8 Ιανουαρίου 2011

giorgo αυτό περιμένει και εμάς ??


Μην το κάνεις… όπως η Γουατεμάλα!

  euroworld   No comments
market2sm To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιτηρεί την οικονομική πορεία της Γουατεμάλας από το 1984 και είναι ακόμη εκεί…

Οι επιτηρητές της είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την συνέπεια που επιδεικνύει η χώρα απέναντι στις υποχρεώσεις της, καθώς έχει «επιδείξει αξιέπαινη φορολογική πολιτική και έχει επιτύχει σε όλα τα επίπεδα με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο». Πληθωρισμό δεν έχει, ανεργία μόλις στο 3%, ενώ ο μέσος όρος οικονομικής ανάπτυξης είναι αξιοζήλευτος, αγγίζοντας το 4%. Για να μην τα πολυλογούμε μακρο-οικονομικα η Γουατεμάλα είναι η χώρα των χιλίων θαυμάτων!
Θα μπορούσε λοιπόν να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις νέο-εισαγόμενες στο ΔΝΤ χώρες, σαν την Ελλάδα, αν αγνοούσαμε την υπόλοιπη μισή αλήθεια της μακρινής αυτής χώρας, που έχει περίπου την έκταση αλλά και τον πληθυσμό της δικής μας.
Σήμερα εν έτη 2010, πάνω από το μισό του πληθυσμού της, ζει με δύο δολάρια την ημέρα, κατέχοντας τον υψηλότερο δείκτη χρόνιου υποσιτισμού στην Κεντρική Αμερική, ενώ εκτός από τα  σκάνδαλα διαφθοράς της αιμοσταγούς δικτατορίας αλλά και των μετέπειτα κυβερνήσεων για τα οποία δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς, η « προτεινόμενη συνταγή» οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων, την εκποίηση των φυσικών πόρων σε ξένες πολυεθνικές, καθώς και την  συρρίκνωση του κράτους σε συνδυασμό με την περικοπή των μισθών και των  εργασιακών δικαιωμάτων.
Σήμερα, η «μακρινή» αυτή χώρα παράγει μόνο το 50% των τροφίμων που χρειάζεται, ενώ υπολογίζεται ότι με τις εκτάσεις γης που κατέχει θα  μπορούσε να παράγει τρόφιμα για όλη την Κεντρική Αμερική!
Στη Γουατεμάλα, το 97% της παραγωγικής γης βρίσκεται στα χέρια του 3% του πληθυσμού, ενώ έχει γίνει  ο παράδεισος των ολιγοπωλίων. Μόνο ένας επιχειρηματικός όμιλος ελέγχει το 50% του σιταριού, ένας άλλος το 60% του ρυζιού, και ένας τρίτος το 80% του καλαμποκιού.
Συμπέρασμα: Ύστερα από 26 χρόνια Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Γουατεμάλα το σίγουρο είναι ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν….. η αλλιώς « η επέμβαση πέτυχε κυρίες και κύριοι αλλά ο ασθενής απέθανε»….