26 Ιανουαρίου 2017

Απέτυχε ο Τσακαλώτος: Προ-νομοθέτηση νέων σκληρών μέτρων απαιτεί το Eurogroup


Να νομοθετήσει προληπτικά νέα σκληρά μέτρα μετά το 2018 ζήτησαν οι θεσμοί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που είχαν πριν το Eurogroup.
Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, δηλαδή από το 2019. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα αφορούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο .....
ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου.
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι «έχασε» και τον τελευταίο «σύμμαχό» της, την Κομισιόν η οποία συντάσσεται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νομοθέτηση μέτρων από τώρα για την περίοδο μετά το μνημόνιο, από το 2018 και μετά.
Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να πείσει τους ομολόγους του φαίνεται να πέφτει μάλλον στο κενό, καθώς ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστήριζε μία πιο συμβιβαστική λύση, υποχωρεί έναντι των πιέσεων από τον άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν.
Εφόσον αυτή η νέα ισορροπία τρόμου παραμείνει μέχρι και το τέλος της αποψινής συνεδρίασης, τότε το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση της ελληνικής πλευράς, η οποίας μέχρι την τελευταία στιγμή διαμήνυε ότι δεν θα δεχθεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων μέτρα για την περίοδο μετά το τρέχον πρόγραμμα.
Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα τέταρτο μνημόνιο, ανεξαρτήτως εάν η Αθήνα μπορεί να υποστηρίξει ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν επειδή η οικονομία θα πάει καλά, όπως διαβεβαιώνει.
Τετ-α-τετ Σόιμπλε με Τσακαλώτο
Κατ’ ιδίαν συνάντηση βαρύνουσας σημασίας είχαν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Κατά πληροφορίες, στη συνάντηση «δεν υπήρξε πρόοδος», ενώ, καθώς λέγεται, η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα είναι σύντομη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, συνάντησαν αρχικά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.
Έπειτα ο κ. Τσακαλώτος είχε επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Μπενουά Κερέ και τον Μάρκο Ντρούντι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Πολ Τόμσεν και τη Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και τον Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ρόλο συντονιστή είχε ο Τόμας Βίζερ.
Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι για το ελληνικό ζήτημα «δεν υπάρχουν νέες καταστάσεις προς συζήτηση».
«Θα πρέπει να περιμένουμε» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας που υπογράμμισε ότι είναι θέμα της Ελλάδας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
«Δεν ξέρουμε τις σκέψεις της ελληνικής κυβερνήσεως» συνέχισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι η Αθήνα «μέχρι τώρα δεν έχει κάνει απολύτως αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί».
«Έχει έρθει όμως η ώρα να κάνει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
«Οι θεσμοί κάνουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Σόιμπλε ο οποίος υπογράμμισε ότι «το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εναπόκειται στην Ελλάδα».
«Δεν θα έχουμε εντατικές συνομιλίες σήμερα, για την Ελλάδα» έκλεισε τη δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ντάισελμπλουμ: Καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να παραμείνει το ΔΝΤ
«Συναντήθηκα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση» επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Το ΔΝΤ έχει κάθε πρόθεση να παραμείνει στο πρόγραμμα, με διαβεβαίωσε η Κριστίν Λαγκάρντ και καταβάλλουμε πολύ προσπάθεια με τους θεσμούς για να παραμείνει το Ταμείο» συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ντομπρόβσκις: Εργαζόμαστε για να δούμε τα μέτρα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσήλθε στους χώρους του Συμβουλίου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται σταδιακά και χώρα η πήγε σχετικά καλύτερα από τον περασμένο χρόνο, αλλά θα συζητηθούν τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018 και ποια μέτρα ή μηχανισμοί απαιτούνται για μετά το 2018. Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης στο σημερινό Eurogroup ή αν αυτή θα μετατεθεί για το επόμενο, της 20ης Φεβρουαρίου, ο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως “βάζουμε την ουσία πάνω από τις προθεσμίες” και τόνισε πως χρειάζεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές για ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε πως η συμμετοχή του Ταμείου είναι απαραίτητη υπογραμμίζοντας ότι “εργαζόμαστε για να δούμε τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ”