19 Ιανουαρίου 2016

Σε κατάσταση πανικού το Μαξίμου προχωρά σε αλλαγή του εκλογικού νόμου


Όλα δείχνουν πως το πανικόβλητο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την πολιτική ανατροπή που συνετελέσθη από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη , προχωρά σε σπασμωδικές πολιτικές κινήσεις με προφανή στόχο να μπλοκάρει την πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει αυτοδύναμη πολιτικά. ....
    
Η πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να αλλάξει επί το αναλογικότερο ο εκλογικός νόμος επανήλθε στην επικαιρότητα, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου για το τι συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνάντηση της Παρασκευής.
«Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στο «γιατί», κυβερνητικά στελέχη απαντούν με την εκτίμηση ότι η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων παρήλθε.
Συνεπώς, τα δύο μεγάλα κόμματα θα κυβερνούν με μικρότερα τα οποία, για να παίξουν ρόλο, θα πρέπει να έχουν υπολογίσιμη δύναμη εδρών -πέραν των ποσοστών που θα τους δίνουν οι πολίτες.
Σε διαφορετική περίπτωση, λένε, “η παγίδα λέγεται «μεγάλος συνασπισμός», τον οποίον προωθεί έτσι κι αλλιώς το γνωστό σκληρό ευρωπαϊκό κέντρο”.
Οι πληροφορίες μιλούν για ένα «αναλογικότερο» εκλογικό σύστημα, με διατήρηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 3% αλλά γενναία μείωση του μπόνους εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα και που σήμερα είναι 50 έδρες: για 20-25 έδρες μιλούν κάποια στελέχη, 10-15 προτείνουν οι πιο τολμηροί. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση περιλαμβάνει «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη.
Στο τραπέζι παραμένει πάντα η γνωστή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του συνολικού αριθμού των βουλευτών «στους περίπου 200» από 300, αλλά ουδείς την εμφανίζει ως πρώτη προτεραιότητα.