30 Ιανουαρίου 2017

Το εφιαλτικό σενάριο του κουρέματος των καταθέσεων ξανά στο τραπέζι!


Οι καθυστερήσεις στην συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση είναι credit negative για τις τράπεζες προειδοποιεί η Moody’s σε σημερινή της έκθεση, επισημαίνοντας ότι βάζει σε κίνδυνο τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους αλλά και την επίτευξη του στόχου για μείωση των NPEs κατά περίπου 40% έως το τέλος του 2019....

Όπως σημειώνει, η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας το 2017-2019 και για την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών για την χώρα και το τραπεζικό της σύστημα.
Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έχει ως επίκεντρο τη διαφωνία της Ελλάδας να νομοθετήσει δημοσιονομικά μέτρα για μετά τον Αύγουστο του 2018. Αυτό, όπως προειδοποιεί ο οίκος, αυξάνει τον κίνδυνο γύρω από τα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών αφού χτυπημένη από την κρίση οικονομία πιθανότατα να επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή αναστολή νέων επενδύσεων και της σύσφιξης της ρευστότητας στην αγορά.
Οι ελληνικές τράπεζες πιέζουν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει και να αναθεωρήσει το πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως επισημαίνει.
Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών, τα NPEs αναμένεται να μειωθούν κατά περίπου 40% έως τα τέλη του 2019, ή στα 67 δισ. ευρώ, από 107 δισ. σήμερα.
Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν την νομοθέτηση και την εφαρμογή συγκεκριμένων εργαλείων και μεταρρυθμίσεων για να τις βοηθήσουν σε αυτό, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, η νομική προστασία τραπεζικών στελεχών που θα εγκρίνουν εταιρικές αναδιαρθρώσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Αλλά αυτά έχουν καθυστερήσει λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης θα βοηθήσει επίσης τις ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν το χρηματοδοτικό τους προφίλ μέσω της αύξησης των καταθέσεων και της μείωσης της εξάρτησης από τον ELA, όπως προσθέτει η Moody’s.
Moody’s: Πιθανός κίνδυνος για τις καταθέσεις από την καθυστέρηση της αξιολόγησης
Όπως επίσης σημειώνει, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE την άνοιξη εξαρτάται και αυτή από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτό πιθανότατα θα αυξήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα δώσει το σήμα για εισροές καταθέσεων, από τα περισσότερα των 15 δισ. ευρώ που βρίσκονται εκτός των τραπεζών σήμερα. Η μείωση του ELA και η αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν το κόστος δανεισμού και θα στηρίξουν την κερδοφορία.
Περαιτέρω καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση δημιουργούν τον κίνδυνο οι τράπεζες να μην είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης τόσο για τη μείωση των NPEs όσο και για την επιστροφή στην κερδοφορία.
Ένα τέτοιο σενάριο θα έβαζε τις τράπεζες σε περισσότερο ευάλωτη θέση εν όψει και του νέου γύρου stress tests της ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για πιστωτές και καταθέτες.
Προθεσμία και για τα κόκκινα δάνεια Η δεύτερη αφορμή για το σενάριο του κουρέματος καταθέσεων επανέρχεται από τους δανειστές και εξαιτίας των κόκκινων δανείων. Οι δανειστές δίνουν ουσιαστικά τρεις μήνες προθεσμία στις τράπεζες, ως τα επόμενα stress tests της ΕΚΤ.
Στην περίπτωση που προκύψουν νέες δανειακές ανάγκες απειλούν με κούρεμα καταθέσεων και αυτό καθώς εκκρεμούν ακόμη νομοθετικές ρυθμίσεις όπως το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών που αποφασίζουν κούρεμα δανείων ή πτώχευση μη βιώσιμων εταιρειών, αλλά και άλλες βασικές διατάξεις που αφορούν στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Η “κόκκινη κάρτα” των δανειστών έχει βγει τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών, ωστόσο αφορά άμεσα όλους τους καταθέτες καθώς η απειλή για το λεγόμενο bail in δεν σημαίνει τίποτε άλλο από κούρεμα των καταθέσεων και μάλιστα σε μια περίοδο που οι τράπεζες προσπαθούν να τονώσουν την καταθετική τους βάση με κίνητρα για την επιστροφή χρημάτων από τα… σεντούκια στους λογαριασμούς.
Τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν περιορισμένες εισροές καταθέσεων μετά την εξασφάλιση της τρίτης διάσωσης και παραμένουν εξαρτημένες από την κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ για να καλύψουν τα χρηματοδοτικά τους κενά.
Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016, ο τραπεζικός τομέας είχε εκροές καταθέσεων 42 δισ. ευρώ.