30 Μαΐου 2016

Του τραβάνε το χαλί (και το πάτωμα) κάτω από τα πόδια...


Ο κ. Τσίπρας έχει ένα μοναδικό «προνόμιο».
Να διαψεύδεται στα λεγόμενα του. Και ύστερα να αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, και να φέρνει στην πραγματικότητα τα προηγούμενα ψέματά του!
Ο κ. Τσίπρας έλεγε ως αντιπολίτευση ότι οι τράπεζες «θα πάρουν τα σπίτια του κόσμου». Κάτι τέτοιο δεν συνέβη μέχρι σήμερα…

Όμως ήλθε ο ίδιος στη διακυβέρνηση και υπέγραψε να πωλούνται όλα τα κόκκινα δάνεια σε stress funds (με ελάχιστες εξαιρέσεις πια)!
Ήταν ο ίδιος που υπέγραψε αυτό που, ψευδώς, απέδιδε στους άλλους…
Ο κ. Τσίπρας έλεγε ως αντιπολίτευση ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις πουλούσαν «τα ασημικά της χώρας»! Ότι "εκποιούσαν" τάχα τη δημόσια περιουσία…
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη τότε. Το ΤΑΙΠΕΔ το έλεγχαν οι Ελληνικές αρχές και τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις έφτασαν μόλις τα 3 δισεκατομμύρια. Μαζί με τα περιφερειακά αεροδρόμια, άντε 4,2 δισεκατομμύρια…
Όμως, ήλθε ο ίδιος στη διακυβέρνηση και υπέγραψε ένα νέο "Ταμείο Εγγυοδοσίας" (στη θέση του ΤΑΙΠΕΔ), που ελέγχεται πλέον από τους δανειστές και αναλαμβάνει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια!
Ποτέ χώρα δεν υπέγραψε τέτοια συμφωνία! Ούτε μετά από στρατιωτική ήττα. Κι ήταν ο κ. Τσίπρας που την υπέγραψε…
Ο κ. Τσίπρας, ακόμα, κατήγγειλε ως αντιπολίτευση ότι το χρέος ήταν «μη βιώσιμο». Πέρσι επικαλέστηκε έκθεση του ΔΝΤ που έλεγε αυτό ακριβώς! Ξέχασε όμως μια σημαντική "λεπτομέρεια": Ότι το ΔΝΤ απέδιδε πέρσι τη μη βιωσιμότητά του χρέους, στην πολιτική του Τσίπρα το τελευταίο εξάμηνο: Την κατάργηση των μεταρρυθμίσεων που είχαν γίνει, την ματαίωση των αποκρατικοποιήσεων, την επιμονή του για πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα κλπ., το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.
Τώρα, το ΔΝΤ βγάζει νέα έκθεση, υποστηρίζοντας ότι με όσα μεσολάβησαν τον τελευταίο χρόνο (επί Τσίπρα) το Ελληνικό χρέος έγινε ακόμα χειρότερο – πολύ χειρότερο – από πλευράς βιωσιμότητας! Κι ήταν ο κ. Τσίπρας που το έκανε…
Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ως αντιπολίτευση ότι η Ελλάδα ήταν παγιδευμένη σε ένα «φαύλο κύκλο ύφεσης». Αυτό όμως διαψεύστηκε τελικά: Η Ελλάδα βγήκε από την ύφεση το 2014! Και όλοι (μαζί και το ΔΝΤ) προεξοφλούσαν το Νοέμβριο του 2014 πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Μετά ανέλαβε ο Τσίπρας και η Ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση! Τώρα, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (και κυρίως του ΔΝΤ που τόσο του αρέσει να επικαλείται) προβλέπουν ύφεση και για φέτος.
Το ΔΝΤ μάλιστα προβλέπει, τώρα πια, ότι όλες τις επόμενες δεκαετίες η χώρα πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει ρυθμούς οριακής μόνον ανάπτυξης.
Αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτή την «άσκηση» μας έχουν για «τελειωμένους»! Πράγμα που – πώς να το κάνουμε; - δεν ίσχυε δύο χρόνια πριν όπως οι ίδιοι ομολογούν. Κι αυτό «κατόρθωμα» του Τσίπρα…
Επί μέρες οι ΣΥΡΙΖΑίοι κανοναρχούσαν το νέο τους "ροζ αφήγημα": Ψηφίστε αυτά τα σκληρά μέτρα, κάνετε πέτρα την καρδιά σας, σκουπίστε τα δάκρυα από τα μάγουλά σας και ψηφίστε τα… ακατονόμαστα. Αν τα περάσουμε θα… αρχίσει να «βρέχει δισεκατομμύρια» για τη χώρα! Και θα δοξαστούμε όλοι μαζί…
Τώρα όμως, βγαίνει το ίδιο το ΔΝΤ και λέει ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ χειρότερα από δω και μπρος!
Κι αυτό ακυρώνει όλο το νέο «αφήγημα» του κ. Τσίπρα.
Ό,τι «μέτρα» κι αν περάσει, ό,τι «δόση» και να πάρει τώρα, οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πλέον εφιαλτικές. Αληθινά εφιαλτικές…
Το ΔΝΤ λέει – ή μάλλον φωνάζει πλέον - ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει!
Σε κάποια έχει δίκιο, σε άλλα είναι «τραβηγμένες από τα μαλλιά» οι υποθέσεις και οι ισχυρισμοί του. Το ότι το λέει το ΔΝΤ, όμως, είναι αρκετό για να δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό «νέφος προσδοκιών» πάνω από την Ελλάδα.
Κι ακόμα χειρότερα για τον Τσίπρα: Έρχεται ο Σόϊμπλε και δηλώνει ευθέως, ότι αυτή η εξέλιξη δεν ήταν "αναπόφευκτη": Γιατί η Ελλάδα έβγαινε από τα Μνημόνια το Δεκέμβριο του 2014! Κι ήλθε ο Τσίπρας και την έσυρε ξανά πίσω στην ύφεση και την έβαλε ξανά στα μνημόνια. Ανατρέποντας τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει. Και υποσχόμενος αυτό που δεν μπορεί να γίνει: Να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Τόσο το ΔΝΤ όσο και ο Σόϊμπλε καταστρέφουν πλήρως το νέο "ροζ" αφήγημα του Τσίπρα. Και ήδη πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνησή του για ακόμα πιο οδυνηρές παραχωρήσεις πέρα από όσα ήδη ψήφισε. Του τραβάνε σιγά-σιγά το χαλί!
Πίεσαν τον Τσίπρα να πάρει μέτρα που ακυρώνουν όλα όσα έλεγε και τον φέρνουν σε σύγκρουση με όλους όσους εκπροσωπούσε, για να του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια.
Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ δείχνει ότι αυτό άρχισε ήδη! Και η πρόσφατη δήλωσε Σόϊμπλε δεν αφήνει καμιά αμφιβολία πλέον: Τον θεωρούν απόλυτα "αναλώσιμο".
Τόσο καιρό δεν μίλαγε το ΔΝΤ. Άφηναν τον Τσίπρα να περάσει τα μέτρα στην Ελλάδα, με την προσδοκία ότι μετά θα «αρχίσει να βρέχει δισεκατομμύρια» στην χώρα. Και μόλις τα ψήφισε, έβγαλαν την έκθεση όπου λέει ότι με τέτοιο Πρόγραμμα η Ελλάδα δεν σώζεται!
Φαινομενικά, η έκθεση του ΔΝΤ στρέφεται κατά των Ευρωπαίων, από τους οποίους ζητάει να κάνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορούν (το δέχεται μάλιστα το ίδιο το ΔΝΤ, ότι αυτά που ζητάει είναι «νομικά και πολιτικά πολύ δύσκολο» να περάσουν από τα ευρωπαϊκή κοινοβούλια).
Στην πραγματικότητα, όμως σκοτώνει το ψευδές αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ!
Κι έρχεται ο Σόϊμπλε και του δίνει τη "χαριστική βολή"...
Άρχισε ήδη η πίεση για πολιτικές εξελίξεις μέσα στην Ελλάδα.
Γιατί όταν «σκοτώνεις» το αφήγημα μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να περάσει τόσο δύσκολα μέτρα και σε τέτοια σύγκρουση με το ίδιο το δικό της ακροατήριο, ουσιαστικά τη ρίχνεις!
Δεν του τραβάνε μόνο το "χαλί" κάτω από τα πόδια. Του ξηλώνουν και το "πάτωμα"!
Ο Σαμαράς είχε επιτύχει να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια. Το Νοέμβριο του 2014 (κι ύστερα πάλι στις αρχές Δεκεμβρίου) οι δανειστές είχαν δεχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τα μνημόνια, και της είχαν δώσει τότε και «πιστοληπτική γραμμή στήριξης».
Μάλιστα το ΔΝΤ συμμετείχε στην «πιστοληπτική γραμμή στήριξης»!
Τότε το ΔΝΤ δεν έθετε ζήτημα για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Μάλιστα αργότερα (τον Ιούλιο του 2015) παραδέχθηκε ότι με την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στην Ελλάδα ως τα μέσα του 2014, ίσως «δεν χρειαζόταν περαιτέρω βοήθεια χρέους».
Ο Σαμαράς κατάφερνε να βγάλει τη χώρα από την πιο βαριά «εξάρτηση»: Την εξάρτηση από τα Μνημόνια και των αναγκαστικό δανεισμό.
Το ομολογεί πια ανοικτά και ο ίδιος ο Σόϊμπλε...
Ίσως γι’ αυτό του τράβηξαν το χαλί...
Δεν ήθελαν την Ελλάδα χωρίς «χαλινάρι».
Δεν ήθελαν ο Σαμαράς να κερδίσει «βαθμούς ανεξαρτησίας» στην πολιτική του. Κι έφεραν τον Τσίπρα να… του τα πάρουν όλα!
Τώρα αποδείχθηκε ποιοι πραγματικά έπαιξαν τότε τα «παιγνίδια» των δανειστών. Ή μάλλον των χειρότερων από τους δανειστές...
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα πάντα για να αποτρέψει την αποδέσμευση της Ελλάδας από τα Μνημόνια.
Και τώρα τον έχουν δέσει χειροπόδαρα και άρχισαν να του τραβάνε το χαλί.
Στο τελευταίο Eurogroup οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ συμφώνησαν να συντάξει το ΔΝΤ νέα έκθεση βιωσιμότητας ως το τέλος το χρόνου. Ως τότε πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση που υιοθετεί τις μεταρρυθμίσεις...
Ως τα τέλη της φετινής χρονιάς, πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ελλάδα.
Ο μόνος τρόπος να γλιτώσει η χώρα είναι να φύγει ο Τσίπρας από την κυβέρνηση.
Όλα εδώ πληρώνονται…