22 Ιανουαρίου 2017

Εξαπολύουν σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολουμένους: Οι 5 μηχανισμοί ελέγχου


Σαρωτική «επίθεση» στις 280.000 επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, αλλά και σε αυτοαπασχολουμένους και σε όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκια»), εξαπολύει η κυβέρνηση.
Ετοιμάζεται ουσιαστικά να βάλει σε ακόμα μία «μέγκενη» τον επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος επιχειρεί να επιβιώσει από το νέο φορο-τσουνάμι του 2017, από τη νέα κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών (με συντελεστή έως 45%), από την 100% προκαταβολή που θα έρθει με το εκκαθαριστικό του 2017 αλλά και από το ασαφές ακόμη καθεστώς του νέου «χαρατσιού» του 26,9%....

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αναγάγει ως «σημαία» το κυνήγι της αδήλωτης εργασίας, της «σκιώδους» μισθωτής απασχόλησης, της εισφοροδιαφυγής, αλλά και των οφειλετών ακόμα και ποσών κάτω των 5.000 ευρώ.
Η διασφάλιση αυτή της «νομιμότητας» στην αγορά εργασίας γίνεται με όχημα έναν πενταπλό ελεγκτικό μηχανισμό, που ήδη υπάρχει, αλλά ενισχύεται επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά.
Ο λόγος για τους κρίσιμους ελεγκτικούς φορείς που υπάγονται στο υπ. Εργασίας (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ, ΟΑΕΔ, ΟΜΕΔ). Χαρακτηριστικό είναι ότι αυξάνονται από 27 σε 1.000 οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ…
Άλλωστε, η ίδια η υπουργός Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, πρόσφατα δήλωσε ότι θα επιβάλει «φρένο» σε όσους αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, στην περίπτωση που αυτά υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Γι’ αυτό, από εδώ και πέρα, οι «μπλοκάκηδες» θα δηλώνονται σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνονται οι έλεγχοι.
Παράλληλα με τους εργοδότες θα δεχτούν άγριο «κυνήγι» –υπό την απειλή κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών– και όσοι αυτοαπασχολούμενοι έχουν ακόμα και ελάχιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία τους (τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ).
Ο πενταπλός έλεγχος Ο έλεγχος σε όλα τα παραπάνω πέντε πεδία του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας σε βάρος των εργοδοτών και των αυτοαπασχολουμένων θα αποτελέσει το «τυράκι» το οποίο θα δώσει η κυρία Αχτσιόγλου στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου αυτοί να αποδεχθούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος (και όχι από τους κοινωνικούς εταίρους) και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, όπως απαιτούν οι δανειστές. Τα πεδία αυτά θα είναι τα ακόλουθα:
1. Θα συσταθεί ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα «μπλοκάκια». Στον ευαίσθητο χώρο των δελτίων παροχής υπηρεσιών, ετοιμάζεται η δημιουργία μιας «ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας», στην οποία θα δηλώνεται όποιος εργαζόμενος αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, μαζί και ο εργοδότης του, αλλά και οι αποδοχές του από αυτόν.
Έτσι, το υπ. Εργασίας θα «γνωρίζει» ποιο μπλοκάκι απασχολείται σε ποιον εργοδότη, αν υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, ενώ παράλληλα θα διευκολύνεται ο υπολογισμός των μηνιαίων τρεχουσών εισφορών τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα, βάσει του νέου συστήματος (διπλό «χαράτσι» 26,9% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του).
Παράλληλα, ο ΣΕΠΕ θα ενισχύσει την προσπάθειά του για την «πάταξη» της αδήλωτης εργασίας. Πέραν της αύξησης των επιτόπιων ελέγχων στους χώρους εργασίας, το υπ. Εργασίας ετοιμάζει και άλλους τρόπους καταγραφής των εργαζομένων.
2. Ο ΕΦΚΑ θα αναλάβει την «πάταξη» της εισφοροδιαφυγής. Κοντά στους 1.000 από τους 8.000 υπαλλήλους των ταμείων κύριας ασφάλισης, τα οποία από 1/1/2017 έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, προβλέπεται να στελεχώσουν τις υπηρεσίες ελέγχου τού τέως ΙΚΑ στους χώρους εργασίας.
3. Το ΚΕΑΟ θα «κυνηγήσει» όλους τους οφειλέτες των Ταμείων, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, εφόσον δεν την έχουν ρυθμίσει. Πριν λήξει το 2016, μεταφέρθηκαν στα μητρώα του ΚΕΑΟ και όσοι χρωστούσαν ποσά ακόμα και κάτω από τα 5.000 ευρώ. Οι οφειλέτες αυτοί, μαζί με εκείνους που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, θα υποστούν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Εκτιμάται ότι πάνω από 650.000 οφειλέτες θα εγγραφούν τελικώς στα μητρώα του ΚΕΑΟ, έναντι 300.000 περίπου που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι πρότινος.
4. Ο ΟΜΕΔ θα αναλάβει τη διαδικασία «συμφιλίωσης» μεταξύ εργαζομένων-εργοδοτών σε περιπτώσεις ρήξης στις σχέσεις τους ή αδυναμίας υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Η κυβέρνηση ζητά από τους δανειστές την επαναφορά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ, βασιζόμενη και σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Οι δανειστές διαφωνούν και επιμένουν πως μόνο διμερώς (δηλαδή τόσο από πλευράς εργαζομένων όσο και εργοδοτών) θα πρέπει να υπάρχει προσφυγή στον ΟΜΕΔ, όπως προβλέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Ενώ σοβεί αυτή η κόντρα κυβέρνησης-«θεσμών», το υπ. Εργασίας έχει συμβάλει στη «συμφιλίωση» εργαζομένων-εργοδοτών σε 300 περιπτώσεις επιχειρήσεων μέχρι σήμερα. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτό από τους δανειστές το αίτημά της για επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και της κατίσχυσής τους έναντι των επιχειρησιακών, στόχος της κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει «στην πράξη» την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
5. Ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει την προστασία όσων εργαζομένων χάνουν τη δουλειά έπειτα από μια ομαδική απόλυση, δεδομένου ότι οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να διευκολυνθούν στο πλαίσιο του νέου εργασιακού (π.χ., θα καταργηθεί η κρατική προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, η οποία ισχύει έως σήμερα).
Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΔ θα χορηγεί τα απαραίτητα επιδόματα ανεργίας, ενώ παράλληλα θα συντονίζει τη διαδικασία επανακατάρτισης των απολυμένων.
Oι μηχανισμοί ελέγχου – Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) – Θα «τρέξει» τον αγώνα κατά της αδήλωτης εργασίας.
– Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) – Θα εντείνει τους επιτόπιους ελέγχους σε χώρους εργασίας, αναζητώντας ανασφάλιστους εργασίας.
– Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ) –Θα στήσει «κλοιό» κατασχέσεων στους οφειλέτες των ταμείων που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους.
– Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) – Θα αναλάβει να επαναφέρει «στην πράξη» τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
– Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) – Θα αναλάβει να υποστηρίξει τους απολυμένους εργαζομένους.