Τώρα οι δάνειες δυνάμεις ξέρουν, γράφει στη «Δημοκρατία» ο Ν.Ελευθερόγλου. Ο επόμενος πρωθυπουργός Ελλάδας, γιατί έτσι αντιμετώπισαν τον Αντώνη Σαμαρά στη Σύνοδο του ΕΛΚ η Ανγκελα Μέρκελ και η παρέα της, είναι ηγέτης με ψυχή.
Είναι μια ήρεμη δύναμη, που, με όπλο του τη βαθιά γνώση μιας οικονομίας με ανθρώπινο πρόσωπο και με επιχειρήματα, δεν σκύβει το κεφάλι, δεν γονατίζει για να γίνει αρεστός στους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και κυρίως δεν υποθηκεύει με κανένα αντάλλαγμα την εθνική αξιοπρέπεια και το μέλλον της Ελλάδας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος και οι συνοδοιπόροι της πότε με απειλές και πότε με υποσχέσεις προσπάθησαν να διασφαλίσουν τα λεφτά τους για την επόμενη ημέρα. Μπήκαν επί της ουσίας σε διαπραγμάτευση, όταν ζητούσαν από τον κ. Σαμαρά να τους πει τι θέλει για να διασφαλίσουν τη συναίνεσή του. Τον ρωτούσαν τι θα έκανε εκείνος ως πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το ποιος πραγματικά έρχεται να κυβερνήσει την Ελλάδα μετά το πέρας των… υποχρεώσεων του κ. Παπανδρέου.
Τον άκουγαν και θύμωναν, γιατί τους χάλαγε και τη φιέστα που είχαν σχεδιάσει για τα 30 χρόνια του ΕΛΚ και η οποία τελικά δεν έγινε. Αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να παραδεχτούν, είτε συμφώνησαν μαζί του είτε όχι, ότι ο Αντώνης Σαμαράς αντέχει στα δύσκολα. Και μπορεί από μια... καιόμενη βάτο, όπως ήταν η προχθεσινή συνεδρίαση του ΕΛΚ, να βγαίνει αλώβητος και όρθιος. Δικαίως στη συνέχεια εισέπραξε τα συγχαρητήρια του Ούγγρου πρωθυπουργού, που του είπε: «Αντώνη, κάνεις το σωστό για τη χώρα σου. Μην υποκύψεις στις πιέσεις, είσαι στον σωστό δρόμο».
Ο Βίκτορ Ορμπάν ήταν εκείνος που το πρώτο που έκανε ως πρωθυπουργός ήταν να πετάξει έξω από τη χώρα του το ΔΝΤ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν έχω καμία πρόθεση να επιβάλω πρόσθετα μέτρα λιτότητας στον ουγγρικό λαό, για να μου χορηγήσουν δάνειο, επειδή έτσι θέλουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί».
Στον αντίποδα ήταν η άθλια και προσβλητική δήλωση, η άποψη που φέρεται να εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, της χώρας-πλυντήριο μαύρου χρήματος ως… φορολογικού παραδείσου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έφτασε στο σημείο να πει ότι «δεν πήγα στο ΕΛΚ, γιατί έπρεπε να πάω στην εθνική γιορτή του Λουξεμβούργου. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να είναι χαρούμενος που δεν πήγα».
Οταν την πληροφορήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, φέρεται να είπε: «Εδώ δεν φοβήθηκα τη Μέρκελ, θα φοβόμουν τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου;»
Το κλίμα μέσα στη Σύνοδο του ΕΛΚ ήταν εκρηκτικό αρκετές φορές και οι αρχηγοί των κεντροδεξιών κομμάτων χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Από τη μία, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που πίεζαν ακόμη και με ανορθόδοξους τρόπους τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά να συνυπογράψει ώστε να έχει ισχύ (και) για την επόμενη ημέρα το Μνημόνιο 2.
Από την άλλη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι, ο αρχηγός του Ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (που προηγείται στις δημοσκοπήσεις) Μαριάνο Ραχόι και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ, που κατανοούσαν τις θέσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Χαρακτηριστικοί ήταν οι διάλογοι που έγιναν:
-Μέρκελ: «Πείτε μας δυο πράγματα που θα θέλατε».
-Σαμαράς: «Να μειωθούν οι φόροι και να στηριχθεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Κατάινεν: «Αν αύριο γίνεις πρωθυπουργός, τι θα κάνεις;»
Σαμαράς: «Από το σχέδιο α΄ θα πήγαινα με τις θέσεις που σας ανέπτυξα στο β΄, που φέρνει ανάπτυξη».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, επίσης, θα αναλύσει τις θέσεις του στους 265 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε ειδική συνεδρίαση που θα γίνει πιθανότατα μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τέλος, οι βρόμικες επιθέσεις σε βάρος του κ. Σαμαρά συνεχίστηκαν σε γερμανικά media, με τίτλους «Ο πεισματάρης αντάρτης των Αθηνών Αντώνης Σαμαράς είναι μπαμπούλας της Ευρώπης», «Ανίατη περίπτωση ο Σαμαράς» κ.ά.