16 Ιανουαρίου 2017

ΝΔ: Έτσι θα βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα


«Η ελληνική κοινωνία και οι διεθνείς παράγοντες γνωρίζουν ότι έχουμε συνολικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, προ ημερών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της ....
ηγεσίας του κόμματος. Σε αυτή τη γραμμή, η ηγεσία της Ν.Δ. ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων με βάση τις ανάγκες της χώρας. Και όπως λένε κεντρικά στελέχη της, αυτό το σχέδιο θα το πιστεύει και θα το εφαρμόσει με μεθοδικότητα από την επόμενη μέρα της εκλογής της. «Θα είναι ένα σχέδιο που θα δημιουργεί την αισιοδοξία μιας συνολικής επανεκκίνησης της χώρας και θα περιλαμβάνει αλλαγές σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής» τονίζουν τα ίδια στελέχη.
Οι αλλαγές κατά την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. πρέπει να γίνουν, στα σχολεία, που χρειάζονται μεγαλύτερη ελευθερία ανά εκπαιδευτική μονάδα, στην Υγεία, που θα ρίχνει βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών, στο Δημόσιο, που χρειάζεται αξιολόγηση, στη Δικαιοσύνη, που πρέπει να αποδίδεται πιο γρήγορα και στις αποκρατικοποιήσεις, που πρέπει να επισπευσθούν.
«Με όπλο αυτό το συνολικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, συν το ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, η Νέα Δημοκρατία θα διαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων. Έτσι, ώστε να περιοριστεί η λιτότητα, να δημιουργηθεί περιθώριο μεγαλύτερων φορολογικών περικοπών και να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική» υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη.
Το σύνθημα της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι: «Καθαρές κουβέντες: Αξιοκρατία και νοικοκύρεμα στο Δημόσιο – Φραγμός στο κομματικό κράτος». Ιδιαίτερα επιμένει στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που κατά την ηγετική ομάδα είναι μια κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση. «Το Κράτος πρέπει να νοικοκυρευτεί. Σήμερα, δυστυχώς, ουδείς από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ασχολείται. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ενιάμηνο του 2016, οι προϋπολογισμοί των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης έχουν πέσει έξω κατά 214.000.000 ευρώ» λένε.
Παράλληλα, επειδή επιχειρείται μεγάλη σπέκουλα από πολλές δυνάμεις φιλικές προς την κυβέρνηση και εξελίσσεται επικοινωνιακός πόλεμος από το Μέγαρο Μαξίμου στη λογική ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι νεοφιλελεύθερος και θέλει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, από την Πειραιώς ξεκαθαρίζουν: «Η θέση της Ν.Δ. είναι απολύτως σαφής: Η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο είναι απόλυτη και ξεκάθαρη. Αλλά, δεν θα δεχτεί και παράνομες μονιμοποιήσεις, με τη φάμπρικα που στήνει η Κυβέρνηση».
Την ίδια στιγμή εμμένει το οικονομικό επιτελείο ότι χρειάζεται επιθετική μείωση φόρων και δαπανών για να πάρει μπρος η οικονομία και σημειώνουν ότι η Ν.Δ. θα προτάξει συγκεκριμένες και κοστολογημένες μειώσεις φόρων, οι οποίες θα συνοδευτούν από ισοδύναμη μείωση δαπανών και συμπληρώνουν πως ειδικά η μείωση των φόρων είναι, σήμερα, απολύτως επιβεβλημένη για να αναπνεύσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί: α) για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, β) για μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, γ) για μείωση του φόρου στα μερίσματα από 15% σε 5%, δ) για μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, ε) για κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και στ) για αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.
Αυτές οι μειώσεις θα συνοδευτούν από ανάλογες περικοπές δαπανών, που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί από την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:
- 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
- 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
- 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
- 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
- 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
- 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
- 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
- 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
- 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
- 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.
Συνολικά, η περιστολή των δαπανών από αυτή τη δεκάδα παρεμβάσεων φτάνει το 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο, όπως υποστηρίζουν από το οικονομικό επιτελείο και συμπληρώνουν πως, συνεπώς, η ανάλογη μείωση φόρων θα συντελεστεί ΧΩΡΙΣ απολύσεις και χωρίς μειώσεις μισθών – συντάξεων, όπως υποστηρίζει η κυβερνητική προπαγάνδα.
Η Ν.Δ. θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα το πρόγραμμά της για το ασφαλιστικό, καθώς εκτιμά ότι σύντομα θα φανούν οι αδυναμίες του νέου ασφαλιστικού με το νόμο Κατρούγκαλου, το οποίο εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες.