20 Ιουλίου 2011

To πόκερ της Μέρκελ



Την παρέμβαση Ομπάμα προκάλεσε το σκληρό «παιχνίδι» της Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε δηλώνει ανυποχώρητη, επιμένει στην πολιτική λιτότητας και απορρίπτει ευρωομόλογα, αναδιάρθρωση χρέους, προκαλώντας βαρύ κλίμα σε Αθήνα και Βρυξέλλες.


«Υπάρχουν και άλλα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν και όχι ένα θεαματικό αποτέλεσμα που θα λύσει όλα τα προβλήματα», είπε η κ. Μέρκελ, πριν την Σύνοδο, την οποία θα απασχολήσει σχεδόν αποκλειστικά το ελληνικό χρέος και οι τρόποι εξόφλησής του.


Σε δηλώσεις της από το Ανόβερο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η κ. Μέρκελ είπε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να «αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη ρίζα τους, με μείωση του χρέους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πολλά στάδια», σημείωσε.

Παρέμβαση Ομπάμα

Αργά το βράδυ της Τρίτης, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα, επιχείρησε παρέμβαση επικοινωνώντας τηλεφωνικά με την Καγκελάριο της Γερμανίας. Αν και δεν έγινε ακριβώς γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου κάνει λόγο για «άμεση αντιμετώπιση της κρίσης: «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Αύριο, Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών και στελεχών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ την ίδια ημέρα η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί για τα... διαδικαστικά της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

«Πυρετός» στην Αθήνα

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε νέο κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.


Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε στους κ.κ. Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Τσίπρα και στην κυρία Αλέκα Παπαρήγα τις ελληνικές θέσεις και τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι:


- η διασφάλιση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους,

- η παροχή δυνατοτήτων εξυπηρέτησής του
- μη περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών και των ήδη ευπαθών κοινωνικών ομάδων
- η διασφάλιση της ρευστότητας και την προστασία του τραπεζικού συστήματος, όποια λύση κι αν τελικώς επιλεγεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τηλεφωνική συνομιλία του κ. Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά
διήρκεσε λιγότερα από πέντε λεπτά, και ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιλογή ορισμένων σεναρίων.

Σε διαφορετικό τόνο ήταν η συνομιλία του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη συμμετοχή ιδιωτών και του πρότεινε να πει «όχι» σε όποια λύση δεν κρίνεται συμφέρουσα για τη χώρα.


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε αντιθετος με την πολιτική της κυβέρνησης, επεσήμανε όμως ότι όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη Σύνοδο της Πέμπτης, πρέπει να εξασφαλιστούν εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρώπης για τις καταθέσεις στις τράπεζες.


Την πάγια αντίθεσή της με την επιβάρυνση των πολιτών για χρέη του τραπεζικού συστήματος, εξέφρασε η κα Αλέκα Παπαρήγα.


Τηλεφωνικές συνομιλίες με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Φώτη Κουβέλη είχε ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Τα τρία σενάρια για το δεύτερο πακέτο

Όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, εξετάστηκαν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Κυβερνητικές πηγές απέφυγαν να απαντήσουν σε ερώτηση, για το ποιο σενάριο προκρίνει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν έκρυψαν ότι υπάρχουν και όρια, στις απαιτήσεις της ΕΕ.

Με επικρατέστερο σενάριο, τον δανεισμό της Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ώστε να επαναγοράσει τα ομόλογά της με τιμές χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία, όπως αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, για το δεύτερο πακέτο διάσωσης εξετάζονται άλλες δύο λύσεις:


- η γαλλική πρόταση για μετακύλιση ομολόγων. Δηλαδή το «roll over» ομολόγων λήξης έως και το 2014, το οποίο θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει «επιλεκτική χρεοκοπία», και - η πρόταση για επιβολή ενός ειδικού φόρου στις τράπεζες, σε συνδυασμό με μια επιλεκτική συμφωνία «τύπου Βιέννης» με τις ιδιωτικές τράπεζες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη «να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα αλλά και με ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις.

«Η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, θεωρεί εφικτή την επίτευξη
γενικότερης συμφωνίας για το ευρωπαϊκό χρέος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης την Πέμπτη, με δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

«Η επίτευξη μίας λύσης είναι εφικτή, επειδή αυτή η λύση δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι: «Το ζήτημα είναι το ευρώ και η αντοχή της Ευρωζώνης. Αυτός είναι ο λόγος που η προστασία της Ελλάδας αποτελεί μηχανισμό αυτοάμυνας για την Ευρωζώνη. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε ένα ντόμινο».


Ο κ. Βενιζέλος είχε χθες αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τις πιθανότητες εξεύρεσης μιας λύσης στη Σύνοδο. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια συνομίλησε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Λουίτζι Τρεμόντι.


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο κ. Βενιζέλος και με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν.


«Ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε την επιλεκτική χρεοκοπία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν προτάσεις που δίνουν απάντηση σε αυτό που αναζητούμε και ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν στους οίκους αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αυτή την αξιολόγηση».