Την εικόνα μιας σύγχρονης κεντροδεξιάς, απαλλαγμένης από τα φέουδα του παρελθόντος, συγκροτημένης πάνω σε αξίες, ιδέες και πλατιά λαϊκή βάση που θα επιδιώξει την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, περιγράφει ο Αντώνης Σαμαράς σε σημερινή συνέντευξή του στον “Κόσμο του Επενδυτή” .
Η Κεντροδεξιά σήμερα βρίσκει το ιδεολογικό και το κοινωνικό της πρόσωπο, ακριβώς επειδή έπαψε να είναι πολυκατοικία όπου συστεγάζονται μόνιμοι «ιδιοκτήτες» και προσωρινοί «ενοικιαστές», τονίζει μεταξύ άλλων και συνεχίζει:
- Τολμήσαμε να πούμε όχι σε μια εσφαλμένη οικονομική πολιτική. Και τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν.
- Αντισταθήκαμε στις πιέσεις να προσυπογράψουμε το λάθος. Και αυτό ενίσχυσε την αποφασιστικότητά μας.
- Ανοίξαμε διάλογο με την κοινωνία για ριζοσπαστικές τομές στο Σύνταγμα και τους θεσμούς. Κι αυτό ανέδειξε την αξιοπιστία μας.
- Όλα αυτά δημιούργησαν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μας και την κοινωνία. Και η Κεντροδεξιά παράταξη ανασυγκροτείται πάνω σε αυτήν την καινούργια βάση. Χωρίς λαϊκισμούς. Χωρίς καιροσκοπισμούς. Χωρίς καραγκιοζιλίκια. Και χωρίς να προσχωρούμε στις απόψεις του αντιπάλου, για να κερδίσουμε τα «εύσημά» του.
- Αυτή την Κεντροδεξιά παράταξη χτίζουμε. Την Κεντροδεξιά της αξιοπιστίας.
- Η Κεντροδεξιά στην οποία πιστεύουμε εμείς δεν είναι ούτε «πολυκατοικία» ούτε «μονοκατοικία», ούτε… «καλύβα του Καραγκιόζη».
- Είναι ένα κίνημα, μια σταυροφορία για τη σωτηρία της Ελλάδας.
- Χωράνε όλοι, εκτός από τον καιροσκοπισμό, το λαϊκισμό και τους «τιμαριούχους» του παλαιοκομματισμού…
- Η Κεντροδεξιά ανασυγκροτείται και κερδίζει συνεχώς έδαφος, επειδή ακριβώς έπαψε να είναι «πολυκατοικία»…
“Συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος δεν πρόκειται ποτέ να δώσω…”
Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι η στάση του κόμματος στο θέμα του νομοσχεδίου της Παιδείας είναι μέρος της σχέσης αξιοπιστίας που δημιουργεί με την ελληνική κοινωνία και ότι συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος δεν πρόκειται ποτέ να δώσει
Ερώτηση: Αληθεύει ότι ψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την παιδεία, εγκαινιάσατε μια στροφή από την αδιαλλαξία στη συναίνεση; Θα γίνει το ίδιο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την απελευθέρωση του επαγγέλματος του ταξιτζή;
Α. Σαμαράς: Ψηφίσαμε το Νομοσχέδιο για την Παιδεία κυρίως γιατί πετύχαμε να καταργηθεί το άσυλο παρανομίας στα Πανεπιστήμια. Ένα σημαντικό βήμα για να βγει η ελληνική κοινωνία από τις αγκυλώσεις και τις εμμονές της Μεταπολίτευσης. Ήταν ζήτημα που το έθετα εδώ και χρόνια, που το έθετε η Νέα Δημοκρατία συνεχώς από το 2009 και που ως προχθές δεν ήθελε καν να το συζητήσει το ΠΑΣΟΚ. Άλλο αν τώρα πανηγυρίζει που ψηφίστηκε κάτι που πριν λίγους μήνες θεωρούσε… «ακροδεξιά άποψη»! Τώρα το δέχθηκε. Το υιοθέτησε, όχι πολύ πρόθυμα, βέβαια. Και το ψηφίσαμε…Αν υπάρξει η ίδια διάθεση από μέρους το ΠΑΣΟΚ να αποδεχθεί κρίσιμες αλλαγές και σε άλλα ζητήματα, θα ψηφίσουμε. Αλλιώς, θα καταψηφίσουμε. Η κοινωνία δεν ζητάει «πάση θυσία συναίνεση» σε όλα, ούτε «πάση θυσία ρήξη» για όλα! Ζητά καθαρές απόψεις, συνέπεια και ευθύνη.
Με την ίδια συνέπεια που καταψηφίζω νομοσχέδια της κυβέρνησης όταν η κυβέρνηση επιμένει στο λάθος, με την ίδια ακριβώς υπερψηφίζω νομοσχέδια, όταν η κυβέρνηση υιοθετεί το σωστό.
Το είπα εξ αρχής. Και τώρα όλοι κατάλαβαν ότι το εννοώ στο ακέραιο…
Η συνέπεια είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της σχέσης αξιοπιστίας που δημιουργώ με την ελληνική κοινωνία.
Και τώρα πια φαίνεται αυτό που σας έλεγα πριν. Δεν μασάω τα λόγια μου. Εννοώ αυτά που λέω.
Επομένως, καθαρές κουβέντες: συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος δεν πρόκειται ποτέ να δώσω…”
Αυτοδυναμία για “καθαρές λύσεις”
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αντώνης Σαμαράς:
- Τονίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων, πρόκειται για «μη κυβέρνηση», και ζητά εκλογές, επειδή κινδυνεύουν να παρασύρουν τη χώρα μαζί τους. Δεν πρόκειται όμως ποτέ να εκβιάσει εκλογές, όπως έκανε ο κ. Παπανδρέου το 2009 εν όψει, τότε, της Προεδρικής εκλογής. Οι εκλογές πάντως θα γίνουν επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει παγιδευτεί σε ακυβερνησία.
- Όποτε κι αν γίνουν εκλογές – ακόμα κι αν γίνονταν αύριο – ο λαός θα δώσει καθαρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει σε καθαρές λύσεις
- Αφήνει να εννοηθεί ότι και η Τρόικα δεν θα είχε αντίρρηση για εκλογές, επειδή “ωριμάζει και στην Τρόϊκα η αλλαγή πολιτικής, επειδή η σημερινή πολιτική έχει αποτύχει…”
- Η ομιλία του στην ΔΕΘ θα επικεντρωθεί στο πως η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση. Δεν θα ασχοληθεί με την “εικόνα της Απελπισίας”, αλλά με το μήνυμα ελπίδας και το όραμα που δίνει ο ίδιος.
- Δηλώνει ότι μόλις αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να αλλάξει η οικονομική πολιτική και να μπορέσει να υπάρξει Επανεκκίνηση της Οικονομίας, για να μπορέσει να μειωθεί το έλλειμμα. Όσο αποτυγχάνει η τωρινή οικονομική πολιτική, τόσο πιθανότερη γίνεται η επαναδιαπραγμάτευσή της. Κι όσο ισχυρότερη είναι η εντολή του ελληνικού λαού για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, τόσο πιθανότερο είναι η νέα κυβέρνηση να επιτύχει την επαναδιαπραγμάτευσή της…
- Για να πάρει μπροστά η Οικονομία και να αρχίσει να μειώνεται αισθητά το έλλειμμα, θα απαιτηθεί ένας χρόνος περίπου από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το πλήρες πρόγραμμά της ΝΔ. Σε δύο χρόνια και κάτι θα έχουν βγει πρωτογενή πλεονάσματα. Στον τέταρτο χρόνο θα έχει ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός. Αλλά από τη στιγμή που θα φανεί ότι η Οικονομία είναι σε ανοδική τροχιά, τα πράγματα θα έχουν γίνει, από νωρίτερα, πολύ καλύτερα για την Ελλάδα. Γιατί οι διεθνείς αγορές βλέπουν κυρίως την τάση μιας Οικονομίας. Κι όταν βλέπουν ότι υπάρχει σαφής βελτίωση για πάνω από δύο χρόνια, τότε αλλάζουν ριζικά στάση απέναντί της…