Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Χθες, ημέρα που ανακοινώσαμε το Σχέδιο της ΝΔ για Επανεκκίνηση της οικονομίας, για Έξοδο της χώρας από την Κρίση, είχαμε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία. Και τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο εφιάλτης της ανεργίας γίνεται ολοένα και πιο απειλητικός.
Το ποσοστό της εκτοξεύτηκε στο 15,9% τον περασμένο Φεβρουάριο,
με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει πλέον μια ανάσα από τις 800.000.
Από αυτούς το 19% είναι γυναίκες. Και το 40,4% νέες και νέοι έως 24 χρονών. Σχεδόν ένας στους δυο νέους αναζητούν απεγνωσμένα να βρουν δουλειά.
Το λανθασμένο μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής έχει ολέθρια αποτελέσματα στην οικονομία και διαλύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Το σχέδιο Επανεκκίνησης της Νέας Δημοκρατίας θα προκαλέσει δημιουργικό σοκ και έρχεται να δώσει «ανάσες» στην οικονομία. Να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα. Να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δίνει «όπλα» για τον πόλεμο απέναντι στην ανεργία.
Ενδεικτικά σας αναφέρω:
Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αφού προτείνουμε συντελεστή κερδών 15%. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών ενισχύει την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης.
Τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%. Έτσι θα μειωθεί αισθητά το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος. Υπενθυμίζω ότι η Ιρλανδία ήδη έπεισε την Τρόικα και κατέβασε τις δικές της εργοδοτικές εισφορές.
Στον ίδιο στόχο αποβλέπει και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Για παράδειγμα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν, αν θα φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο ή όπως σήμερα.
Την εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες. Υπολογίζεται ότι έτσι, θα πέσουν στην αγορά γύρω στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τη δέσμευση των τραπεζών να κατευθύνουν στο εξής, στην πραγματική οικονομία, ένα μέρος, 20-30%, των εγγυήσεων που παίρνουν. Προτείνουμε την δημιουργία ενός ξεχωριστού λογαριασμού, που θα πάει αποκλειστικά στην πραγματική οικονομία.
Ένα δεύτερο θέμα αφορά την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Αναφέρθηκε στο θέμα χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και κάναμε σχετικές δηλώσεις ο καθ’ ύλην αρμόδιος τομεάρχης και εγώ.
Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι απελπιστική. Η ανομία, το παραεμπόριο, η εγκληματικότητα, η βία και τα φαινόμενα αυτοδικίας δημιουργούν καταστάσεις που νεκρώνουν την οικονομική και παραλύουν την κοινωνική ζωή.
Μικρές μειοψηφίες έχουν καταντήσει το κέντρο της πόλης «εμπόλεμη ζώνη», ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί παράλυτη και σχολιάζει τα γεγονότα σαν ανεύθυνος παρατηρητής.
Την ίδια στιγμή, όλοι ζητούν μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Η κατάσταση, όπως τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Και αυτό δεν πάει άλλο. Για μας, η ασφάλεια του πολίτη και η προστασία της ζωής και της περιουσίας του είναι σε βασική προτεραιότητα.
Για μια ακόμη φορά, θέλω να επαναλάβω ότι καταδικάζουμε, με τον πιο έντονο τρόπο, κάθε μορφή βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Καλούμε ταυτόχρονα όλες τις πλευρές, στις δύσκολες αυτές ώρες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.
Θέλω, ακόμη, να θυμίσω τη δέσμευση του Προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά (Ομιλία στη Βουλή 8.2.2010) σύμφωνα με την οποία η Ν.Δ., μόλις αναλάβει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου, θα καταργήσει το νόμο ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια και θα εφαρμόσει τη δική της πολιτική, αντίστοιχη με εκείνη που υιοθετούν όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη.
Έρχομαι τώρα στην κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης:
Χθες, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις οδηγίες πρωθυπουργού για συλλογικότητα, είχαμε νέα επεισόδια στον ακήρυχτο υπουργοπόλεμο. Είχαμε θερμό επεισόδιο –χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην κυβέρνηση- μεταξύ του Αντιπροέδρου κ. Θ. Πάγκαλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλου, με αφορμή τις τοποθετήσεις του τελευταίου στο Υπουργικό Συμβούλιο «για έλλειμμα πολιτικής διεύθυνσης».
Και αυτό παρόλο που ο κ. Βενιζέλος είχε, ήδη, εξαναγκαστεί να προβεί σε δημόσιες διευκρινίσεις.
Χθες συνεχίστηκε και η μάχη για τα «εύσημα» της Τρόικας με πρωταγωνιστή, αυτή τη φορά, τον κ. Ραγκούση. Αμέσως μετά την επίσκεψη της Τρόικας στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Ραγκούσης πετούσε καρφιά στον κ. Α. Λοβέρδο και την κα Λ. Κατσέλη, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, αλλά οι πρωτογενείς δαπάνες για την Υγεία, την Ασφάλιση και την Πρόνοια, που παραμένουν στα 55 δισ. ευρώ».
Λίγο νωρίτερα, είχαμε τις διαρροές του Υπουργείου Οικονομικών σε βάρος του Υπουργείου Υποδομών για ολιγωρίες και πιθανή ‘’κίτρινη κάρτα’’ από την Τρόικα, γεγονός που προκαλούσε τη γνωστή αντίδραση του κ. Δ. Ρέππα για ‘’τζιτζιφιόγκους’’.
Είχαμε, επίσης, φτάσει σε πρωτοφανείς εκρήξεις. Ο κ. Α. Λοβέρδος σαν θεματοφύλακας του Μνημονίου, μιλούσε για «ανεπαρκείς, νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές», ενώ σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση του, έφτανε στο σημείο να δηλώνει ότι είναι στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Λίγο μόλις αργότερα, ανάλογες τοποθετήσεις έκανε και η κα Α. Διαμαντοπούλου.
Μετά από όλα αυτά, όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή δεν είναι κυβέρνηση, αλλά ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση).
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο πράγματα: Πρώτον, θα ήθελα να μου σχολιάσετε την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο κ. Σαμαράς όπου, συνολικά, αν εξαιρέσουμε δύο τρία θέματα, φαίνονται να απορρίπτονται. Και δεύτερον: Την ώρα που οι πιέσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζονται, είχαμε τον κ. Ρεν πριν από λίγο, ο οποίος επανήλθε στο θέμα της συναίνεσης στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και σε λίγη ώρα θα έρθει και η Τρόικα στην Αθήνα. Ο κ. Τόμσεν, χθες στη Βουλή, άφησε ξεκάθαρα να διαφανεί το τι θα πει σήμερα. Θα ζητήσει και πάλι συναίνεση;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα της συναίνεσης, σας παραπέμπω στο σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου του κόμματος. Λέει πράγματα ξεκάθαρα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να προσθέσει ούτε λέξη. Όσον αφορά στην αντίδραση της κυβέρνησης: Καταρχήν, η αντίδραση της κυβέρνησης δεν είναι ενιαία. Βγήκε για παράδειγμα ο κ. Βενιζέλος και είπε ότι “πολλά από αυτά τα οποία λέει η Ν.Δ. τα κουβεντιάζουμε εμείς, μεταξύ μας, στο εσωτερικό”. Υπάρχει, επίσης η αντίδραση του κ. Πεταλωτή, ο οποίος λέει ότι πολλά από αυτά βρίσκονται στον «οδικό χάρτη» και τα έχουν δρομολογήσει και τα σκέφτονται. Βέβαια, τα σκέφτονται και δεν τα εφαρμόζουν. Τα κουβεντιάζουν μεταξύ τους, αλλά δεν τα εφαρμόζουν. Και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η οικονομία. Από την άλλη μεριά βέβαια, είδαμε και ένα non paper από το Υπ. Οικονομικών, όπου προσπαθούσε να ακυρώσει τα πάντα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι ακόμα και οι ίδιοι έχουν αντιφάσεις και παλινωδίες στην κριτική τους. Το θέμα, όμως, είναι ένα. Εμείς κοιτάζουμε την πρόταση που κάναμε. Πρόταση με επτά συγκεκριμένα βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Για ένα δημιουργικό σοκ, το οποίο θεωρούμε αναγκαίο, για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Να θυμίσω στο σημείο αυτό, ότι -όπως είπε χθες ο Πρόεδρος- θα υπάρξουν αναλυτικές παρεμβάσεις για τη Ναυτιλία, τον Τουρισμό, την Ενέργεια, τη Μεταποίηση, τη Γεωργία, την Έρευνα, το Περιβάλλον. Καθώς, επίσης, και το πρόγραμμα 1x13, που αφορά αναπτυξιακές προτεραιότητες, εξειδικευμένες για κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Όλα αυτά θέλουμε τώρα να τα περάσουμε στον κόσμο. Να τα μάθει ο κόσμος. Και πιστεύω ότι, από ‘κει και πέρα, θα εκτιμήσει αυτή την πρόταση. Άλλωστε οι πρώτες αντιδράσεις ήταν πάρα πολύ θετικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν, αυτή η φράση, από ό,τι μου λένε βουλευτές της Ν.Δ. που ήταν στην Επιτροπή, δεν έχει ειπωθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια φράση;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει μία φράση, την οποία φέρεται να είπαν μέλη της Τρόικας στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, με την οποία είχαν συνάντηση χθες. Ότι, δηλαδή, απευθυνόμενοι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπαν πως «βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο». Ε, αυτή η φράση δεν ειπώθηκε. Οι βουλευτές της Ν.Δ. μου λένε ότι αυτό δεν ειπώθηκε, δεν το άκουσαν, δεν υπάρχει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκοπεύει ο Πρόεδρος να ξεκινήσει περιοδείες, για να επικοινωνήσει το πρόγραμμα;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Περιοδείες θα γίνουν. Θα σας ανακοινώσουμε το πρόγραμμα σύντομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα απαντήσει ο κ. Σαμαράς αν του πουν σήμερα οι της Τρόικας για συναίνεση;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω ότι για το θέμα της συναίνεσης ο Πρόεδρος έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα με αυτά τα οποία έχει πει χθες. Είναι συγκεκριμένα και είναι ξεκάθαρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, έχει μεταφράσει το πρόγραμμά του και τη δήλωσή του στα αγγλικά για να τους το παραδώσει;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το πρόγραμμα έχει δημοσιοποιηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τους παραδώσει Πρόγραμμα, σήμερα, ο κ. Σαμαράς;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά τι ακριβώς θα κάνει; Θα τους διαβάσει το κείμενο; Θα τους παραδώσει αγγλικό κείμενο; Τι;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Με ρωτάτε για συναίνεση. Με ρωτάτε τι θα κουβεντιάσει ο Πρόεδρος για το θέμα της συναίνεσης. Και λέω: Για το θέμα της συναίνεσης ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε χθες και τα είπε ξεκάθαρα. Και αυτή είναι η θέση του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να επιστρέψω στην ερώτηση για τις αντιδράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Κατέγραψα την απάντησή σας ότι δεν είναι ενιαία η αντίδραση. Αναφερθήκατε σε κάποιες από τις δηλώσεις που έκαναν χθες οι υπουργοί. Ωστόσο, κοινός στόχος των σχολίων από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, είναι ότι πρόκειται για μια ακριβή και ανέφικτη, ανεφάρμοστη πρόταση. Επ’ αυτού, στο ακριβή και στο ανεφάρμοστο, έχετε κάποιο σχόλιο;
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Σας είπα ότι κάποιοι υπουργοί -συγκεκριμένα ο κ. Πεταλωτής και ο κ. Βενιζέλος- είπαν ότι πολλά από αυτά τα κουβεντιάζουν μεταξύ τους, ότι κάποια άλλα τα έχουν εντάξει στον «οδικό χάρτη» και άλλα θέλουν να τα προωθήσουν. Που σημαίνει ότι κατά βάση και αυτοί θεωρούν ότι αυτά που είπε ο Α. Σαμαράς χθες είναι σωστά. Το θέμα είναι ότι δεν τα εφαρμόζουν. Απλώς τα συζητούν από ό,τι οι ίδιοι λένε. Μα, είναι δυνατόν όταν τα λέμε εμείς να είναι ανεφάρμοστα και όταν τα εντάσσουν αυτοί στους δικούς τους σχεδιασμούς να είναι εφαρμόσιμα; Γιατί φαντάζομαι ότι δε θέλουν να πουν ότι εντάσσουν στους σχεδιασμούς τους ανεφάρμοστα πράγματα. Άρα, λοιπόν, δεν ισχύει αυτό. Τα περί ακριβού και ανεφάρμοστου αφορούν κυρίως το non paper, το οποίο έβγαλε το υπουργείο Οικονομικών. Εδώ σας λέω για δηλώσεις δυο υπουργών, που βγήκαν στην κάμερα και τα είπαν, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Πεταλωτής, και ένα non paper απρόσωπο, το οποίο λέει ότι είναι ανεφάρμοστη και ακριβή η πρότασή μας. Αυτό, λοιπόν, δεν ισχύει. Έχουμε δώσει από χθες απάντηση, όχι non paper. Απαντάμε στο non paper του υπουργείου με συγκεκριμένα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ακόμη ήθελα να ρωτήσω για αυτό το οποίο χθες υπήρξε για μια συγκεκριμένη πρόταση του «Ζαππείου ΙΙ» που αφορά στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Ότι υπάρχει συνταγματικό κόλλημα όσον αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχει διερευνηθεί από τη Ν.Δ. αν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα; Σας απασχολεί ως μια ….
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η εξαγγελία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, είναι ρεαλιστική, αλλά και απόλυτα σύμφωνη με το Σύνταγμα, αφού στηρίζεται σε ξεκάθαρες προϋποθέσεις. Η λύση που προτείνει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κινείται τόσο στο πλαίσιο του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στο πλαίσιο της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ολομέλειας και Ε’ Τμήματος).
Τονίζουμε ότι η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν απαγορεύει, άνευ όρων, τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Αντιθέτως, δεκάδες αποφάσεις του, ιδίως μετά το νόμο Τρίτση, θέτουν όρους κάτω από τους οποίους, η νομιμοποίηση είναι συνταγματικώς ανεκτή.
Συγκεκριμένα, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων είναι συνταγματικώς δυνατή κάτω από δύο βασικές προϋποθέσεις: Αφενός να εξετάζεται κατά περίπτωση και αφετέρου το μέγεθος της αυθαιρεσίας να μην προσβάλλει το όλο οικοσύστημα μέσα στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο (π.χ. δάσος, αιγιαλός, αρχαιολογικός χώρος, υγροβιότοπος).
Αυτά ακριβώς τόνισε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, αναφέροντας ενδεικτικά τις περιπτώσεις που αποκλείεται νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Το γεγονός ότι η πρόταση νομιμοποίησης των αυθαιρέτων κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με το πνεύμα της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας τεκμηριώνεται και από άλλη μία προϋπόθεση που έθεσε ο κ. Αντ. Σαμαράς και αφορά στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος: Την προϋπόθεση, δηλαδή, κατά την οποία προβλέπεται νομιμοποίηση των ως σήμερα, αυθαιρέτων. Και μόνον αυτών. Αλλά, και πλήρης απαγόρευση τέτοιας νομιμοποίησης στο μέλλον. Με την πρόσθετη, μάλιστα, κύρωση της άμεσης κατεδάφισης κάθε αυθαιρέτου ακίνητου, είτε όσο κτίζεται, είτε και αν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Και μάλιστα με τα έξοδα της κατεδάφισης να βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, του κ. Ζεϊμπέκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, από το 2004, είναι υπό «ελληνική κατοχή».
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ότι είναι υπό «ελληνική κατοχή»;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προσθέσω κάτι σε αυτό; Υπάρχει σήμερα ένα δημοσίευμα της Χουριέτ η οποία επικαλείται πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που λέει ότι βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Ελλάδα για το καθεστώς του Αιγαίου και ότι δεν θέλουμε στην παρούσα φάση να σχολιάσουμε το καθεστώς του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου. Δηλαδή αφήνουν ανοικτό ότι μπορεί να συζητηθεί και αυτό το θέμα. Η τουλάχιστον…
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό ποιος το λέει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Χουριέτ.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ποιος το λέει στην Χουριέτ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύκλοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.
Ευχαριστώ.