Έχω σταχυολογήσει ορισμένα ζητήματα τα οποία ακούστηκαν για τα οποία θα ήθελα να απαντήσω.
Κύριε Παπανδρέου,
Το πολιτικό ερώτημα που σας έθεσα, ερώτημα που το έχει στα χείλη του όλος ο ελληνικός λαός, είναι πώς ένας πρωθυπουργός που παραιτείται το πρωί μπορεί το απόγευμα να ξαναγεννηθεί φέρελπις πρωθυπουργός. Σ’ αυτό οφείλετε απάντηση.
Αντί απαντήσεως, μιλάτε παραπολιτικά και όχι πολιτικά.
Τώρα όμως βγάλατε και τη μάσκα. Βγάλατε τη λεοντή. Βγάλατε το προσωπείο ως προς το θέμα της συναίνεσης.
Εσείς δεν ήσασταν που δεχόσασταν να πορευτούμε μαζί μέσα από πολλά σημεία του Ζαππείου 2 στη «συνδιαπραγμάτευση» και μου δείχνατε τα θετικά στοιχεία της δικιάς μας πρότασης;
Αλλά είπατε ότι έχετε ντοκουμέντα, στοιχεία αποδεικτικά αλλιώς είναι λόγια αέρος και verba volant, φεύγουν, εξαφανίζονται. Είπατε ότι υπάρχουν αντιρρήσεις στην πολιτική του Ζαππείου 2 από τους ξένους ηγέτες από τον Φιγιόν μέχρι τον Μπαρόζο ή οποιονδήποτε θέλετε εσείς, τον οποίο συνάντησα.
Έχετε κάποια τέτοια δήλωσή τους; Θέλετε να σας πω εγώ τι δηλώσεις κάνανε; «Προτείνουμε, θα θέλαμε, προτρέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάει μαζί με την κυβέρνηση στην εξέλιξη αυτής της κρίσης. Να ψηφίζουν μαζί». Ακούσατε ποτέ ότι διαφωνούμε στο συγκεκριμένο με τον κ. Σαμαρά που λέγεται πρόγραμμα;»
Θα ’ρθω σ’ αυτό. Εκτός αν θεωρείτε ότι κάποια εφημερίδα από κάποιον φίλο δημοσιογράφο που ήταν και Έλληνας –δικός σας προφανώς- είπε ότι το περιβάλλον του Γάλλου Πρωθυπουργού είπε κάτι. Είναι δυνατόν να στεκόμαστε σ’ αυτά τα θέματα;
Αλλά εγώ θα σας πω κάτι. Να ψηφίσω μαζί σας ήθελαν.
Διαπραγματεύεται, κ. Παπανδρέου κανείς, όταν διαφωνεί. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω που διαφωνείτε. Και επειδή θεωρείτε –και κάγχασαν ορισμένοι- ότι υπάρχουν δήθεν στοιχεία από το εξωτερικό ότι διαφωνούν με μένα σε συγκεκριμένα θέματα, εγώ θα σας πω την τελευταία σημερινή –την έχει το ΒΗΜΑ- άποψη της τρόικας. Είναι το σχέδιο της τρόικας, ολόκληρη η τελευταία έκθεση της τρόικας για την 5η δόση.
Λέει λοιπόν: «Η αποστολή διαπίστωσε σημεία σύγκλισης μεταξύ της κυβέρνησης και των προτάσεων της Ν.Δ.». Η τρόικα το λέει. «Η Ν.Δ. υποστηρίζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ενώ υπάρχει σύγκλιση απόψεων του κόμματος σε ό,τι αφορά τις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην τόνωση της ανάπτυξης. Επιπλέον ένας αριθμός μέτρων του προγράμματος σταθεροποίησης της Ν.Δ., όπως είναι η υιοθέτηση ενός σχήματος εργασιακής εφεδρείας για τους πλεονάζοντες δημοσίους υπαλλήλους, η κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, η κατάργηση των φορολογικών προνομίων, τα αντικειμενικά κριτήρια για τους αυτοαπασχολούμενους και τα μέτρα για την κατασπατάληση ή για την καταπολέμηση της σπατάλης στην Υγεία, έχουν ληφθεί από το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.» Και παραλείπει η εφημερίδα να βάλει ότι επίσης (αναφέρει η τρόικα) ότι συμφωνεί η τρόικα με τη Ν.Δ., όχι με εσάς, για την ανάγκη συμψηφισμού και για την ανάγκη να γίνουν κινήσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία.
Επομένως, αυτό το οποίο εγώ λέω προηγουμένως για διαρθρωτικά Ταμεία που σας εξήγησα, για το ΕΣΠΑ, αυτά τα οποία είπα προηγουμένως, για όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία θα μπορούσατε να κάνετε στην Ευρώπη, που είναι η διαφωνία που έχουν οι ξένοι εφόσον συμφωνεί η τρόικα, κ. Παπανδρέου;
Αλλά εν πάση περιπτώσει, επειδή ίσως πιστεύετε ότι πράγματι διαφωνείτε με εμένα, θα ήθελα να κοιτάξετε και πάλι τις δηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδος.
Δηλώσεις -που είναι και αναρτημένες στο διαδίκτυο- των σημερινών υπευθύνων της οικονομικής σας πολιτικής, των νέων υπευθύνων της οικονομικής σας πολιτικής. Οι οποίοι μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση, μιλάνε για την ανάγκη να μειωθούν οι φόροι, μιλάνε για την ανάγκη να βγούμε –δικιά τους λέξη, δικιά μου έκφραση- μια ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο και σήμερα είναι αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην υπεύθυνη θέση του υπουργείου των Οικονομικών.
Επομένως, μην προσπαθείτε να φτιάχνετε από μόνος σας δήθεν διαφορές στα πάντα. Είναι ξεκάθαρο ότι η δικιά μας η πρόταση είναι πρόταση η οποία πρέπει να απασχολήσει τον Ελληνικό λαό, εσάς, την κυβέρνηση. Και μιλάτε βέβαια, για παραπληροφόρηση μετά. Είπατε τώρα. Σ’ αυτά απαντάω που είπατε.
Μιλάτε για λιβέλλους που -κατά την άποψη μας- γράφονται στα κυβερνητικά γραφεία της Αθήνας. Άλλωστε, δεν είναι δύσκολο να γράφετε λιβέλλους για πρόσωπα όπως είναι ο Σαμαράς. Γράψατε και είπατε λιβέλλους για την Ελλάδα ολόκληρη. Ότι είναι σε Τιτανικό και διεφθαρμένη, όπως κάνατε στο εξωτερικό τόσο καιρό, κ. Παπανδρέου. Είναι γνωστό το έργο για σας.
Ζητάτε συναίνεση. Εμείς προτείνουμε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου για να πετύχει η Ελλάδα. Εσείς εμποδίσατε όταν εμείς θέλαμε να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για τις ιδιωτικοποιήσεις παραδείγματος χάριν. Για να αποτύχουμε εμείς ως κυβέρνηση τότε. Εμείς δεν θέλουμε αυτό. Εμείς θέλουμε να πετύχετε, για να πετύχει η Ελλάδα. Αλλά δεν μπορείτε να το πετύχετε με τη λάθος συνταγή.
Κάτι αφήσατε να εννοηθεί ότι περίπου, αφού με καθυβρίσατε βέβαια, ότι θα θέλατε και πάλι να υπάρχει μια συνέχιση αυτής της προσπάθειας. Μα εσείς το απορρίψατε. Τι πίσω – μπρος είναι αυτό; Αλλά προσέξτε μην βιάζεστε κιόλας κ. Παπανδρέου. Γιατί πιστεύω ότι θα έρθουν και πάλι οι κομματικοί σας «κηπουροί» με τα κλαδευτήρια να το απαγορεύσουν αυτό το πράγμα να γίνει και πάλι, κ. Παπανδρέου!
Ένα σημείο άλλο, το οποίο επίσης θέλει απάντηση. Μιλήσατε για την Πορτογαλία. Η Πορτογαλία στο Μνημόνιο της προβλέπει -ειδικής πρόνοιας- μέριμνες για τους ανέργους. Λέξη άγνωστη στο ΠΑΣΟΚ σήμερα. Και λέει ότι μια από τις στοχεύσεις τις κεντρικές του Μνημονίου είναι να μειωθεί η ανεργία ιδιαίτερα στα νέα τα παιδιά.
Η Πορτογαλία μείωσε τις συντάξεις σε εκείνους που έχουν συντάξεις μόνον πάνω από 1.500 ευρώ. Εμείς τις μειώσαμε και για τα 700. Στην Πορτογαλία –προσέξτε, γιατί υπάρχει λογική σ’ αυτό, εσωτερική οικονομική λογική- επειδή ακριβώς αύξησαν το κατώτατο ωρομίσθιο κατά 1 ευρώ τους επετράπη, για να ισοφαριστεί το δημοσιονομικό αυτό γεγονός, να μειώσουν κατά 50% τις εργοδοτικές εισφορές για τους χαμηλόμισθους. Με άλλα λόγια να δοθεί το μεγάλο κίνητρο στην εργοδοσία να προσλάβει χαμηλόμισθους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Και να γιατί. Σας το επαναλαμβάνω, το είχα πει και για τις συντάξεις. Γιατί αυτοί που έχουν χαμηλό μισθό ή χαμηλή σύνταξη τον ξοδεύουν όλο τον μισθό τους και όλη τη σύνταξή τους στην αγορά. Όταν αυτή τη μειώνετε, το αφαιρείτε ολόκληρο αυτό το εισόδημα από την αγορά.
Θέλω επίσης να πω ότι μιλήσατε για το χρέος το δυσβάσταχτο που σας άφησε δήθεν η Ν.Δ. Επειδή και στα οικονομικά έχετε γίνει πρύτανης της συκοφαντίας, εγώ θα θελήσω να σας πω ότι το μόνιμο τροπάριο του ΠΑΣΟΚ για τα 125 δισ. ευρώ, -ότι άφησε η Ν.Δ., ότι μεγάλωσε το χρέος κατά 125 δισ. ευρώ- θα πρέπει να πάρετε μια απάντηση. Και η απάντηση είναι η εξής: 45 δισ. ευρώ από αυτά, κ. Παπανδρέου, είναι αναχρηματοδότηση χρέους από παλιά δάνεια του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έληγαν και έπρεπε να ανανεωθούν. Μένουν 80. Από αυτά τα 80, το 62,5% πήγανε για εξυπηρέτηση του χρέους, δηλαδή για τόκους από χρέη που είχε συνάψει το ΠΑΣΟΚ. Το 12,5% πήγε για εξοπλιστικά προγράμματα. Δηλαδή για πληρωμές προμηθειών που είχαν συναφθεί επί ΠΑΣΟΚ. 9% πήγανε για πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης. ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΙΚΑ για συγκεκριμένα θέματα τα οποία είχαν συναφθεί επί ΠΑΣΟΚ. 3,3% για τα χρέη των νοσοκομείων που μας αφήσατε εμείς να τα πληρώσουμε τότε. 4% ήταν οι λοιπές υποχρεώσεις που αφήσατε και έτσι καθαρή συμβολή, στα 5 χρόνια της Ν.Δ., για τη Ν.Δ. στο χρέος που μεγάλωσε δεν είναι 125 δις. ευρώ. Αποτελεί αυτό τερατολογία. Είναι μόλις 7 δισ. ευρώ, κ. Παπανδρέου.
Και αυτή είναι η αλήθεια των αριθμών. Αυτό που απομένει να μάθουμε είναι γιατί με όσα κάνατε ή με όσα παραλείψατε να κάνετε οδηγήσατε τη χώρα συνειδητά στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Είπατε για τις διαρροές. Ο κ. Πεταλωτής, οι βουλευτές σας, οι υπουργοί σας -αν θέλετε λέω ονόματα, αλλά δεν είναι ανάγκη- ήταν εκείνοι οι οποίοι έπλεκαν το εγκώμιο σας στις τηλεοράσεις. Για την ηρωική σας απόφαση. Για την κίνηση που συμφωνήσαμε. Που πήγε ο ηρωισμός; Που εξατμίστηκε αυτή η υπέρβαση σας; Εγώ την τορπίλισα; Αποφασίσατε, κ. Παπανδρέου, συμπόρευση και το ακυρώσατε αυτό για «πολιτικά κουτσομπολιά και διαρροές»; Ακυρώσατε τη σωτηρία της χώρας για ένα πολιτικό κους-κους κ. Παπανδρέου;
Και έρχομαι στο θέμα του κ. Καρατζαφέρη. Το μόνο κόμμα στη Βουλή που κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Άλλο αυτό γεγονός. Μια συμβουλή κ. Παπανδρέου: Να τον ακούτε τον σύμβουλό σας. Δικαίως διαμαρτύρεται, δεν του έχετε φερθεί καλά. Εγώ πιστεύω, πάντως, σήμερα ότι ενέκρινε τη νέα σας την κυβέρνηση. Δεν έχει σημασία αν θα την ψηφίσει ή όχι. Την ενέκρινε. Πάντως, κοιτάξτε. Δώστε του σημασία. Δεν βλέπετε πόσο σας αγαπάει; Σας είπα να τον κάνετε υπουργό και εσείς τον κάνατε κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο. Δικαίως διαμαρτύρεται.
Θέλω να τελειώσω με το θέμα ότι έχετε δήθεν έτοιμη μιαν άλλη οικονομική πολιτική. Και θέλω να σας πάω 10 μέρες πριν. Δεν άλλαξαν, δα, τόσο τα πράγματα έκτοτε! Σε μία εκπομπή που ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτώμενος, στους «Φακέλους», είπε: «Έστω ότι εγώ φεύγω αύριο το πρωί. Και λοιπόν; Θα υπάρχει άλλη οικονομική πολιτική; Αυτός ο οποίος θα με αντικαταστήσει θα κάνει άλλη οικονομική πολιτική; Διαφορετική; Υπάρχει τέτοιο περιθώριο για μια άλλη διαφορετική οικονομική πολιτική;» Αυτολεξεί.
Και θα ήθελα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να τελειώσω με το θέμα του δημοψηφίσματος. Είναι χρήσιμο, κ. Παπανδρέου, να καταλάβετε ότι στα θέματα των αναγκαίων αλλαγών του Συντάγματος η Ν.Δ. προετοιμάζει συγκεκριμένες θέσεις, τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ρηξικέλευθες προτάσεις, τις οποίες εδώ και καιρό έχουμε ανακοινώσει ότι ετοιμάζουμε και σύντομα θα έχετε τα νέα μας. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε είναι για το καλό του τόπου και συμφωνούμε, να συμφωνήσουμε. Οτιδήποτε σχετίζεται με δημοψηφίσματα διχαστικά, με νέες περιπέτειες –σας το είπα και πριν- πιστεύω ότι θα είναι παιχνίδι με τους θεσμούς και δεν πρέπει να γίνει. Δεν εκτονώνεται ο λαός με αυτό τον τρόπο. Ο λαός άλλη πολιτική ζητάει. Και η καλύτερη πολιτική που ζητάει, αν το πάτε με δημοψήφισμα, είναι οι εκλογές για τον Ελληνικό λαό, κ. Παπανδρέου.
Ευχαριστώ πολύ.