Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με το κλιμάκιο της τρόικας. Η συνάντηση διήρκεσε 50 λεπτά και οι εκπρόσωποι των διεθνών οργανισμών αποχώρησαν χωρίς να γίνουν δηλώσεις απο καμία πλευρά.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κατά την διάρκεια της συνάντησης οι Τροικανοί επέμειναν στην εφαρμογή του μνημονίου και στην ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών
Ο Α. Σαμαράς παρουσίασε τις προτάσεις του ‘Ζαππείου 2″ και επανέλαβε ότι το μνημόνιο είναι λάθος και δεν αποτελεί λύση για την ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε επισημαίνει τις τελευταίες ημέρες πληθώρα δημοσιευμάτων στον ξένο Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι απευθυνόμενος χθες από το βήμα του Ζαππείου στον Όλι Ρεν ο κ. Σαμαράς ειπε ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να κυβερνά και η αντιπολίτευση να εκφράζει τις θέσεις της διαφορετικά δεν υπάρχει πρόβλημα οικονομίας αλλά δημοκρατίας.
Οι εκπρόσωποι της Τρόϊκας τον άκουσαν, δεν είπαν τίποτα και αποχώρησαν εμφανώς κατηφείς.
Στη συνάντηση εκ μέρους της ΝΔ ήταν ο πρόεδρος Α. Σαμαράς, το οικονομικό επιτελείο και οι κ. Αβραμόπουλος, Δήμας, Αρβανιτόπουλος και Λαζαρίδης.
Σήμερα στο μεταξύ, ο Επίτροπος Οικονομίας. Ολι Ρεν κάλεσε πάλι τα πολιτικά κόμματα σε συναίνεση.«Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν την υπευθυνότητα που χρειάζεται σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να ενωθεί για να ξεπεράσει τα προβλήματα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες
Εξάλλου και οι εκπρόσωποι της Τροϊκας που μίλησαν χθες στη Βουλή έκαναν… συστάσεις στα δύο μεγάλα κόμματα (στην ουσία έβλεπαν προς Λ. Συγγρού), να τα βρουν μεταξύ τους.
Και άρχισαν να εκνευρίζονται όταν βουλευτές της ΝΔ έλεγαν ότι το κόμμα έχει προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη. «Αν έχετε προτάσεις, να τις καταθέσετε και μαζί με την κυβέρνηση να διαμορφώσετε μια ενιαία γραμμή», ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η προτροπή του… κυρίου μπλε μάτια ή Πολ Τόμσεν.
Εκεί που τα πήραν στο κρανίο, βέβαια ήταν όταν βουλευτές και από τη ΝΔ αλλά και από το ΠΑΣΟΚ άρχισαν να ασκούν δριμεία κριτική στο Μνημόνιο και τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα.
Λες και δεν έχουν δικαίωμα εκλεγμένοι βουλευτές να κάνουν κριτική σε ένα πρόγραμμα που και η ίδια η τρόικα έχει πει ότι μπορεί και να μην είναι τόσο πετυχημένο, οι τροϊκάνοι ύψωσαν τους τόνους και είπαν: «Πώς θα πάμε στους λαούς μας να τους πείσουμε να σας βοηθήσουν όταν μας ασκείτε κριτική αντί να ακούμε προτάσεις;» Εκβιαστικό δίλημμα δηλαδή. Μην κριτικάρετε το πρόγραμμα του ΔΝΤ αλλιώς οι λαοί δε θα σας βοηθήσουν άλλο.
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντά στον Ρεν
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντά στον Ρεν
Να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το τι εννοεί με την παραίνεση του για συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων ώστε «να σταματήσει η εσωτερική διαμάχη», κάλεσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ολι Ρεν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα.
Ζούμε σε μία δημοκρατία με διακριτούς ρόλους για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Συναίνεση σε τι ζητά ο Επίτροπος Ρεν;», διερωτήθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Χαρακτήρισε παράλληλα αδιέξοδο το πρόγραμμα δανεισμού και λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα έπρεπε να το θεωρεί « μοντέλο προς αποφυγή για το καλό της Ελλάδας και της Ένωσης».
Τόνισε τέλος ότι αυτό που θα έπρεπε να ζητάει από τα κόμματα ο κ. Ρεν είναι σεβασμός στις υποχρεώσεις για δημοσιονομική προσαρμογή, ανάπτυξη και ευημερία σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε..« Σε αυτούς τους στόχους», πρόσθεσε, «είναι απόλυτα προσηλωμένη η Νέα Δημοκρατία όπως διαφαίνεται και μέσα από το Ζάππειο 2».