5 Ιανουαρίου 2017

Ζητάνε επιτακτικά τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό


Με καθυστέρηση σχεδόν επτά μηνών, αφότου έγινε το πραξικόπημα (Ιούλιος 2016), διέρρευσε στη δημοσιότητα ο Ταγίπ Ερντογάν συνομιλίες που φέρονται να είχαν ορισμένοι εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα με αξιωματικούς των ομάδων, οι οποίες είχαν ως αποστολή να συλλάβουν (κατά την Άγκυρα, να δολοφονήσουν) τον Ερντογάν στη Μαρμαρίδα.....
Τα στοιχεία αυτά που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο έρχονται μόλις λίγες ημέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη και ενόψει της πιθανολογούμενης συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν. Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος έχει την εμμονή ότι οι οκτώ στρατιωτικοί ήταν κομμάτι της ομάδας που σκόπευε να τον δολοφονήσει. Πολύ περισσότερο, βέβαιον είναι ότι το πρώτο που θα θέσει στον Αλέξη Τσίπρα, εάν τελικά πάνε οι δυο τους στη Γενεύη, και τελικά συναντηθούν, δεν θα είναι το Κυπριακό (!), αλλά οι οκτώ.
Έως τώρα, η Άγκυρα και οι διπλωματικές αρχές της γείτονος έχουν επιδείξει μια πρωτοφανή εμμονή ως προς τους οκτώ. Είτε πράγματι οι οκτώ είχαν επαφή με τους αξιωματικούς που επιχειρούσαν κατά του Ερντογάν, είτε οι αιτούντες άσυλο λένε αλήθεια και η αποστολή τους ήταν καθαρά βοηθητική στις μονάδες πραξικοπηματιών που επιχειρούσαν στην Κωνσταντινούπολη, σίγουρο είναι ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει ό,τι “χαρτιά” έχει, για να ασκήσει πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις στην Αθήνα. Βέβαια, από τα στοιχεία της πτήσης του ελικοπτέρου, φαίνεται ότι οι οκτώ δεν επιχειρούσαν στη Μαρμαρίδα, και άλλωστε δεν θα μπορούσαν, εάν ήταν εκεί, να “πετάξουν” τόσο γρήγορα προς την Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη. Να σημειωθεί πως αντίστοιχη εμμονή επιδεικνύουν και για έξι Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι υπηρετούσαν στην Ελλάδα (ως στρατιωτικοί ακόλουθοι στην πρεσβεία, και σε ΝΑΤΟϊκές υπηρεσίες), και μετά το πραξικόπημα έγιναν καπνός, και, κατά πληροφορίες, βρίσκονται εκτός Ελλάδος, στην Ιταλία, την Ολλανδία ή και σε άλλες χώρες της Δύσης.
Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, με τίτλο «Οι φυγάδες αξιωματικοί στην Ελλάδα συνομίλησαν με την ομάδα δολοφονίας», αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης, το βράδυ της απόπειρας του πραξικοπήματος υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των αξιωματικών που σχεδίαζαν την δολοφονία του Προέδρου Ερντογάν και των αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα. Γράφει επίσης ότι εντοπίστηκαν οι τηλεφωνικές συνομιλίες των αξιωματικών που είχαν ως αποστολή τους να δολοφονήσουν τον Ερντογάν, στη Μαρμαρίδα, όπου παραθέριζε. Βέβαια, κοινή πεποίθηση είναι ότι εκεί δεν παραθέριζε ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά είχε σπεύσει να κρυφτεί. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα στοιχεία έχουν σταλεί στις ελληνικές δικαστικές αρχές.
Συγκεκριμένα, γράφει η εφημερίδα, έγιναν οι ακόλουθες συνομιλίες: Μεταξύ του επικεφαλής της ομάδας για την δολοφονία του Ερντογάν, σμηνάρχου Αλί Ακτούρκ και του φυγά σμηναγού Αμπντουλάχ Γετίκ: στις 21.16 για 8 δευτερόλεπτα, στις 22.30 για 46'' και στις 00.28 για 29''.
Μεταξύ του Ακτούρκ και του επισμηναγού Αχμέτ Γκιουζέλ έλαβε χώρα συνομιλία στις 22.18.
Ο αντισμήναρχος Νταβούτ Ουτσούμ, επικεφαλής της ομάδας δολοφονίας, συνομίλησε δώδεκα φορές με τον Γετίκ: στις 00.08 για 49'', στις 00.25 για 27'', στις 07.28 για 26'', στις 07.29 για 34'', στις 07.30 για 16'', στις 07.37 για 22'', στις 11.54 για 13'', στις 11.54 για 13'', στις 18.03 για 16'', στις 20.29 για 23'', στις 20.50 για 15'', στις 21.08 για 18'' και στις 21.09 για 18''.
Ο Ουτσούμ συνομίλησε με τον σμηναγό Φεριντούν Τσομπάν δύο φορές στις 21.13 για 11'' και στις 21.16 για 9'', ενώ με τον φυγά υπαξιωματικό Μεσούτ Φιράτ συνομίλησε για 10'' στις 13.16.