27 Ιανουαρίου 2017

Υποταγή ή «ηρωική έξοδος»;


Κάτι περίεργα πράγματα που συμβαίνουν. Την ίδια στιγμή που τα πάντα δείχνουν ρήξη με τους δανειστές και αγωνία για τη χώρα το Χρηματιστήριο δεν δείχνει να επηρεάζεται αρνητικά.
Παράλληλα, ξένοι fund managers στο Λονδίνο και αλλού εμφανίζονται σίγουροι ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει, έστω και με τις ωδίνες που έχει ένας δύσκολος τοκετός.....

Περίεργο. Και στην Ελλάδα οι τραπεζίτες, ακόμη και ο Γ. Στουρνάρας, δεν είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το αν θα κλείσει η αξιολόγηση αλλά για το πότε. Την καθυστέρηση φοβούνται, έχουν σίγουρη την υποταγή της κυβέρνησης στις ορέξεις των δανειστών.
Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους μετά και τους… όρκους του Μαξίμου και του Τσακαλώτου ότι δεν θα ψηφίσουν προληπτικά μέτρα για μετά το 2018. Δεν μπορεί να έχουν τρελαθεί οι αγορές, οι διεθνείς οίκοι, οι αναλυτές και να μη βλέπουν ότι… έρχεται κατάρρευση της χώρας. Έχουν κάνει τα σενάριά τους και τα κουμάντα τους.
Δύο τινά συμβαίνουν λοιπόν:
Το πρώτο είναι ότι δεν τρώνε σανό οι αγορές όπως ο κόσμος και ξέρουν ότι οι λεβέντικες κορώνες του Αλέξη και του Ευκλείδη για μη νομοθέτηση μέτρων είναι μια πομφόλυγα. Είναι σίγουροι δηλαδή ότι οι πρωταθλητές της ρυθμικής γυμναστικής θα ξεδιπλώσουν για άλλη μια φορά το ταλέντο τους στην κυβίστηση, την οσφυκαμψία και τελικά τις κωλοτούμπες που τους έκαναν παγκοσμίως γνωστούς. Το «σκηνικό ρήξης» δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη κυβερνητική παπάτζα για να δει ο κόσμος ότι το «καλό αυτό παιδί, ο Αλέξης, διαπραγματεύεται σκληρά, το παλεύει αλλά έχει απέναντί του τα θηρία».
Το ίδιο κόλπο δηλαδή, πόσες φορές θα πετύχει;
Το δεύτερο που μπορεί να συμβαίνει και δεν δείχνουν ανησυχία οι αγορές είναι ότι περιμένουν εκλογές και πολιτική αλλαγή. Εκτιμούν δηλαδή ότι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις σύντομα, ο Αλέξης είναι τελειωμένος και θα πάρει κόκκινη κάρτα και θα έρθει ο Κυριάκος να κλείσει την αξιολόγηση, έστω και με σχετική καθυστέρηση. Και για να λέμε την αλήθεια, η Ελλάδα αντέχει μέχρι τον Ιούλιο, από εκεί και μετά έχει πρόβλημα. Μπορεί δηλαδή να γίνουν εκλογές, να σχηματιστεί κυβέρνηση και να περάσει μέτρα ακόμη και πριν από το Πάσχα.
Οι αγορές το βλέπουν αυτό και γι’ αυτό δεν είναι προβληματισμένες.
Τι θα γίνει και πιο σενάριο θα προκριθεί θα το ξέρουμε τις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και ο «φιλοτομαρισμός» του πρωθυπουργού μας. Η Αριστερά πήρε την εξουσία και θα είναι η τελευταία της φορά. Θα την αφήσει χωρίς να δώσει μάχη για να την κρατήσει;