3 Αυγούστου 2015

Ακόμη ρέει το… αίμα στην Σοφοκλέους – Πρωτοφανές κραχ στο Χρηματιστήριο


Με κόκκινο… βάφτηκε η πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από τo μεγαλύτερο κλείσιμο που σημειώθηκε ποτέ σε περίοδο ειρήνης.
Η ζημία ήταν μεγάλη και ....
αναπόφευκτη. Με το χρηματιστήριο να παραμένει κλειστό 40 ημερολογιακές μέρες -καθώς τελευταία συνεδρίαση ήταν στις 26 Ιουνίου προ της ανακοίνωσης  του δημοψηφίσματος- οι επενδυτές σήμερα έσπευσαν να κοστολογήσουν, με όποιες δυνατότητες είχαν,  τις παρενέργειες που έφεραν τα capital controls.
Η επαναφορά στην κανονικότητα φαίνεται να αργεί καθώς πέρα του “βραχνά” της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,  η  ισορροπία στην πραγματική οικονομία δεν αναμένεται να είναι άμεση. Επιπλέον,  όπως και πέρσι οι πολιτικές εξελίξεις και πιθανόν και εκπλήξεις ενδέχεται να κάνουν την επανεμφάνιση τους από Σεπτέμβριο. Σε όλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές και τις αξιολογήσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία γράφτηκε στην Ιστορία, οι απώλειες που σημειώθηκαν στην Εθνική Τράπεζα και στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν αντίστοιχες με τις απώλειες που κατέγραψαν το διάστημα που παρέμεινε κλειστό το Χ.Α., η μετοχή της ΕΤΕ στη Νέα Υόρκη αλλά  και το ETF του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, GREK.