17 Ιανουαρίου 2017

Στα... δίχτυα του Σόιμπλε


Όλοι ξέρουμε το ανέκδοτο με τον τρελό οδηγό που πάει ανάποδα στην Εθνική οδό, όλοι τον μουτζώνουν και τον βρίζουν αλλά αυτός ακάθεκτος λέει: «Μα τι λένε αυτοί; Δεν φτάνει που πάνε ανάποδα φωνάζουν κιόλας;»...

Κάπως έτσι λειτουργεί η κυβέρνηση, ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου. Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές, η κυβέρνηση αγρόν αγοράζει. Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ λένε στην Αθήνα να το ξανασκεφτεί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ή την αποχώρησή του και το Μαξίμου τι κάνει; Βγαίνει και λέει: «Ας φύγει το Ταμείο, δεν το χρειαζόμαστε». Κάνει δηλώσεις η Παπανάτσιου, μια απλή λογίστρια που κάποιος την έκανε υφυπουργό και λέει: «Ας φύγει, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς το ΔΝΤ».
Δίνει συνέντευξη ο Σκουρλέτης, που το μόνο που ξέρει είναι να κάνει επανάσταση εκ του ασφαλούς και λέει «εγώ σας το έλεγα από καιρό, τι το θέλουμε το Ταμείο, να φύγει γιατί έχει σκληρές θέσεις».
Κι έρχονται οι δανειστές και λένε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούν: «Βρε ξανασκεφτείτε το. Αποχώρηση του ΔΝΤ σημαίνει νέα συμφωνία η οποία θα περάσει από τη γερμανική Βουλή». Με απλά λόγια σημαίνει νέο μνημόνιο, με διαφορετικούς όρους το οποίο θα σημάνει μεγάλη καθυστέρηση και μεγάλες χρηματοδοτικές πιέσεις. Και ταυτόχρονα κανείς δεν διασφαλίζει την ψήφισή του από τους Γερμανούς βουλευτές οι οποίοι θα θελήσουν περαιτέρω εγγυήσεις.
Τα πράγματα δεν είναι απλά. Έχουμε να κάνουμε με την πιο κρίσιμη καμπή στη διαπραγμάτευση αλλά στο Μαξίμου δεν καταλαβαίνουν τίποτε. Η αποχώρηση του ΔΝΤ (όσο κι αν ο Τόμσεν και η παρέα του είναι αχώνευτοι) θα σημάνει ουσιαστικά την απόλυτη κυριαρχία του Σόιμπλε. Ίσως δε αυτό να είναι και η παγίδα που έστησε το Βερολίνο κι έπεσε μέσα η κυβέρνηση. Να φύγει το ΔΝΤ και να έχει την απόλυτη κυριαρχία του ελληνικού προγράμματος ο Σόιμπλε. Κι όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό.
Από την άλλη, ακόμη και ο Ντάισελμπλουμ που μίλησε με καλά λόγια, ουσιαστικά είναι πρόεδρος σε αποχώρηση από το Eurogroup και τη θέση του θα πάρει ο φίλος του Σόιμπλε και σκληρός Ισπανός υπουργός Οικονομικών. Κι εκεί δεν μας σώζει ούτε ο... κοτσιδάκιας των Ποντέμος.
Έχουμε λοιπόν το εξής σκηνικό που πάει να διαμορφωθεί. Θα φύγει το ΔΝΤ, γιατί το θέλει και η Αθήνα και θα βρίσκεται η Ελλάδα ανάμεσα σε ένα τρίγωνο Σόιμπλε – του Γερμανού Ρέγκλινγκ (που θα πάρει τη θέση της Λαγκάρντ) και του ντε Γκίντος που υπηρετεί πιστά την πολιτική των Γερμανών.
Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή που όλοι οι υπόλοιποι βλέπουν (ή είναι τυφλοί) και μόνο η κυβέρνηση δεν βλέπει. Λες και κουμάντο κάνει στο οικονομικό επιτελείο... ο Καρανίκας και δίνει τέτοιες συμβουλές.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δεν χωράνε λάθη στην παρούσα φάση. Εκτός κι αν το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να μας οδηγήσει στον γκρεμό και ο Καρανίκας να κουνάει τη σημαία.