3 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Nα μην πέσει στην παγίδα που στήνει ο Τσίπρας η ΝΔ


Έστω και με καθυστέρηση 24 ωρών η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης να εγκλωβίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα δικά της αδιέξοδα. Αφορά στην υπόθεση του Κυπριακού και στα ραντεβού που θα έχει ο Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη Δευτέρα με σκοπό να τους ενημερώσει για την πολυμερή συνάντηση στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.
Όμως, πρόκειται για μια ενημέρωση η οποία .....
γίνεται ουσιαστικά επειδή ο Τσίπρας και η παρέα του δεν έχουν κανένα σχέδιο, αντιθέτως εμφανίζονται να μην μπορούν να χαράξουν μια ουσιώδη εθνική στρατηγική.
Ο πρωθυπουργός εγκλωβίστηκε στην πρόσκληση που έχει απευθύνει στον Ερντογάν για διμερή συνάντηση πριν την πολυμερή, μια πρόσκληση εντελώς λανθασμένη και εθνικά επιζήμια. Τι δουλειά έχει ο Τσίπρας να συναντηθεί τώρα με έναν κανονικό δικτάτορα ο οποίος έβαλε φωτιά στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού και κάθε μέρα κάνει παραβιάσεις στον εθνικό εναέριο χώρο. Γιατί να δώσει στον Ερντογάν τώρα χείρα βοηθείας ενώ η Τουρκία κλονίζεται; Και σε τι θα βοηθούσε το Κυπριακό η συνάντηση των δύο όταν είναι γνωστές οι θέσεις της Άγκυρας; Από την άλλη, ο Ερντογάν ούτε καν έχει απαντήσει, όχι μόνο για τη διμερή αλλά και για την πολυμερή με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, του Γιούνκερ αλλά και διπλωματών από τη Γαλλία.
Στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και η διαφορετική γραμμή που εμφανίζεται να υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας και οι πρόσφατες αιχμές του Αναστασιάδη για τον Κοτζιά και συμβούλους του που έρχονται από την Ελλάδα και μιλούν για το Κυπριακό χωρίς να έχουν δικαίωμα.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να μην μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει με το Κυπριακό, άλλοι έχουν διαφορετική γνώμη από τον Κοτζιά, άλλοι θέλουν να προχωρήσει η λύση που συζητείται, ανάλογη του σχεδίου Ανάν, κι άλλοι που εμφανίζονται να έχουν ακόμη πιο σκληρή γραμμή. Γενικώς ένα διπλωματικό μπάχαλο, μια θολούρα στο μυαλό του Τσίπρα την οποία προσπαθεί να περάσει στους πολιτικούς αρχηγούς. Άλλωστε, τι μπέσα να έχει κάποιος στον πρωθυπουργό που άλλα λέει στις κατ' ιδίαν συναντήσεις κι άλλα διαρρέει αργότερα;
Η ΝΔ πρέπει να είναι εξαιρετικά επιφυλακτική για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ασφαλώς και δεν μπορεί να αρνηθεί το ραντεβού, όμως, οφείλει να δείξει πόσο λανθασμένη είναι αυτή η χωρίς αρχή – μέση και τέλος πολιτική της Αθήνας στο θέμα του Κυπριακού.
Κι από την άλλη, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει επικοινωνιακά να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει συναίνεση και σε άλλα θέματα. Ο Τσίπρας παίζει επικοινωνιακό παιχνίδι θέλοντας, μέσω των εθνικών θεμάτων, να εμφανιστεί ως μεγάλος ηγέτης που ζητά εθνική συνεννόηση.
Τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει αφού είναι τεράστιο το χάσμα που χωρίζει τη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει, λοιπόν, η οδός Πειραιώς να μην πέσει στην παγίδα που στήνει ο Τσίπρας.