18 Δεκεμβρίου 2016

Μονά – ζυγά… χαμένος


Μέσα σε λίγες ώρες κατέρρευσε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα μέτρα για τους συνταξιούχους, δηλαδή ο μποναμάς των 617 εκατ. ευρώ θα περνούσε από τους δανειστές.
Τη μία η Μέρκελ που είπε στον Τσίπρα ότι οι Θεσμοί θα αποφασίσουν.....
Την άλλη ο Ρέγκλινγκ που εξαπέλυσε επίθεση στην Ελλάδα και την άλλη ο Ντομπρόβσκις που επίσης έδειξε έντονη δυσφορία για τις ξαφνικές παροχές της κυβέρνησης για τις οποίες δεν είχαν καν ενημερωθεί οι δανειστές.
Διότι όταν απαιτείς από αυτούς που σε δανείζουν να μην σου βάλλουν νέα μέτρα, όταν βγάζεις ένα σημαντικό πλεόνασμα από την υπεραπόδοση φόρων κι όταν ξέρεις ότι το πλεόνασμα είναι πλασματικό γιατί χρωστάς 7,5 δις σε ιδιώτες, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.
Όπως υπάρχει πρόβλημα να κάνεις του κεφαλιού σου μόνο και μόνο για να το παίξεις φίλος του λαού.
Η ουσία είναι ότι ο… προεκλογικός μποναμάς του Τσίπρα γυρίζει μπούμερανγκ. Και στο εσωτερικό δεν έπαθαν την πλάκα τους οι συνταξιούχοι αφού τους τα παίρνει κάθε μέρα (το ΕΚΑΣ θα τους κοπεί 50% τουλάχιστον) αλλά και στο εξωτερικό τρώνε το ένα χαστούκι μετά το άλλο.
Όμως, υπάρχει και μια άλλη σημαντική παράμετρος. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το έκτακτο βοήθημα είναι η ταφόπλακα του Τσίπρα κι εξηγούμαστε γιατί:
Αν οι δανειστές μπλοκάρουν τον μποναμά, πουν ότι τα λεφτά που μοιράζει παραβιάζουν τη συμφωνία κι ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια η οποία είναι εκτός μνημονίου τότε θα κάνουν το αυτονόητο. Θα παγώσουν την αξιολόγηση και θα κρατήσουν στην κατάψυξη και τα μέτρα για το χρέος. Ό,τι πιο καταστροφικό δηλαδή που θα οδηγήσει επί της ουσίας σε εκλογές την κυβέρνηση αφού δεν θα μπορεί να σταθεί πουθενά.
]Αν πάλι πει το Eurogroup ότι δεν έγινε και τίποτε, ότι τα 617 εκατ. ευρώ δεν δημιουργούν πρόβλημα κι ότι τους είναι αδιάφορο ότι ο Τσίπρας τα μοίρασε τότε θα γίνει το άλλο κακό. Ο Τσίπρας θα φαίνεται ότι έχει κερδίσει επικοινωνιακά, όμως, οι δανειστές θα τον αναγκάσουν να πάρει σκληρά μέτρα. Δηλαδή δεν θα κάνουν καμιά υποχώρηση από εδώ και στο εξής, θα του έχουν δώσει δηλαδή την άδεια για τον μποναμά αλλά θα του το κρατάνε μανιάτικο και θα τον πιέσουν ασφυκτικά. Ειδικά τώρα που και το ΔΝΤ ισχυροποιείται αφού η Γερμανία ύψωσε ασπίδα προστασίας. Και στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή ο εξαναγκασμός σε σκληρά μέτρα, θα οδηγήσει σε εκλογές.
Και στη μια και στην άλλη περίπτωση ο Τσίπρας χάνει. Μονά – ζυγά… χαμένος.
Το συμπέρασμα είναι ότι ένα «φιλολαϊκό» μέτρο γυρίζει στον εμπνευστή του μπούμερανγκ και αποτελεί το εισιτήριο για πρόωρες εκλογές και πρόωρη αποχώρηση της πιο ανήθικης και τυχοδιωκτικής κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Τα λεφτά που μοίρασε ο Τσίπρας είναι ουσιαστικά η πληρωμή των «λύτρων» για να αφεθεί ελεύθερος από το Μαξίμου και να πάει σπίτι του.