22 Ιουλίου 2011

Ανοίγουν στα κρυφά το επάγγελμα των γιατρών




 Να ανοίξουν… νύχτα το επάγγελμα των γιατρών επιχειρούν από το υπουργείο Υγείας! Ένας ακόμα πρωτοφανής εμπαιγμός της κυβέρνησης προς την ιατρική κοινότητα επιχειρείται με την εν κρυπτώ κατάργηση της παραγράφου, με την οποία έδιναν παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου για το άνοιγμα του επαγγέλματος των γιατρών....
Αυτό σημαίνει ότι μόλις ψηφιστεί η τροπολογία που κατατέθηκε, το επάγγελμα όλων των υγειονομικών, ανάμεσά τους και των οδοντιάτρων, απελευθερώνεται αναδρομικά από την 1η Ιουλίου! Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία για τους επαγγελματίες του χώρου.

Ο… διάλογος

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών Θ. Υφαντής δήλωνε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές που επιφέρει η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Προειδοποιούσε μάλιστα με κινητοποιήσεις, οι οποίες προφανώς θα έρθουν νωρίτερα…
Οπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», το βράδυ της Τετάρτης προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τροπολογία με την οποία καταργείται η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του νόμου 3894/2011. Στην επίμαχη παράγραφο αναφερόταν ότι «οι προβλεπόμενες προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 15/9/2011 για τα επαγγέλματα αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Κάτι που δεν θα ισχύει αν ψηφιστεί η επισήμανση που προστέθηκε, σύμφωνα με την οποία «η παράγραφος 21 του άρθρου 66 του νόμου 3984/2011 καταργείται από τότε που ίσχυσε». Το πολυνομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί και συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μονομερώς

Ενώ λοιπόν γιατροί, οδοντίατροι, και λοιποί υγειονομικοί που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας «νομίζουν» ότι βρίσκονται σε διαβούλευση, η ηγεσία του υπουργείου χωρίς καμία συνεννόηση αλλάζει μονομερώς τα συμφωνηθέντα. Οπως δείχνουν τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο «Ε.Τ.», ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, έχει πρόθεση -ως ο πλέον ταυτισμένος με τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου υπουργός- να τηρήσει μέσα στο καλοκαίρι όλες του τις υποχρεώσεις προς την Τρόικα…
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει σε θέση μάχης τους υγειονομικούς όλης της χώρας, ανάμεσά τους και τους περίπου 15.000 οδοντίατρους, οι οποίοι βλέπουν πλέον πως δεν έχουν καμία δυνατότητα επέμβασης στις αλλαγές που έρχονται.
Και επειδή τα επαγγέλματα αυτά είναι κατά βάση «ανοιχτά», δηλαδή μπορεί όποιος είναι πτυχιούχος και εγγεγραμμένος στον οικείο ιατρικό σύλλογο να ανοίξει ιατρείο, αυτό το οποίο επιθυμούσαν οι γιατροί να διασαφηνιστεί είναι οι πιθανές αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση σχετικά με τους περιορισμούς για τη σύσταση εταιριών. Μέχρι τώρα, οι μόνοι περιορισμοί στον κλάδο των υγειονομικών ήταν να έχουν ιατρείο στην πόλη όπου είναι εγγεγραμμένοι στον επαγγελματικό σύλλογο και να συμμετέχουν τουλάχιστον κατά 51% σε εταιρίες οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες Υγείας.
Σχετικά με το πρώτο, την εντοπιότητα, οι γιατροί και οι οδοντίατροι δεν δείχνουν να έχουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς η άρση της δεν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο χώρο τους πέραν του ότι θα μπορούν να ανοίγουν και δεύτερο ιατρείο σε άλλη πόλη.

Η συμμετοχή

Το δεύτερο, όμως, το ποσοστό συμμετοχής τους σε εταιρίες παροχής Υγείας, είναι πολύ σημαντικό καθώς -αν αρθεί ο περιορισμός του ποσοστού 51% γιατρός, 49% επιχειρηματίας- είναι βέβαιο ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αλωθούν από επιχειρηματικά συμφέροντα. Δηλαδή, επιχειρηματίες άσχετοι με το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο θα ανοίξουν πολυπληθή διαγνωστικά και θεραπευτικά κέντρα με γιατρούς και οδοντιάτρους υπαλλήλους, οι οποίοι αναγκαστικά θα αμείβονται με μισθούς πείνας έχοντας ως μοναδική επόμενη επιλογή την ανεργία!
Μαρία Τσιλιμιγκάκη, στον “Ελεύθερο Τύπο”