9 Σεπτεμβρίου 2010
Βουτιά στην ύφεση και τίτλοι τέλους στο πλαστικό χρήμα
Δραματική συρρίκνωση της οικονομίας....
σε ποσοστό 3,7%, κατά το β’ τρίμηνο του 2010, καταγράφουν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται πλέον με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο, καθώς διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σε πρόσφατες συνεντεύξεις του προς τον Τύπο υποστήριζε ότι η επιβράδυνση δεν θα ξεπερνούσε το 3,5%.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό κλίμα προστίθεται και η «μέγγενη» της τρόικας (EKT- ΔΝΤ – Ευρωπαϊκή Επιτροπή), η οποία, μετά τις επευφημίες και τους διθυράμβους για την «καλή μαθήτρια Ελλάδα», στέλνει πλέον ξεκάθαρο μήνυμα για πρόσθετα μέτρα κατά την περίοδο 2011-2012, γεγονός που συνεπάγεται ακόμη περισσότερες θυσίες από τους πολίτες.
«Άγνωστο το πραγματικό χρέος της Ελλάδας!»
Τη στιγμή που ανανεώνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες για τα ελλείμματα, λάδι στη φωτιά έρχονται να ρίξουν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat, Walter Radermacher, ότι το πραγματικό χρέος της Ελλάδας παραμένει άγνωστο, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή δεν έχει λάβει γνώση αναφορικά με τα swaps, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2000 - 2001 ανάμεσα στην τότε ελληνική κυβέρνηση και το τραπεζικό «κολοσσό» της Goldman Sachs.
«Η περίπτωση της Goldman Sachs ήταν η αρχή και υπάρχουν περισσότερες, ή αρκετές συναλλαγές αυτού του είδους που πρέπει να αποσαφηνίσουμε», επισήμανε ο κ. Radermacher, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε δει τα πραγματικά έγγραφα σε σειρά συναλλαγών του ελληνικού κράτους, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση της Goldman Sachs».
Τίτλοι τέλους για το «πλαστικό χρήμα»
Την ίδια ώρα, η εικόνα που παρουσιάζει η κίνηση στην εγχώρια αγορά παραμένει εκρηκτική. Οι τζίροι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινούνται στο ναδίρ, ενώ εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στον εμπορικό κόσμο είναι η κατακόρυφη πτώση στη χρήση πιστωτικών χαρτών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), τόσο κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιουνίου – Αυγούστου του 2010 όσο και κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών φαίνεται ότι προτίμησε να πραγματοποιήσει τις αγορές του εξοφλώντας με μετρητά, ενώ πολλοί λίγοι ήταν εκείνου που έκαναν χρήση πιστωτικών καρτών.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η αρνητική αυτή εξέλιξη έχει άμεση επίπτωση στην κατανάλωση και οφείλεται στα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια δανεισμού που καλούνται να αποπληρώσουν για τις αγορές τους οι κάτοχοι καρτών, αλλά και στην αύξηση του αριθμού των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις από τις «χαμηλές πτήσεις» που διαγράφει η μειωμένη αγοραστική κίνηση στις εμπορικές επιχειρήσεις δεν σταματούν εδώ. Όπως φανερώνει η έρευνα του ΕΣΑ, το αμέσως επόμενο «θύμα» είναι η ίδια η απασχόληση, καθώς η πλειονότητα των εμπόρων δηλώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.
Στο 30% η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα
Τα πρώτα αρνητικά μηνύματα έρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων. Η Νάουσα φαίνεται ότι κατέχει τα θλιβερά πρωτεία, καθώς η ανεργία μέχρι τα τέλη του 2010 αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο», φτάνοντας σε ποσοστό το 50%.
Την ίδια δεινή εικόνα εμφανίζουν και άλλες πόλεις της Μακεδονίας, όπως τα Γιαννιτσά (40%), οι Σέρρες (35%), η Δράμα, η Κατερίνη και η Καστοριά (30%), η Θεσσαλονίκη (25%), ενώ τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα για τον Νομό Χαλκιδικής, όπου το ποσοστό των ανέργων αγγίζει το 15%.
Τα Εργατικά Κέντρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πάει άλλο», ενώ εκτιμούν ότι αρκετές επιχειρήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα θα βάλουν λουκέτο.
Σε «ελεύθερη πτώση» το Χ.Α.
Η ύφεση και η παράλληλη έκρηξη της ανεργίας έχουν άμεσες συνέπειες και στους τομείς της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας. Η Ελλάδα δεν προσελκύει ξένες επενδύσεις και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην κίνηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που κάνουν πλέον λόγο για ερημοποίηση του κτιρίου στη Λεωφόρο Αθηνών, γεγονός που οδηγεί σε ραγδαία πτώση του όγκου των συναλλαγών.
Ήδη, μέσα σε μόλις τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, το Χρηματιστήριο απώλεσε κέρδη σε ποσοστό 7,59%, με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κυμαίνεται κάτω από τις 1.600 μονάδες, στον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,7 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η μετοχή της οποίας καταγράφει σημαντικές απώλειες.
Τι κρύβεται πίσω από την αναβάθμιση της κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής Τράπεζας
Σε κάθε περίπτωση, οι χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας, Απόστολου Ταμβακάκη, ότι «το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης επιτρέπει στον Όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα, για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία», τα λένε όλα.
Ο ίδιος, πάντως, σήμερα προσπάθησε να θολώσει τα νερά, καθώς σε τηλεδιάσκεψη με οικονομικούς αναλυτές σημείωσε ότι η Εθνική δεν έχει άμεσα σχέδια για συγχώνευση ή εξαγορά και δεν συζητά με άλλες τράπεζες. Όμως, όλες οι κινήσεις δείχνουν μια αλλαγή σκηνικού, που από ασκήσεις επί χάρτου θα μετατραπεί σε πραγματική επιχειρησιακή κατάσταση στο εγγύς μέλλον.
Ουσιαστικά, η Εθνική, αντλώντας ισχυρά κεφάλαια, θωρακίζεται ακόμη και σε ακραία σενάρια ζημιών από την οικονομική κρίση, ενώ διεκδικεί τη δυνατότητα επιστροφής στη διατραπεζική αγορά, σπάζοντας το «εμπάργκο» που έχει επιβληθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ανοίγοντας, παράλληλα, μια δίοδο χρηματοδότησης για την οικονομία.
πηγή : http://www.zougla.gr