2 Ιανουαρίου 2017

Τουρκία: Γίγαντας με πήλινα πόδια


Κανείς νουνεχής άνθρωπος δεν χαίρεται με το μακελειό στην Πόλη. Ακόμη και αυτοί που μισούν τους Τούρκους δεν μπορούν να χαρούν για το γεγονός ότι ένας δολοφόνος σκότωσε μαζικά 40 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων τουρίστες. Θα μπορούσε να είναι κάποιος από εμάς, αν και με 200 ευρώ εισιτήριο στο διάσημο αυτό κλαμπ του Βοσπόρου, κομματάκι δύσκολο να είχε συμβεί. Η νέα αυτή τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο, πέραν της τραγικής κατάληξης που είχε με τους νεκρούς και τραυματίες, έδωσε σε όλο τον κόσμο να καταλάβει κάτι.....
Ότι η Τουρκία είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. Ότι είναι ένας κράτος υπό κατάρρευση εξαιτίας κυρίως του Σουλτάνου Ερντογάν. Ενός «δημοκρατικά εκλεγμένου» δικτάτορα ο οποίος κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο.
Βεβαίως, το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σε αποδρομή, αυτό δε σημαίνει ότι καθίσταται ταυτόχρονα και ακίνδυνη. Αντιθέτως, ένα πληγωμένο θηρίο είναι πολύ επικίνδυνο γιατί κάνει αψυχολόγητες ενέργειες, κι αυτό θα πρέπει να το προσέξει γενικά η Ευρώπη, ειδικά η Ελλάδα. Σε μια τέτοια κατάσταση, σε ένα καθεστώς υπό κατάρρευση το μόνο που μένει στον Ερντογάν είναι η εξαγωγή της κρίσης για να κουκουλώσει τα λάθη και τα εγκλήματά του. Ο τουρκικός λαός, που έχει ψηφίσει μαζικά τον Ερντογάν, θα πρέπει να καταλάβει το πόσο λάθος έκανε. Όπως και το γεγονός ότι άφησε να γίνει το «πραξικόπημα» του Ερντογάν ως απάντηση στην προσπάθεια πραξικοπήματος πέρυσι, αν κι αυτό δεν είναι ένα στημένο παιχνίδι μιας ομάδας Τούρκων πέριξ του Σουλτάνου, που ήθελε να ελέγξει τη χώρα δια παντός.
Οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, με χειρότερη την προχθεσινή, είναι απότοκος των λαθών και της αλλοπρόσαλλης πολιτική του Προέδρου.
Είναι ο ίδιος που εξόπλιζε τους Τζιχαντιστές για να ρίξουν τον Άσαντ στη Συρία. Τώρα έχει κάνει εχθρούς και τον ISIS, και τον Άσαντ αλλά και την συριακή αντιπολίτευση με τη στροφή που έκανε.
Κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος και στη συνέχεια ικέτευε τον Πούτιν να τα βρουν. Έκλεισε ένα μέτωπο αλλά μόνο προσωρινά, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί αυτή η λυκοφιλία, ειδικά αν αποδειχθεί ότι ο φονιάς του ρώσου πρέσβη δεν ήταν και τόσο «μοναχικός λύκος».
Με την Ευρώπη οι σχέσεις έχουν παγώσει και οι απειλές για σπάσιμο της συμφωνίας για τους πρόσφυγες απλά χειροτερεύουν την κατάσταση. Ακόμη κι αυτό δεν τολμάει να το κάνει διότι ξέρει ότι θα απομονωθεί πλήρως και από τα δυτικά.
Άλλωστε, στο ναδίρ είναι οι σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με τη Γερμανία και δύσκολο να μπορέσει ο Τραμπ να αλλάξει αυτά τα δεδομένα.
Μεγάλος εχθρός και οι Κούρδοι, διαχρονικά, μόνο που οι μαζικοί φόνοι από τούρκους στρατιώτες που τους χτυπούν ανελέητα, είναι ένα στοιχείο σημαντικό. Τα μέτωπα για τον Ερντογάν είναι πολλά, ακόμη και με το Ισραήλ, γεγονός που αμφισβητεί την κυριαρχία της Τουρκίας, όπως πολλοί θέλουμε να πιστεύουμε. Ακόμη και η φήμη ότι θα αγοράσει αεροσκάφη νέας γενιάς και θα κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, είναι δείγμα της αδυναμίας της. Με μια οικονομία που καταρρέει και με την τουρκική «φούσκα» να σκάει, το τελευταίο που θα κάνουν είναι να δώσουν δισεκατομμύρια. Εκτός κι αν στήσουν κανονική Χούντα, οπότε δεν θα ρωτήσουν κανέναν.
Στο εσωτερικό της χώρας η ισλαμοποίηση των πάντων από τον Ερντογάν έχει πολλές και ποικίλες αντιδράσεις. Μπορεί στα βάθη της Ανατολίας να περνάνε αυτά τα κόλπα, αλλά σε μεγάλες «δυτικού τύπου» πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, τα παράλια γενικά, δεν μπορούν να αντέξουν τον ασφυκτικό κλοιό των φανατικών ισλαμοφασιστών του Σουλτάνου. Και μέχρι πότε άλλωστε ένας λαός άνω των 70 εκατ. θα μπορεί να αντέξει τον πλήρη έλεγχο του κράτους και των θεσμών, όσο αμόρφωτος κι αν είναι;
Η Τουρκία είναι ένα αδύναμο κράτος που θα είναι εστία αναταραχών και το 2017. Το πρόσφατο μακελειό στην Πόλη είναι η αρχή δεινών καθώς φαίνεται ότι οι πολλοί εχθροί της χώρας είναι αποφασισμένοι να χτυπήσουν ξανά και ξανά. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις τους επόμενους μήνες. Ειδικά αν η οικονομία φτάσει σε ένα σημείο όπου η φτώχεια θα εξαπλωθεί και στις μεγάλες αστικές περιοχές.
Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση γιατί οι σπασμωδικές κινήσεις ενός καταρρέοντος καθεστώτος μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις σε όλη την περιοχή. Ειδικά στο μέτωπο του προσφυγικού, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Ενώ το Κυπριακό που μένει ανοικτό, είναι πάντοτε εστία κινδύνων.