27 Ιουνίου 2016

Να μην χάσει την ιστορική ευκαιρία η ΝΔ!


Ενώ ο Αλέξης θα κλαίει που ο κοτσιδάκιας φίλος του Ιγγλέσιας δεν θριάμβευσε στην Ισπανία και δεν έφερε την ανατροπή στην Ευρώπη, καλό είναι να δουν και στη Νέα Δημοκρατία το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων. Μπορεί δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε.....
συνεχή ιδεολογική σύγχυση και να μην είναι ικανός να κρίνει αν το Brexit ήταν καλό ή κακό για την Ελλάδα και για τον ίδιον, όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να… ψαχτεί από εδώ και πέρα γιατί αλλάζουν πολλά για τη Νέα Δημοκρατία.
Ό,τι γνωρίζαμε και ό,τι σχεδίαζε η Συγγρού ανατρέπεται καθώς στο τραπέζι έπεσαν νέα δεδομένα για τη ΝΔ, ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα, ένα κόμμα που στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις πάντα με βάση την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Η έξαρση του ευρωσκεπτικισμού στη Γηραιά Ήπειρο, η ενίσχυση των κομμάτων που έχουν ξεκάθαρη ατζέντα εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ και χαίρονται για το ξήλωμα του πουλόβερ, θα πρέπει να προβληματίσει τον κ. Μητσοτάκη.
Μέχρι προχθές λέγαμε ότι τα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούν να απειλήσουν διότι ο κόσμος όταν κληθεί να επιλέξει για το αν πρέπει να διώξει τον άθλιο πρωθυπουργό θα ψηφίσει ΝΔ και θα αφήσει τους πειραματισμούς.
Τα αποτελέσματα στη Βρετανία και ο αντιευρωπαϊκός άνεμος ενδεχομένως να βάλει δύσκολα στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόσει την στρατηγική του. Διότι καλή είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, ορθώς ένα αστικό, δημοκρατικό κόμμα όπως η ΝΔ να θέλει τις μεταρρυθμίσεις, όμως, θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σ’ αυτό που όλοι θέλουμε για την Ευρώπη και σ’ αυτό που τελικά δεν είναι.
Αν ο κόσμος δηλαδή στραφεί στα ακροδεξιά κόμματα ή σ’ αυτά που έχουν σκληρή αντιευρωπαϊκή ατζέντα, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να φτιάξει μια νέα πρόταση η οποία θα στηρίζεται στο πανευρωπαϊκό πρόταγμα για αλλαγή πλεύσης της ΕΕ, αλλά θα πρέπει να ασκεί και ισχυρή κριτική σε όσους επιδιώκουν μια γερμανική Ευρώπη.
Εν ολίγοις η ΝΔ δεν μπορεί πλέον να εμφανίζεται ως «σκυλάκι» της Μέρκελ και των Ευρωπαίων ηγετών που είναι μισητοί για τους λαούς επειδή δεν είναι ικανοί να κάνουν πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, πιο ανθρώπινη την Ένωση.
Η αλήθεια είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ότι χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό αφήγημα, όμως, από την άλλη πολλές φορές η ΝΔ εμφανιζόταν να περιμένει… "εντολές" από την Μέρκελ ή τους άλλους ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος.
Στην παρούσα φάση χρειάζονται πολύ έξυπνες επιλογές και αλλαγή της τακτικής και της ρητορικής των στελεχών της ΝΔ. Από τη μια δεν πρέπει να αφήσουν τον Τσίπρα να το παίζει ευρωπαϊστής και να «τρυγήσει» τις ψήφους των Ελλήνων που ακόμη πιστεύουν ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Η στρατηγική του Αλέξη θα κινηθεί ακριβώς σ’ αυτό το μοτίβο. Αυτός δηλαδή που έστησε πέρυσι το Grexit θα εμφανίζεται τώρα εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Αυτό η ΝΔ δεν πρέπει να επιτρέψει να συμβεί.
Όπως δεν πρέπει να επιτρέψει στους ευρωσκεπτικιστές να «εισβάλουν» στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά για να το πετύχει αυτό ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αφυπνίσει τον κόσμο, να του δώσει ένα νέο όραμα, να εξηγήσει τα οφέλη από την παραμονή στην Ευρώπη και την καταστροφή που θα φέρει μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ ή μια διάλυση τη Ένωσης.
Αλλά ταυτόχρονα οφείλει να σταθεί η ΝΔ κριτικά απέναντι σε όσους συνεχίζουν να επιδιώκουν μια Ευρώπη που δεν σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε χώρας. Μια Ευρώπη που δεν έχει να προσφέρει αλληλεγγύη σε δοκιμαζόμενους λαούς και που υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα μιας κάστας τεχνοκρατών.
Ασφαλώς δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τον κ. Μητσοτάκη, όμως, στα δύσκολα σφυρηλατούνται οι πραγματικοί ηγέτες. Αλλιώς… ας καθίσουν σπίτι τους όλοι να έρθει κανείς άλλος.