20 Ιανουαρίου 2016

Απέναντι στον Μητσοτάκη, ο Τσίπρας θέλει να ξαναγίνει… Αλέξης


Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρώτη μετά την εκλογή του δεύτερου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, έδειξε ότι, παρόλο που ο γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν θα φτάσει στα…
άκρα στα οποία είχε οδηγήσει τη θεσμική σχέση του με τον σημερινό πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς, όταν ήταν ο τελευταίος “κλειδοκράτορας” του Μεγάρου Μαξίμου, δύσκολα θα υπάρξει κοινό πλαίσιο.
Το Μαξίμου άλλωστε έσπευσε πρώτο να… πυροβολήσει, με τη διαρροή για όσα είχαν συζητηθεί, προκαλώντας την οργή της Συγγρού, και ενισχύοντας τις αμφιβολίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το κατά πόσο οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ειλικρινείς.
Από την οπτική του Πρωθυπουργού ωστόσο, η ισορροπία δυνάμεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Απέναντι στον πολιτικό επίγονο του μητσοτακισμού, ο οποίος διατηρεί στενές πολιτικές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά και την εποχή του imperium του τελευταίου, όπως φάνηκε και με τη βοήθεια που εισέπραξε από τον Μεσσήνιο πολιτικό στις εσωκομματικές εκλογές, καθοριστική για να κερδίσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να… ξαναβρεί τον εαυτό του.
Σχηματικά, θα έλεγε κανείς, να… ξαναγίνει Αλέξης, αφήνοντας πίσω του τον “Τσίπρα”. Να ανακτήσει την αδιαμεσολάβητη σχέση του με την ελληνική κοινωνία, να ξαναθυμίσει τις μη ταξικές καταβολές του, να χαράξει τη διαχωριστική γραμμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διαδρομή που ακολούθησε ο σημερινός Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μέχρι να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.