27 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί δεν δημοσιοποιούν την «δήλωση μετανοίας»;


H διπλωματία της εξωτερικής πολιτικής ασφαλώς πρέπει να έχει και κάποια στεγανά. Δεν μπορεί να δημοσιοποιούνται τα πάντα διότι αποτελούν κρατικά μυστικά και δεν είναι για να τα μαθαίνουν όλοι.
Στην οικονομία όμως τι γίνεται; Γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί η επιστολή Τσακαλώτου ή «δήλωση μετανοίας» της κυβέρνησης προς τους δανειστές; Γιατί ο ελληνικός λαός δεν γνωρίζει ποιες είναι οι δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και η παρέα του;...

Το non paper που εξέδωσε προχθές το Μαξίμου αναφέρει ουσιαστικά ότι άνευ όρων η κυβέρνηση δεσμεύεται για κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που το πλεόνασμα δεν πιάσει τους στόχους τους. Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοιο προαπαιτούμενο και προφανώς έγινε μετά τον μποναμά που μοίρασε ο Τσίπρας στους συνταξιούχους. Η διάρρηξη της εμπιστοσύνης Αθήνας – τρόικας για ακόμη μια φορά έχει ως αποτέλεσμα νέα μέτρα.
Όμως, την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι δεν πήραν καμιά δέσμευση πέραν από αυτές που προβλέπει η συμφωνία. Δεν υπήρξε καμιά υποχώρηση δηλαδή από την πλευρά της Αθήνας.
Τι ισχύει; Πώς θα μάθουμε την αλήθεια; Έχει τα κότσια η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή Τσακαλώτου πριν την δώσουν οι δανειστές; Γιατί να είστε σίγουροι ότι τις επόμενες ώρες το Reuters ή οι FT θα δημοσιεύσουν το κείμενο της «απολογίας» του Ευκλείδη και τότε θα ξέρουμε τι σκαρώνουν οι κατεργάρηδες.
Όμως, γιατί η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει το αυτονόητο; Να μάθει ο ελληνικός λαός, η Βουλή, τα κόμματα, οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου τι ακριβώς περιμένει την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;
Γιατί όλα να γίνονται στο σκοτάδι; Μήπως μας κρύβουν κάτι και θα το μάθουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2017;
Ίσως δεν τολμούν διότι μπορεί αυτή η επιστολή να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κυβέρνησης. Άλλωστε, ο Κούλογλου, φίλος του Τσίπρα και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το είπε ξεκάθαρα. Οδεύουμε σε εκλογές με ευθύνη Σόιμπλε και Γιούρογκρουπ, γιατί η αξιολόγηση αν ήταν να κλείσει θα είχε κλείσει. Προαναγγέλλει τις εκλογές δηλαδή και μια επιστολή υποτέλειας θα είχε τώρα αρνητική δημοσιότητα.
Ας δείξουν έστω και την τελευταία στιγμή ότι έχουν το θάρρος να πράξουν τα αυτονόητα;
Όσο για τον Τσακαλώτο τι να πει κανείς. Η υποταγή προσωποποιημένη. Αυτός δεν είναι ο «αρχηγός» της ομάδας των «53», της αντιπολίτευσης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για την «αριστερή ψυχή» του κόμματος;