1 Σεπτεμβρίου 2015

Η αλήθεια δεν κρύβεται και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια




  Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί και πάλι να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Πότε παριστάνοντας ξανά τον…
αντιμνημονιακό και πότε ωραιοποιώντας το τρίτο μνημόνιο που ο ίδιος έφερε ως αποτέλεσμα της δικής του δήθεν «σκληρής και περήφανης» διαπραγμάτευσης, οδηγώντας, όπως ο ίδιος ομολογεί, τη χώρα στα άκρα, με κλειστές τράπεζες, με κατάρρευση της οικονομίας και προ του κινδύνου εξόδου από το ευρώ.
Η αλήθεια, όμως, δεν κρύβεται, πίσω από εγκληματικά λάθη, ομολογημένη απειρία και φτιασιδωμένη αφέλεια.
Και η αλήθεια προβάλλει αμείλικτη. Με στοιχεία, αριθμούς, γεγονότα: 

α/α
Τι υποσχέθηκε
Τι έκανε
1
Σκίσιμο Μνημονίου «με ένα νόμο, ένα άρθρο».
Σύναψη νέου, τριετούς, 3ου Μνημονίου Τσίπρα - Καμμένου
(ν. 4336/2015).
2
«Κούρεμα» του χρέους.
«Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους» … «δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους».
(Δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015).
3
Όχι στο “e-mail Χαρδούβελη” και τα μέτρα 980 εκατ. ευρώ που περιείχε,
Όχι άλλα μέτρα,
Όχι άλλα δανεικά,
Παροχές «Προγράμματος Θεσσαλονίκης» δεκάδων δις ευρώ (οι σημαντικότερες από τις οποίες παρατίθενται παρακάτω).
Νέο, τριετές, 3ο Μνημόνιο Τσίπρα, με 13 δις ευρώ (τουλάχιστον) νέα υφεσιακά μέτρα και 86 δις ευρώ νέα δανεικά.
4
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με ΦΜΑΠ.
Διατήρηση ΕΝΦΙΑ με κατάργηση και απαλλαγών που ίσχυαν (π.χ. ΕΟΤ, ενοικιαζόμενα δωμάτια).

5
Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.
Αύξηση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%, για τους αγρότες από 13% στο 26%, αύξηση της προκαταβολής φόρου από 27,5% (αγρότες) και 55% (περισσότερες επιχειρήσεις) στο 75% και από το επόμενο έτος στο 100%, αύξηση του φόρου από ενοίκια στο 15% (από 11%) για εισοδήματα κάτω από 12.000 και στο 35% (από 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
6
Καμία αύξηση στον ΦΠΑ,
διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά.
Οριζόντια αύξηση ΦΠΑ με μετάταξη των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών από τον «υπερμειωμένο» (6,5%) και «μειωμένο» (13%) στον «κανονικό» συντελεστή ΦΠΑ 23%, κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά.

7
Χορήγηση 13ης σύνταξης.
«Φάγωμα» της 12ης και «ροκάνισμα» της 11ης σύνταξης, μέσω της αύξησης των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης (+2% στις κύριες και +6% στις επικουρικές συντάξεις) και της αύξησης του ΦΠΑ.

8
Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Μείωση στο μισό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου κίνησης (diesel) για τους αγρότες.
9
Πρόγραμμα «ανάκτησης της εργασίας» και στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κίνητρα για την απασχόληση.
Πέραν της αύξησης του φόρου (σημείο 5 ανωτέρω), εσωτερική στάση πληρωμών, κλείσιμο τραπεζών, επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, επιστροφή στην ύφεση που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και καθήλωσε ήδη την πλήρη απασχόληση (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ, Ιούλιος 2015).
10
Αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 4.000 εκατ. ευρώ.
Μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 1.372 εκατ. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015.
11
Νέα σεισάχθεια για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού και αναπτυξιακής τράπεζας.
Κλείσιμο τραπεζών και επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) που επιβάλλουν νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με νέα δανεικά έως 25 δις ευρώ.
12
Λοιπά μέτρα του «Προγράμματος Θεσσαλονίκης», όπως:
Αύξηση κατώτατου μισθού στα €751, Πρόγραμμα με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες, Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης: εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα €3/τμ., Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε 300 χιλιάδες ανέργους.
Αφού ο κ. Τσίπρας έγινε τώρα «μνημονιακός», θα το εφαρμόσει ο «αντιμνημονιακός» κ. Λαφαζάνης που εξακολουθεί να «πιστεύει» τα ψέματα του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης…
13
Πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταξύ άλλων και με την είσπραξη ποσών από τη λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λιχνεστάιν 3 δις ευρώ «με σχέδιο υλοποίησης έξι μηνών».
Π. Νικολούδης, αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας:
- απαντώντας σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, παραδέχεται ότι ο έλεγχος υποθέσεων όπως της «λίστας Λαγκάρντ, είναι διαδικασία «δύσκολη» και χρονοβόρα, ενώ οποιαδήποτε «πληροφορία» πρέπει να συνεκτιμηθεί «με άλλα στοιχεία» (03.04.2015) …
- σε συνέντευξή του σε βελγική εφημερίδα, δηλώνει ότι μπορεί να εισπράξει 2,5 - 3 δις € από τη φοροδιαφυγή, αλλά σε 5-6 χρόνια (09.04.2015)! (και όχι σε έξι μήνες …)
14
Το «Όχι» στο δημοψήφισμα-παρωδία της 5ης Ιουλίου 2015, θα επέτρεπε καλύτερη συμφωνία από την τελευταία πρόταση των «Θεσμών» της 25-26ηςης Ιουνίου 2015.
Στις 30 Ιουνίου 2015 έστειλε επιστολή στους επικεφαλής των «Θεσμών», ζητώντας νέα δανεικά 29 δις ευρώ περίπου. Εν συνεχεία, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls που προκλήθηκαν με ευθύνη της ανεκδιήγητης απόφασής του να προκαλέσει το «δημοψήφισμα-παρωδία», επέβαλε νέο Μνημόνιο με νέα δανεικά μέχρι 86 δις ευρώ, εκ των οποίων 25 δις ευρώ χρειάστηκαν μέσα σε 15 ημέρες (!!!), μόνο από το κλείσιμο των τραπεζών.
(σύμφωνα με τρείς Εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ στις 3, 10 και 14 Ιουλίου 2015 για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους).
15
Το 3ο Μνημόνιο Τσίπρα είναι «ότι καλύτερο μπορούσε να πετύχει» με δεδομένους τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη.
Το 3ο Μνημόνιο δεν χρειάζονταν. Κατέστη αναπόφευκτο με τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι ευρωπαϊκοί κανόνες στο πλαίσιο των οποίων διαμορφώνονται, ήταν γνωστοί εδώ και χρόνια.
Τους γνώριζε πριν οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Τους γνώριζε πριν οδηγήσει τη χώρα και στο δημοψήφισμα-παρωδία της 5ης Ιουλίου 2015. Και αφού τους γνωρίζει, και αφού μετά από κάθε κάλπη που αυτός στήνει, η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από πριν, τώρα προκαλεί και νέες εκλογές!!! Ενώ το μόνο που είχε να κάνει ήταν να παραδεχτεί τα ψέματά του και να διαπραγματευτεί μια άμεση συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2015 με βάση το “e-mail Χαρδούβελη” και την προληπτική πιστωτική γραμμή που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
16
Με τη «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησής του πέτυχε να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ, να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και το τέλος 5 ευρώ στα νοσοκομεία.
«Έως τον Οκτώβριο 2015 (βασικό παραδοτέο) οι αρχές θα θεσπίσουν νομοθετικά περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2016: … ι) τη σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων το Μάρτιο 2016,
ια) αποκατάσταση του παράγοντα διατηρησιμότητας της μεταρρύθμισης του 2012 ή εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών εναλλακτικών μέτρων στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα αποφασίσουν αν θα επαναφέρουν το τέλος των 5 ευρώ βάσει ελέγχου των πόρων για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία ή αν θα λάβουν ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα διαχείρισης της ζήτησης».
(3ο Μνημόνιο, ενότητες 2.5.1 και 2.5.2, ν. 4336/2015).
17
«… συμφωνήσαμε σε δραματικά μικρότερα πλεονάσματα από αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή, τα απαιτούμενα δηλαδή μέτρα να είναι χαμηλότερα κατά 20 δις ευρώ…».
(Διάγγελμα, 20.08.2015)
Η Ελλάδα με το e-mail Χαρδούβελη, έκλεινε οριστικά την περίοδο των Μνημονίων, διευθετούσε οριστικά το ζήτημα του χρέους, έβγαινε στις αγορές έχοντας το δίχτυ ασφαλείας της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Έκανε κουμάντο στο σπίτι της!
Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν άφησε τη χώρα να βγεί από την κηδεμονία των Μνημονίων. Λέγοντας ψέματα.
Καμία Έκθεση, κανενός διεθνούς οργανισμού, δεν προέβλεπε δημοσιονομικό κενό μετά το 2015. Δεν προέβλεπε καμία ανάγκη για πρόσθετα μέτρα. Γιατί; Επειδή η Ελλάδα αναπτυσσόταν!
Αύξηση του ΑΕΠ 2,9% το 2015, 3,7% το 2016, 3,5% το 2017, 3,3% το 2018, προέβλεπε το «κακό» ΔΝΤ.
Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ήταν αυτοτροφοδοτούμενη από την ανάπτυξη! Και τα έσοδα που αυτή φέρνει!
Και ο κ. Τσίπρας συγκρίνει τώρα τα πλεονάσματα της προηγούμενης κυβέρνησης που επιτυγχάνονταν με την οικονομία να αναπτύσσεται γοργά, με τους νέους στόχους της κυβέρνησης Τσίπρα μέσα σε ένα πολύ δυσμενέστερο περιβάλλον ύφεσης και ελλειμμάτων που ο ίδιος δημιούργησε! Επομένως, οι χαμηλότεροι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν συνιστούν «διαπραγματευτική επιτυχία». Συνιστούν αναγκαστική προσγείωση στην πρωτοφανή επιδείνωση των δεδομένων της οικονομίας, εξαιτίας των εγκληματικών χειρισμών της Κυβέρνησης. Ενώ ανοίγουν χρηματοδοτικές «τρύπες» για την κάλυψη των οποίων ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε νέα δανεικά 86 δις ευρώ από τους «κακούς» εταίρους μας που προεκλογικά ξόρκιζε.
18
«… πρώτη φορά με τόσο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, προσδιορίστηκε η διαδικασία για την απομείωση του ελληνικού χρέους …»
(Διάγγελμα, 20.08.2015)
Tο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας ήταν πάντα στο τραπέζι, χάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, συναρτώμενη με την επίτευξη των στόχων του Δευτέρου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, είχε πανηγυρικά διατυπωθεί στη Δήλωση του Eurogroup Νοεμβρίου 2012 και επαναλήφθηκε σε ανάλογη Δήλωση τον Μάϊο του 2014. Μάλιστα, οι Δηλώσεις αυτές άφηναν ανοικτά πολλά περιθώρια για να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία που θα ήταν προσφορότερα για αυτή την αναδιάρθρωση του Ελληνικού δημοσίου χρέους (συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων επιτοκίων και επίσης επιμήκυνσης μέσω επίσης μεγαλύτερης περιόδου χάριτος και αποπληρωμής), ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η βιωσιμότητά του.
Αντίθετα, τόσο στη Δήλωση του Eurogroup 20ης Φεβρουαρίου 2015, όσο και στη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015, αναφέρεται ρητά ότι «οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους». Ταυτόχρονα, στη Δήλωση της 12ης Ιουλίου 2015 αναφέρεται επίσης ρητά ότι «δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους». Επίσης, στην ίδια Δήλωση τονίζεται ότι «η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο».
19
«Τις πιο όμορφες στιγμές μας δεν τις ζήσαμε ακόμη»
(Διάγγελμα 20.08.2015)
Στο «λεξικό Τσίπρα» οι «όμορφες στιγμές» σημαίνουν νέα μέτρα. Και πράγματι, όλα τα μέτρα δεν τα έχουν νιώσει ακόμη στην τσέπη τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για αυτό «τρέχει» να προλάβει με τις εκλογές ο κ. Τσίπρας. Για να τους εξαπατήσει και τους υφαρπάξει, ξανά, την ψήφο, πριν πληρώσουν.
Συγκεκριμένα έρχονται:
1.       Η πληρωμή φόρου εισοδήματος μετά τις συνεχείς παρατάσεις που χορηγήθηκαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (7.368 εκ. ευρώ, Αύγουστος-Δεκέμβριος 2015).
2.       Η αυξημένη προκαταβολή φόρου (815 εκ. ευρώ Αύγουστος-Δεκέμβριος 2015).
3.       Η πληρωμή των νέων εκκαθαριστικών μετά την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης (251 εκ. ευρώ, εφάπαξ).
4.       Η πληρωμή του αυξημένου φόρου πολυτελούς διαβίωσης για σκάφη πάνω από 5 μέτρα και για αυτοκίνητα πάνω από 2.500cc (48,5 εκ. ευρώ, σε τρείς δόσεις μέχρι τέλος 2015, για όσους «συνβεβαιωθεί» με το φόρο εισοδήματος, ενδεχομένως εφάπαξ για όσους είχαν ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση πριν από την ψήφιση του ν. 4334/2016 και για τους οποίους θα εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα).
5.       Η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων μετά την αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης (422 εκ. ευρώ φέτος, αναδρομικά από 01.07.2015).
6.       Η απόδοση ΦΠΑ, για πρώτη φορά με τους αυξημένους συντελεστές, τον Αύγουστο για τις μεγάλες επιχειρήσεις που αποδίδουν ανά μήνα και τον Οκτώβριο για τις μικρομεσαίες που αποδίδουν ΦΠΑ ανά τρίμηνο (795 εκ. ευρώ εφέτος).
7.       Η αύξηση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων μετά την επιβολή ΦΠΑ 23% στους μη δημόσιους οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης (168 εκ. ευρώ το 2015 από τον Σεπτέμβριο για τη σχολική χρονιά 2015-2016).
8.       Η κατάργηση της έκπτωσης 30% και η αντίστοιχη αύξηση του ΦΠΑ για τα «αναπτυγμένα» νησιά από 1 Οκτωβρίου 2015 (δεν παρέχεται ακριβής ποσοτικοποίηση στις Εκθέσεις του ΓΛΚ).
9.       Η αύξηση του φόρου ασφαλίστρων κατά 25% για τον κλάδο πυρός και 50% για τον κλάδο αυτοκινήτων (75,6 εκ. ευρώ, σε ετήσια βάση).
10.   Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ στο ίδιο ύψος αλλά σε πέντε δόσεις φέτος, αντί για έξι πέρυσι (2.650 εκ. ευρώ, Οκτώβριος 2015-Φεβρουάριος 2016).
11.    Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2016 (απομένουν 1.083 εκ. ευρώ για το διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2015).
12.   Η μείωση της επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες (13 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο 2015).

13.   Η αύξηση των φόρων στη ναυτιλία (κατά 4% του φόρου των ποσών του φόρου της παρ. 1 του αρθ. 6 του ν. 27/1975 και της εισφοράς του άρθρου 10 του ν. 27/1975 των πλοίων Α’ κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία  - δεν περιλαμβάνεται ακριβής ποσοτικοποίηση στις Εκθέσεις του ΓΛΚ).
14.   Η μείωση των συντάξεων όσων συνταξιοδοτούνται εφεξής και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, καθώς θα λαμβάνουν το οργανικό ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές τους και όχι την κατώτατη σύνταξη (3 εκ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2015, 28,5 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2017 και μετά).
20
«Aς κρίνει ο ελληνικός λαός ποιός έπραξε καλύτερα, αυτός που παραδίδεται ή αυτός που διαπραγματεύεται σκληρά».
Συνέντευξη στον Alpha (26.08.2015).
Πράγματι, ας αναλογιστεί και ας κρίνει. Ποιος παραδίδεται; Αυτός που μείωσε μονομερώς το ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (στο 13% από το 23%), ή αυτός που αύξησε το ΦΠΑ παίρνοντας από την τσέπη των καταναλωτών 2,5 δις ευρώ;
Αυτός που μείωσε μονομερώς 30% τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και θέσπισε επίδομα πετρελαίου θέρμανσης με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ή εκείνος που καταργεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης; Αυτός που μείωσε μονομερώς τις ασφαλιστικές εισφορές 5 ποσοστιαίες μονάδες (από το 28% ή κατά το 1/6 περίπου) δίνοντας πνοή στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ή αυτός που αυξάνει το φόρο στο 29% και την προκαταβολή φόρου στο 100%, καταδικάζοντας τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και κηρύσσοντας τον πόλεμο στον άνεργο;
Αυτός που μειώνει μονομερώς την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%, ή αυτός που την πολλαπλασιάζει και την ενσωματώνει στην κλίμακα του φόρου εισοδήματος, ενισχύοντας τα κίνητρα για φοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία;
Και πόσα άλλα …