23 Φεβρουαρίου 2016

Ελλάδα, ακυβέρνητη χώρα: Χαώδης η κατάσταση στο Προσφυγικό, Αφγανοί ανεβοκατεβαίνουν σύνορα-Πειραιά

Χιλιάδες καταφτάνουν, κανείς δεν φεύγει: αυτή η φράση συνοψίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στην Ελλάδα με τους μετανάστες.....

Ενώ στα νησιά υπάρχουν καθημερινά αφίξεις χιλιάδων μεταναστών, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρονται στον Πειραιά ο επόμενος τους προορισμός, που είναι η Ειδομένη για να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ευρώπη έχει κλείσει.
Κι όλα αυτά ενώ η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε εδώ και εβδομάδες ποιες είναι οι προθέσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες πλέον αυτονομούνται και παραβιάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται συλλογικά σε επίπεδο ΕΕ.
Το ντόμινο ξεκίνησε από την Κροατία που μπλόκαρε τους μετανάστες από το Αφγανιστάν. Αυτό οδήγησε και την Σερβία στην απόφαση να σταματήσει την διέλευση Αφγανών. Με αυτό το επιχείρημα -ότι οι Αφγανοί θα εγκλωβιστούν στην πΓΔΜ- οι Σκοπιανοί κρατούν κλειστά τα σύνορα με αποτέλεσμα στην Ειδομένη η κατάσταση να είναι ασφυκτική.
Από τις 7.30 το πρωί είναι σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των Αφγανών από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Ήδη, αναχώρησαν για την Αθήνα 14 λεωφορεία με Αφγανούς. Η αστυνομία, ωστόσο, παραμένει στον χώρο καθώς υπάρχουν και άλλα άτομα από το Αφγανιστάν.
Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή δήλωσε πως πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απαγόρευση διέλευσης σε Αφγανούς.
“Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα” είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην ουδέτερη ζώνη, από πλευράς ΠΓΔΜ, αναμένουν για επαναπροώθηση 67 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ.
Στο μεταξύ, καθηλωμένα παραμένουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης τρένα που μεταφέρουν φορτία, αφού δεν έχουν ελευθερωθεί ακόμη από τους Αφγανούς οι σιδηροδρομικές γραμμές. Όπως είπε ο εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας Ανέστης Σαχπελίδης, “έξι τρένα αναμένεται να ανέβουν, έξι να κατέβουν, μεταφέροντας πετρέλαιο και κοντέινερ”.
Ατυπο hot spot ο Πειραιάς
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε νωρίς το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 1» μεταφέροντας 1.130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Λίγες ώρες αργότερα κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 10 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω. Το μεσημέρι έφτασε και το πλοίο «Νήσος Μύκονος» με 220 μετανάστες από τη Σάμο.







Όσοι φτάνουν και έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, ενημερώνονται μεν ότι δεν μπορούν να περάσουν από τα σύνορα, καθώς αυτά είναι κλειστά, ωστόσο οι αρχές τους αφήνουν να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να κατευθυνθούν κανονικά προς την Ειδομένη.
Στο χώρο του λιμανιού λειτουργεί ουσιαστικά ένα άτυπο hotspot, με τις αρχές να ελέγχουν τα χαρτιά των μεταναστών και των προσφύγων και να τους διαχωρίζουν, ανάλογα με το αν διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα.
Εκείνοι που έχουν όλα τα χαρτιά που χρειάζονται, κυρίως Σύροι, μπαίνουν κανονικά στα πούλμαν και κατευθύνονται προς την Ειδομένη. Οι υπόλοιποι παραμένουν στον χώρο του λιμανιού.
Στο σημείο βρέθηκε μάλιστα και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μόραλης, προκειμένου να συντονίσει την κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να διαμοιραστούν σε διάφορα σημεία της Αττικής, όπως στο Σχιστό και τον Ελαιώνα.
Την ίδια ώρα φαίνεται πως σε διάφορα σημεία στην διαδρομή από την Αθήνα προς την Ειδομένη σταματούν λεωφορεία με εκατοντάδες πρόσφυγες, προκειμένου να αποφευχθεί περεταίρω συμφόρηση στα σύνορα.
Έτσι, σε άτυπα… «κέντρα προσφύγων», μετατρέπονται βενζινάδικα ή, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες δημοτικές δομές, εντελώς ακατάλληλες για τέτοια χρήση, όπως συμβαίνει στην Καλαμπάκα, την Κοζάνη και την Σκοτίνα Πιερίας.
Τελευταίο παράδειγμα η Καλαμπάκα, όπου περισσότεροι από 400 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, βρίσκονται από χθες βράδυ σε ένα πάρκινγκ της περιοχής, καθώς δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους με λεωφορεία προς την Ειδομένη. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον Πειραιά και, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, παραμένει άγνωστο το πότε θα αναχωρήσουν από την περιοχή.
Ανάλογη κατάσταση και στην Κοζάνη, όπου έφθασαν το βράδυ της Δευτέρας άλλοι 400 πρόσφυγες και οι οποίοι φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λυκόβρυσης.
Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Ειδομένη και ακολούθησαν την διαδρομή μέσω Κοζάνης λόγω των μπλόκων στην περιοχή των Τεμπών. Τα πούλμαν που τους μετέφεραν ακινητοποιήθηκαν στα διόδια της Εγνατίας οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης και στην περιοχή των Σερβίων.
Με εντολή της αστυνομίας αποφασίστηκε να σταματήσει η μετάβασή τους στην Ειδομένη και να φιλοξενηθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα στην Κοζάνη.
Το πρωί της Τρίτης μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης Λευτέρης Ιωαννίδης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στους πολίτες της Κοζάνης  για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την αιφνιδιαστική άφιξη των προσφύγων.
Οι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί πρόσφυγες δεν μπορούν να προσεγγίσουν την Ειδομένη και παραμένουν στην Κοζάνη, ύστερα από εντολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Ελλάδας.
Ο Δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με την εκκλησία, έχει αναλάβει τη σίτιση των 400 προσφύγων αλλά απευθύνει έκκληση βοήθειας στους δημότες και τους οργανωμένους φορείς τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό σύλλογο, εθελοντικές ομάδες, ακόμη και τους εθελοντές πολίτες, προκειμένου να συντονιστούν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους μέσα από την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία είναι απαραίτητα να σταλούν άμεσα στο Κλειστό Γυμναστήριο.