13 Οκτωβρίου 2010

4 ΤΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!!!

1. Αναβάθμιση της καθημερινότητας.



Πειραιάς, καθαρή πόλη


Καθαρές γειτονιές τώρα!



Η έλλειψη της καθαριότητας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πειραιά σήμερα. Πρόβλημα που έχει διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό που απειλεί πλέον και τη δημόσια υγεία. Για αυτό, εκπονούμε και εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποία θα ολοκληρωθεί σε 60 ημέρες και περιλαμβάνει:


- Απομάκρυνση όλων των μπαζών και λοιπών αποβλήτων.


- Απολύμανση των περιοχών με συσσωρευμένα απορρίμματα.


- Απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων.


- Καθαρισμό σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, πεζόδρομους και πεζοδρόμια.


• Συνεργεία καθαριότητας καθημερινά σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά.


• Δημιουργία του θεσμού «ο οδοκαθαριστής της γειτονιάς».


• Καταγραφή όλων των εγκαταλελειμμένων κτιρίων και, σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές, οργανωμένες επιχειρήσεις για τον καθαρισμό και την απολύμανσή τους.


Παλιές εκτάσεις, νέες χρήσεις!


• Αξιοποιούμε τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις σε κάθε σημείο της πόλης, π.χ. της δεξαμενής του Προφήτη Ηλία και στο κτήμα Δηλαβέρη.


• Κινούμαστε προς κάθε κατεύθυνση ζητώντας να παραχωρηθεί στο Δήμο Πειραιά η χρήση ελεύθερων εκτάσεων που ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου, με σκοπό τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και λοιπών κοινόχρηστων εγκαταστάσεων.


• Διερευνούμε τη δυνατότητα αλλαγής χρήσεων σε επιλεγμένους χώρους (π.χ. παλιές βιοτεχνικές εγκαταστάσεις) προκειμένου να αξιοποιηθούν και να αποδοθούν ως ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι.


Όμορφοι, λειτουργικοί, ασφαλείς κοινόχρηστοι χώροι


• Εκπονούμε επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη δημιουργία ενιαίων συνόλων πρασίνου – πολιτιστικών λειτουργιών – αθλητικών δραστηριοτήτων – οδικού δικτύου ήπιας κυκλοφορίας.


• Υλοποιούμε δράσεις καθαρισμού, βελτίωσης και συντήρησης των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων, καθώς επίσης και ηλεκτροφωτισμού τους, βελτίωσης της προσβασιμότητας και ενεργοποίησης των υπηρεσιών φύλαξης – προστασίας των χώρων.


• Υλοποιούμε έργα για την ανάπλαση και κατασκευή πεζοδρομίων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρίες.


• Προχωράμε στην επέκταση του δικτύου των πεζόδρομων και πραγματοποιούμε δράσεις συνεχούς ελέγχου για παράνομες καταλήψεις.


• Εντάσσουμε την ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων στον Πειραιά.


2. Κοινωνική μέριμνα.


Ο Πειραιάς μας, μια ανθρώπινη πόλη για όλους.


Δεσμευόμαστε για παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας σε όλες τις αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σεβόμενοι απόλυτα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


Προωθούμε την ενδυνάμωση και αναβάθμιση των Λεσχών Αγάπης και Αλληλεγγύης (ΚΑΠΗ) με αναδιοργάνωση του στελεχιακού δυναμικού του Δήμου προς όφελός τους, και με ενεργοποίηση της εθελοντικής προσφοράς. Ταυτόχρονα προωθούμε την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.


Αναβαθμίζουμε τις δράσεις «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Οικογενειακοί Βοηθοί» για τη φροντίδα ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες καθώς και όλων των απόρων συμπολιτών μας. Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν και δωρεάν παροχή φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας σε συνεργασία με τον Ιατρικό και το Φαρμακευτικό Σύλλογο Πειραιά.


Στηρίζουμε έμπρακτα τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών. Στόχος μας είναι όχι μόνο η αύξηση του αριθμού των αντίστοιχων υποδομών, αλλά κυρίως η βέλτιστη δυνατή συντήρηση και υποστήριξη της λειτουργίας των υπαρχόντων.


Καθιερώνουμε πιλοτικά, την λειτουργία ολοήμερου παιδικού σταθμού.


Προγραμματίζουμε τη λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).


Αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Οικογενειακής Μέριμνας & Υποστήριξης της Μητρότητας. Καθιερώνουμε τη λειτουργία Γραμμής Επικοινωνίας & Συμβουλευτικής για την προστασία από την ενδοοικογενειακή βία.


Ενισχύουμε το έργο της Εκκλησίας για τη σίτιση και στέγαση των απόρων συμπολιτών μας.


Προχωράμε στην καθιέρωση της Πειραϊκής Αγοράς, στο πρότυπο των μέτρων πρόληψης και των υποδομών που αναπτύσσει η Δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της φτώχειας και της ανέχειας με προϊόντα από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.


3. Συνέργειες Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα και ενίσχυση της επιχειρηματικοτητας.


Νέοι τρόποι χρηματοδότησης – νέα πνοή για την πόλη μας.


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η υποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων. Η κατασκευή υποδομών πλέον πραγματοποιείται είτε με σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα είτε με Συνέργειες Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Η σημασία των συνεργειών είναι πολύ σημαντική αν αναλογιστεί κανείς την αδυναμία του κράτους μας αλλά και του Δήμου μας να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα. Ανοίγοντας νέους δρόμους χρηματοδότησης, φιλοδοξούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα έργα που προωθούμε:


Αξιοποίηση των παλιών εγκαταστάσεων και του οικοπέδου της ΧΡΩΠΕΙ.


Αξιοποίηση του κληροδοτήματος της Ραλλείου απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο.


Ανάπλαση της περιοχής στον «Πύργο» του Πειραιά.


Δημιουργία «Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας».


Δημιουργία χώρων στάθμευσης στην πλατεία Κοραή, στον Τινάνειο Κήπο, στην Πλατεία Καλαβρύτων (Πηγάδα), στην Πλατεία Κανάρη και στον Προφήτη Ηλία.


Δημιουργία του μεγαλύτερου παιδότοπου στην Ελλάδα ανάμεσα στο ΣΕΦ και το Μικρολίμανο.


Δίνουμε ανάσα ζωής στην επιχειρηματικότητα της πόλης μας


Εφαρμόζουμε συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία και βελτίωση της εικόνας των εμπορικών δρόμων όπως στις Ηρώων Πολυτεχνείου, Βασιλέως Γεωργίου, Σωτήρος Διός, Γρ.Λαμπράκη, αλλά και στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους στα υπόλοιπα διαμερίσματα.


(Αποκατάσταση πεζοδρομίων, βελτίωση φωτισμού, σήμανσης και προσβασιμότητας).


Επαναπροσδιορίζουμε την τιμολογιακή πολιτική του Δήμου στα καταστήματα μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ δεσμευόμαστε για τη μη επιβολή οποιασδήποτε αύξησης του σχετικού κόστους στην περίοδο της κρίσης.


Προχωράμε σε ανασυγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας και εφαρμόζουμε σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων για τον περιορισμό του παραεμπορίου στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, στο σταθμό του ΗΣΑΠ, στο λιμάνι και σε άλλα σημεία της πόλης.


Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως πχ. την Πρωτοβουλία JESSICA.


Διαμορφώνουμε το πλαίσιο για συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς για την εκπόνηση και την προβολή Δέσμης Μηνυμάτων Υποστήριξης της Τοπικής Αγοράς σε χώρους συγκέντρωσης του πληθυσμού.


Ξεκινάμε τη λειτουργία Δικτύου Ενημέρωσης και Πληροφόρησης της κοινής γνώμης του Πειραιά για επιχειρησιακά και αναπτυξιακά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω της Δ.Ε.Π.Ε.Π.


Προωθούμε την δράση «Πειραιώτικη Αγορά»:


 Συνεργαζόμαστε άμεσα με τους εμπόρους και επαγγελματίες της πόλης μας για την εφαρμογή μέτρων κατά της ακρίβειας και την τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας του Πειραιά.


 Διαφημίζουμε δωρεάν τις επιχειρήσεις που μετέχουν στο πρόγραμμα μέσα από το ΚΑΝΑΛΙ 1 και τις ηλεκτρονικές οθόνες ενημέρωσης στο δημόσιο χώρο, στα ΚΕΠ.


Ενισχύουμε την ελκυστικότητα της πόλης του Πειραιά μέσα από την ανάδειξη πόλων έλξης για τον επισκέπτη και την ενεργοποίηση τοπικών πόρων που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση με στόχο την προβολή του Πειραιά ως προορισμού για τουρισμό κρουαζιέρας.