3 Δεκεμβρίου 2016

Το ποτήρι που έρχεται είναι πολύ πικρό


Πολλά λέγονται και ακόμη περισσότερα γράφονται για τη συμφωνία με τους δανειστές. Σε λίγο τα troll του ΣΥΡΙΖΑ και οι καλοπληρωμένοι λαδοπόντικες της δημοσιογραφίας θα βγάλουν ως τεράστια επιτυχία το γεγονός ότι συμφώνησε ο Σόιμπλε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μην αποκλείσετε μέχρι τα Χριστούγεννα να .....
δείτε τον Τσίπρα να φοράει γραβάτα και να λέει ότι έλυσε το πρόβλημα του χρέους. Έτσι όπως πάνε αυτοί θα πανηγυρίζουν και για την επίλυση του Κυπριακού, ακόμη κι αν οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να προσαρτήσουν τα Κατεχόμενα.
Ο κόσμος δεν πρέπει να τσιμπήσει. Στήνεται για ακόμη μια φορά ένα φτηνό επικοινωνιακό κόλπο προκειμένου να αποκρυβεί η αλήθεια και να κερδίσει πολιτικό χρόνο ο Τσίπρας. Να μη γίνουν δηλαδή άμεσα οι εκλογές, να γίνουν ίσως το φθινόπωρο, μπας και αλλάξει κάτι και μπορέσει να διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσοστό.
Το επικοινωνιακό κόλπο που στήνεται θα κάνει την εμφάνισή του τη Δευτέρα όπου στο Eurogroup θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα και θα πέσουν στο τραπέζι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Είναι σα να ακούμε τον Τσακαλώτο να λέει με τα σπαστά ελληνικά του: «Είναι ιστορική ημέρα για το... Ελλάντα. Ξεκίνησε η ρύθμιση... το χρέος και τα πάμε all ok. Πριν τα Χριστούγεννα θα έχουμε κι άλλη συνεδρίαση για να σφάξουμε το γαλοπούλα».
Η αλήθεια είναι άλλη και είναι οδυνηρή: Τα μέτρα για το χρέος που αποδέχθηκε και ο Σόιμπλε είναι απλά μια πιο λεπτομερής εξήγηση των αποφάσεων που λήφθηκαν τον περασμένο Μάιο. Τίποτε περισσότερο και τίποτε καινούργιο δεν κομίζει ο ESM. Αντιθέτως, αυτό που φέρνει είναι το λεγόμενο «Μνημόνιο plus», έτσι όπως θα ονομαστεί το τέταρτο Μνημόνιο (και δεύτερο από τ' αριστερά μέσα σε δύο χρόνια).
Ο «λογαριασμός» θα εξειδικευτεί τους επόμενους μήνες και θα είναι βαρύς. Υπολογίζονται μέτρα 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο μέχρι το 2018 και άλλα 3,5 δισ. ευρώ από το 2018 και μετά. Το αντάλλαγμα; Ρύθμιση του χρέους με συγκεκριμένα μέτρα για μια ελάφρυνση που ίσως καταλάβουν και δουν τα εγγόνια μας το... 2060.
Κι επίσης ό,τι σοβαρές και οριστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από το τέλος του 2017, γι΄ αυτό ας βάλει στη ντουλάπα τη γραβάτα ο Αλέξης.
Αυτή είναι η αλήθεια. Ένας επώδυνος συμβιβασμός που λέει ότι στο τέλος πάντα... κερδάει ο Γερμανός. Και που μας υπενθυμίζει τις περήφανες κορώνες των τσιπροκαμμένων τον περασμένο Μάιο όταν έλεγαν ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια, μπαίνουμε στην ανάπτυξη, τέλος τα σκληρά μέτρα, θα γίνει αναδιανομή εισοδήματος και άλλες τέτοιες ανοησίες που φαντάζουν μακρινές αλλά δεν έχουν περάσει παρά έξι μήνες.
Η αλήθεια είναι ότι το ποτήρι που έρχεται είναι πολύ πικρό και θα το πιει μέχρι το τέλος η κυβέρνηση μόνη της. Ας μην αναζητήσει συνενόχους στα άλλα κόμματα. Ας μην τολμήσει να ζητήσει από τους πολίτες να βάλουν πλάτη και κυρίως ας μην αρχίσει τις βλακείες περί περήφανης διαπραγμάτευσης απέναντι στους σκληρούς δανειστές. Τους πήραμε χαμπάρι και μόνο το 16% του ελληνικού λαού είναι ψεκασμένοι ή ζουν την εφηβική ονείρωξη του Αλέξη με την Κούβα.