17 Ιουλίου 2016

Νέο, άγριο «άδειασμα» Τσίπρα από Στουρνάρα για τα Capital Controls


Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα capital controls, στη διάρκεια της συνέντευξής του το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσε την αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδας, που ουσιαστικά διαψεύδει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού. Ο Γ. Στουρνάρας «προειδοποίησε, αλλά δεν πρότεινε capital controls» δήλωσαν πηγές της ΤτΕ στο Βήμα της Κυριακής.....

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους κεφαλαιακούς περιορισμούς οι οποίοι επιβλήθηκαν πέρυσι εξαιτίας του φόβου για μαζική φυγή καταθέσεων μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη.
Τόνισε επίσης η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε η πλευρά των εταίρων μας ότι «το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Στουρνάρας δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που άκουγε το βράδυ της Πέμπτης. Πηγές της ΤτΕ δήλωσαν ότι «η ΤτΕ εισηγήθηκε την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Η εισήγηση έγινε προκειμένου να διαφυλαχθεί το τραπεζικό σύστημα και όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν κατέρρευσαν οι τράπεζες».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ακόμη: «Ο κ. Στουρνάρας πριν από τις 17 Φεβρουρίου 2015 ενημέρωσε τον κ. Δραγασακη και έστειλε non paper στον ίδιο τον πρωθυπουργό με το οποίο του επισήμανε τους κινδύνους από τη μη συμφωνία. Σε αυτό το έγγραφο περιέγραφε την απειλή επιβολής των capital controls και του εξηγούσε πώς θα είναι οι περιορισμοί και ποιες επιπτώσεις θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα».