12 Ιανουαρίου 2016

Στον “αέρα” η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές – 500 απολύσεις εάν δεν ανανεωθούν οι άδειες


Πεντακόσιοι εργαζόμενοι θα απολυθούν το επόμενο τρίμηνο από την Ελληνικός Χρυσός, ενώ άλλοι εξακόσιοι κινδυνεύουν αν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 δεν έχουν δοθεί οι εκκρεμούσες άδειες εγκατάστασης....

Η ανακοίνωση έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής Eldorado Gold Paul Wright κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την αναστολή της επένδυσης στα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.
Ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου εμφανίστηκε πάντως διαλλακτικός,υποστηρίζοντας ότι στόχος τους δεν είναι η αποχώρηση από την επένδυση αλλά η ολοκλήρωσή της. Θεωρεί όμως ότι η υπόθεση των μεταλλείων είναι «θύμα» ενός πολιτικού παιχνιδιού, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής την εγκρίνει.
Ο κ. Wright υποστήριξε πως η κυβέρνηση οφείλει να βασιστεί στις υπάρχουσες πολιτικές διαδικασίες και νόμους για την έγκαιρη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά έργα στην Ελλάδα. Πρόσθεσε πως οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι «όμηροι» σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold σε ερώτηση για το αν ο καναδικός όμιλος επιχειρεί να εκβιάσει αποφάσεις από την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι η αναστολή της επένδυσης στη Χαλκιδική συνδέεται με το γεγονός ότι έχουν ήδη επενδύσει 700 εκατ. δολάρια στην Ελλάδα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν την απόδοση που να ικανοποιεί τους μετόχους τους και χωρίς να βλέπουν στο ορατό μέλλον τη λήψη των απαραίτητων αδειών.
Η διοίκηση της Eldorado Gold έχει προγραμματίσει για σήμερα και αύριο συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και αύριο με τους κ.Γεννηματά, Λεβέντη και Θεοδωράκη. Για αύριο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Σκουρλέτης: Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς

Η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πολυεθνικής εταιρείας Eldorado Gold, για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και -όπως είπε ο υπουργός- να προηγηθεί η σημερινή συνέντευξη Τύπου.
«Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά, αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο στο οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος», είπε και πρόσθεσε: «Με υπαιτιότητα δική του (σ.σ. του κ. Wright) ακυρώθηκε η συνάντηση και έχει μεταφερθεί για αύριο. Να προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθούν οι προθέσεις της εταιρείας και μετά να έρθει να κουβεντιάσει μαζί μας».
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο κ. Σκουρλέτης επέκρινε ακόμη όσους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την αποχώρηση της πολυεθνικής από τη Βόρεια Χαλκιδική θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για 830-850 εργαζόμενους και πρόσθεσε: «Όταν αξιολογείται μια επένδυση πρέπει να αξιολογηθεί αν αντιστρατεύεται και αν υπονομεύει και άλλες θέσεις εργασίας στην περιοχή».