Πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων που βρίσκονται στο «κόκκινο», με δέσμη μέτρων σε τρεις άξονες, εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.
Οπως διευκρίνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν ο κ. Ραγκούσης και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, το πρόγραμμα από, όπου θα αναχρηματοδοτηθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι, προβλέπει και μια σειρά από υποχρεώσεις από την πλευρά των δήμων.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο, καθώς και χορήγηση περιόδου χάριτος για όσες περιπτώσεις χρειάζεται. Την ίδια ώρα και σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις, θα επιβάλλεται «πάγωμα» προσλήψεων, «πάγωμα» χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων κ.λπ. και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Οπως αναφέρθηκε, το πρόγραμμα εξυγίανσης αφορά τους 24 από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Γι' αυτούς τους δήμους, τονίστηκε ότι πριν από την ένταξή τους στο πρόγραμμα θα πρέπει να διαπιστωθεί από ορκωτούς ελεγκτές η οικονομική κατάσταση και η έγκριση του προγράμματος από ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή.
Παράλληλα, άλλοι 34 δήμοι, σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση, έχουν συνολικό χρέος, σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα, έως και 100%.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων.
Η οικονομική κατάσταση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έχοντας αρχίσει την απογραφή την 1/1/2011, τα δάνεια των δήμων ανέρχονται στο 1,89 δισ. ευρώ, οι υποχρεώσεις των δήμων προς προμηθευτές σε 1,26 δισ. ευρώ, οι απαιτήσεις δήμων ανέρχονται σε 1,87 δισ. ευρώ και τα διαθέσιμα σε 735 εκατ. ευρώ.
Σε απόσταση από την Ευρώπη
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, παρουσιάστηκαν και στοιχεία για την τοπική αυτοδιοίκηση και από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτά και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, η Ελλάδα πραγματοποιεί στην Τ.Α., το 5,8% των δημοσίων δαπανών της, όταν ο μέσος όρος είναι στο 33,8%.
Σε ό,τι αφορά το δανεισμό, η Τ.Α. στην Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα νούμερα, αφού ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ (0,9% του ΑΕΠ και 0,7% του δημοσίου χρέους).