22 Δεκεμβρίου 2016

Πάμε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης


Η κυβέρνηση δεν το επιβεβαιώνει. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να μας χαλάσει τα Χριστούγεννα. Η αγορά βοά ότι ο ESM έστειλε την επιστολή στην Αθήνα και περιμένει απαντήσεις επί συγκεκριμένων ερωτημάτων.....

Κάποιοι λένε ότι το ύφος της επιστολής είναι ιδιαίτερα σκληρό και ζητείται από τον Ευκλείδη να απαντήσει συγκεκριμένα για τον «μποναμά» του Τσίπρα και τη μονομερή ενέργειά του. Το περιεχόμενο της επιστολής ενδεχομένως να το μάθουμε αύριο και να είναι κι αυτό ένα ακόμη «διαβατήριο» για εκλογές.
Όλα δείχνουν ότι πάμε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης και το σχέδιο του Μαξίμου εκτελείται κανονικά. Βοηθούμενο βεβαίως και από το Βερολίνο που πολώνει το κλίμα, αλλά και από τον Τόμσεν που βάζει συνεχώς φιτίλι στις διαπραγματεύσεις. Σε λίγες ημέρες μπαίνει το 2017 αλλά στην κυβέρνηση θα γιορτάσουν το... 2015. Μόνο ο Βαρουφάκης και η Ζωή μένει για να επιστρέψουν ώστε να συμπληρωθεί η εικόνα την προ διετίας πολιτικής κατάστασης.
Τότε θα βάραγε ο Τσίπρας τα νταούλια και θα χόρευε η μαντάμ Μέρκελ. Δεν έγινε έτσι και είδαμε όλοι που φτάσαμε. Η αριστερή κυβέρνηση έγινε το «δουλάκι» των Γερμανών αλλά δεν πήρε και τίποτε, μόνο κάτι ξεροκόμματα. Το κακό είναι ότι δύο χρόνια τώρα, εξαιτίας εκείνης της «λεβέντικης» διαπραγμάτευσης η χώρα καταστράφηκε.
Στην αυγή του 2017, που μοιάζει τόσο πολύ με το 2015, ο Τσίπρας αποφάσισε να μας πει ότι δεν έλαβε τα μαθήματά του που έγιναν παθήματα για όλους τους Έλληνες. Θα συγκρουστεί με τους δανειστές, θα υψώσει το ανάστημά του στον Σόιμπλε και το ΔΝΤ, θα δείξει ο Αλέξης ότι είναι μεγάλος πατριώτης και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του από τους Γερμαναράδες. Με ποιο στόχο; Σύμφωνα με το νέο «αφήγημα» του Μαξίμου, το ΔΝΤ θα ξεκουμπιστεί και θα φύγει, ο Σόιμπλε θα υποχωρήσει μπροστά στις «πιέσεις» του Αλέξη και στις «κατάρες» για όσους έχουν «κακή ψυχή» και η Ελλάδα θα βγει περήφανη στις αγορές με την κυβέρνηση να καμαρώνει για την περήφανη νίκη της.
Άλλωστε, όπως είπε ο Τσίπρας... Οβελίξ, είναι αισιόδοξος αφού από μικρός έπεσε στη μαρμίτα της αισιοδοξίας. Γιατί, λοιπόν, και όλη η Ελλάδα να μην είναι χαρούμενη που έχει έναν τέτοιο πρωθυπουργό ο οποίος σαρώνει τα πάντα, ακόμη κι αν φέρνει το χρόνο πίσω;