τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες της αγοράς η εταιρία του δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να παραδίδει στο νοσηλευτικό ίδρυμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή το γάλα και το γιαούρτι που αποτελούν «δομικό υλικό» του διαιτολογίου κάθε ασθενή.
Δύσκολη είναι η εικόνα και σε μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά. Στα νοσοκομεία Τζάνειο, Μεταξά, Γενικό Κρατικό Νίκαιας η τροφοδοσία γίνεται με το σταγονόμετρο, με τους γιατρούς να βρίσκονται σε συνεργασία με τους υπεύθυνους σε αποθήκες και μαγειρεία για να διαμορφώσουν το νέο διαιτολόγιο.
Διοικητές του ΕΣΥ με τους οποίους επικοινώνησε το protothema.gr παραδέχονται πως το ζήτημα θα εντείνεται τις επόμενες ημέρες, και ότι δυστυχώς θα επεκτείνεται και σε άλλα «μέτωπα» της τροφοδοσίας των νοσοκομείων: υγειονομικό υλικό και φάρμακα.