13 Ιανουαρίου 2016

Το ασφαλιστικό του Τσίπρα έφερε χαρά στους δανειστές



Οι θεσμοί αντιδρούν καταρχήν θετικά στην πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, με την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ξεκινά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα....


Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε σήμερα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος «φιλόδοξη» και «ένα μεγάλο βήμα μπροστά». Την ικανοποίηση αυτή των θεσμών την αιτιολόγησε από το γεγονός ότι η πρόταση προβλέπει τη συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων, που αποτελούσε προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, οι επικεφαλής των θεσμών θα ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το συνταξιοδοτικό κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης, ενώ επί της ουσίας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε -και θα το δούμε στη διάρκεια των συζητήσεων- αν η πρόταση καλύπτει πλήρως τους στόχους εξοικονόμησης δαπανών ή αν θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα. Επανέλαβε, όμως, ότι οι πρώτες εντυπώσεις για την πρόταση είναι θετικές.

Η συζήτηση για το χρέος προϋποθέτει συμφωνία σε σημαντικά θέματα

Πριν από την έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να κλείσουν σημαντικά ζητήματα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης



Αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είπε ότι εκτός του συνταξιοδοτικού θα συζητηθούν στην Αθήνα και άλλα σημαντικά θέματα, όπως ο προϋπολογισμός του 2016, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2019, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για όλα αυτά τα θέματα, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα και να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Τέλος, για την αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup είπε ότι δεν αναμένεται καμία απόφαση για την Ελλάδα, ωστόσο θα γίνει συζήτηση για τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης και ενημέρωση από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση για την πρόταση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

http://www.dw.com/