13 Αυγούστου 2011

«Σπυρίδων: Πλήγμα για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία η αύξηση του ΦΠΑ»


Στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην κατηγορία της εστίασης, από 13% που είναι σήμερα σε 23% από την 1η Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ο Σπύρος Σπυρίδων, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τοπικών ΜΜΕ της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, την οποία επισκέπτεται κατά το διάστημα από 10 έως 17 Αυγούστου.


Ειδικότερα, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των έως τώρα συναντήσεών του με εκπροσώπους τοπικών επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, ο κ. Σπυρίδων τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, σε μια εποχή που εκατομμύρια επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προτιμούν τα νησιά μας για τις διακοπές τους. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του τουρισμού, οι τοπικές κοινωνίες και οι φορείς, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την αξιοποίηση της αυξημένης κινητικότητας και την ελάττωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Και ενώ όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε, σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, βλέπουμε να εφαρμόζεται μια πολιτική κοντόφθαλμη και αδιέξοδη, η οποία πλήττει ευθέως τον αγώνα τόσων συμπολιτών μας.

Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% στα είδη εστίασης μόνο ζημιογόνα μπορεί να αποδειχθεί για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου. Είναι προφανές ότι θα πλήξει τον τουρισμό, θα αυξήσει την ανεργία και τελικά θα μειώσει τα έσοδα του κράτους, λόγω της μειωμένης ζήτησης. Το ίδιο έχει συμβεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις υπερφορολόγησης, αλλά στο Υπουργείο Οικονομικών επιμένουν στους αναποτελεσματικούς και επικίνδυνους πειραματισμούς τους, εις βάρος όλων μας.

Θυμίζω ότι η χώρα μας, με ειδική ρήτρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΟΚ, το 1981, είχε εξασφαλίσει το δικαίωμα μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, το οποίο έχουν επίσης διεκδικήσει και διατηρούν πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την απόφαση για αύξηση στο 23% από το σημερινό 13%, η συγκεκριμένη φορολογία ανεβαίνει σε επίπεδα τριπλάσια από αυτά ανταγωνιστικών μας χωρών, όπως η Τουρκία, η οποία έχει συντελεστή μόλις 8%. Πρόκειται για ένα ακατανόητο και απαράδεκτο μέτρο, το οποίο μόνο βλάπτει και σε τίποτα δεν ωφελεί. Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα!», τόνισε ο κ. Σπυρίδων.