16 Δεκεμβρίου 2016

Μπούληδες...


Σε ένα ωραίο καφέ του Κολωνακίου δύο καλοντυμένοι κύριοι, «μπούληδες» όπως θα έλεγε και ο Τσίπρας, δεξιών αποχρώσεων και με λυμένο το οικονομικό τους πρόβλημα, συζητάνε περί ανέμων και υδάτων. Κάνουν πολιτική ανάλυση...
εκ του ασφαλώς πάντα και το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που τους απασχολεί είναι ένα: «Να βάλω ζάχαρη στον καφέ ή στέβια για να μην παχύνω; - Να πάρω φρέντο ή καλύτερα έναν καπουτσίνο»; Κι όλα αυτά τη στιγμή που έξω από το καφέ γίνεται χαμός, πέφτουν μολότοφ, ξύλο, τσαμπουκάδες, καίγεται ο τόπος.
Κάπως έτσι μοιάζει η Νέα Δημοκρατία. Με υπεροχή 15 μονάδων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με κυριαρχία στον κόσμο και με έναν αντίπαλο που βρίσκεται στα σχοινιά και τρώει φάπες από παντού τι κάνουν οι... «μπούληδες»; Επιλέγουν αντί της μάχης, την οπισθοχώρηση και μάλιστα φωνάζοντας για να φοβηθεί ο αντίπαλος.
Λες και τους απασχολεί το είδος του καφέ αντιμετώπισαν και μια σοβαρή κοινοβουλευτική μάχη. Στο τρικ του Τσίπρα με την ονομαστική ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη τι επέλεξαν; Να ρίξουν κάτω τις ασπίδες και να κοιτάνε από το ύψωμα τον εχθρό να κάνει παρέλαση.
Γιατί δηλαδή η Νέα Δημοκρατία επέλεξε το «παρών» αντί να πει ξεκάθαρα τη θέση της; Είναι με το «ναι» ας το δηλώσει και ας το δικαιολογήσει. Είναι με το «όχι», ας στηρίξει τη θέση της με επιχειρήματα κι ας ξεγυμνώσει, ας ξεφτιλίσει μια πολιτική στρατηγική λαϊκισμού, τυχοδιωκτισμού και πολιτικής αλητείας. Με το να επιλέξει, για ακόμη μια φορά τη «μέση λύση», απλά επιβεβαίωσε ότι δεν είναι έτοιμη για «ξύλο». Την ώρα που καίγεται ο τόπος ο Κυριάκος έστειλε μήνυμα στους πυγμάχους να βγάλουν τα γάντια και να φωνάξουν «παρών».
Κι έκαναν και το άλλο απίστευτο. Έβαλαν τον Άδωνι Γεωργιάδη να πλακωθεί με τον Πολάκη προκειμένου να ακούμε όλη μέρα χθες για τα γαϊδούρια και για τις κοτούλες Κρήτης. Επί της ουσίας όλη η ΝΔ κρύφτηκε πίσω από τον πάντα επικοινωνιακό, αλλά και πολλές φορές προβληματικό, Γεωργιάδη ο οποίος σήκωσε το κόμμα στην πλάτη του, αλλά για λάθος λόγους. Τι έμαθε ο κόσμος από το χθεσινό επικοινωνιακό Βατερλό της ΝΔ; Έμαθε ότι υπάρχουν κότες και γαϊδούρια στη Βουλή. Κι έμαθε αυτό που ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ότι η ΝΔ είναι εναντίον (ή κατά το ήμισυ) με τα λεφτά που μοιράστηκαν στους συνταξιούχους. Και τέλος έμαθε ότι υπάρχει κάποιο κόμμα που θέλει να γίνει κυβέρνηση το οποίο συμπαρατάσσεται με τον Σόιμπλε και τους σκληρούς. Πλήρης επιτυχία της κυβέρνησης που εγκλώβισε και τελικά καθήλωσε τη ΝΔ στην αδυναμία της να προτάξει μια σοβαρή πρόταση για τα όσα συμβαίνουν.
Ένα σοβαρό κόμμα, που είναι έτοιμο, όπως λέει, να κυβερνήσει, δεν κρύβεται πίσω από «μεσαιοχωρίτικες» επιλογές. Πάει στον πόλεμο με όλα του τα όπλα, συγκρούεται αλλά παίρνει καθαρές θέσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση και για να συζητούν οι «μπούληδες» στις καφετέριες.
Εν κατακλείδι. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κυβερνήσουν τη χώρα και να διώξουν τους απίθανους της αριστεράς. Όμως, το έχουμε πει χιλιάδες φορές. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει ανάγκη από άτολμους διαχειριστές. Έχει ανάγκη από μαχητές που θα δώσουν και την τελευταία τους ικμάδα για να την σώσουν. Όλα τα υπόλοιπα είναι λάθος επιλογές που κάποτε πρέπει να φύγουν από το κακό DNA της δεξιάς.