Ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, σχετικά με την επικείμενη απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Με μία πρωτοφανή νομοθετική πρωτοβουλία η αλβανική κυβέρνηση εφαρμόζει μεθόδους, προκειμένου πολλοί Βορειοηπειρώτες να μην εκφράσουν ελεύθερα την εθνική και θρησκευτική ταυτότητά τους στην επικείμενη απογραφή. Είναι απαράδεκτο το γεγονός από τη μία η Αλβανία να ζητεί την βοήθεια της Ελλάδας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, από την άλλη, να ακολουθεί ψυχροπολεμικές πολιτικές, εκβιάζοντας τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και καταπατώντας τα δικαιώματά του.
Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, ύστερα από περιοδεία στη περιοχή του Αργυροκάστρου και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ηπείρου, και συνεχίζει:
Πως είναι δυνατόν να ψηφίζεται νόμος σύμφωνα με τον οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον αλβανό πολίτη δηλώσει κατά την απογραφή διαφορετική εθνικότητα και θρήσκευμα απ’ ότι έχουν καταγράψει τα ληξιαρχεία; Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει και το διάστημα προ του 1990 όταν το τότε δικτατορικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα και του Ραμίζ Αλία είχε αλλάξει αυθαίρετα και χωρίς τη θέλησή τους την εθνικότητα σε χιλιάδες Βορειοηπειρώτες. Επιδίωξη αυτού του νόμου είναι να αποτρέψει χιλιάδες Βορειοηπειρώτες να δηλώσουν την ελληνική καταγωγή τους στην επικείμενη απογραφή πληθυσμού.
Η διαδικασία που προβλέπεται για την απογραφή τον προσεχή Οκτώβριο προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία, ανάμεσα στα άλλα, απαιτείται:
- Η παρουσία ξένων παρατηρητών κατά την διάρκεια της απογραφής, αλλά και κατά την καταμέτρηση και έκδοση των αποτελεσμάτων
- Τα αποτελέσματα της απογραφής να καταχωρηθούν στα μητρώα των ληξιαρχείων, ώστε να αντικατασταθούν τα αρχεία του προηγούμενου αλβανικού καθεστώτος το οποίο αυθαιρέτως αφαίρεσε την ελληνική εθνικότητα από πολλούς κατοίκους αμιγώς μειονοτικών περιοχών
- Να απογραφούν όλοι οι Αλβανοί πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό και να υπάρξει η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στην απογραφή και άτομα, π.χ. υπερήλικες, ασθενείς, με στοιχεία που δηλώνουν οι οικείοι τους
- Το έντυπο της απογραφής να είναι συντεταγμένο και στην ελληνική γλώσσα στις περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα
- Η απογραφή να διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα, για να μπορέσουν να απογραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες
- Κάθε πολίτης να παραλαμβάνει αντίγραφο του ερωτηματολογίου απογραφής που συμπλήρωσε
- Να δημοσιοποιηθούν όλα τα αποτελέσματα της απογραφής».